ENLIGHT Joint Courses
Som student vid Uppsala universitet så har du möjlighet att söka fristående kurser utomlands via nätverket ENLIGHT. Kurserna erbjuds så väl fysiska som virtuella, eller som en kombination av de två inom en så kallad blandad mobilitet.
Vad är ENLIGHT?
ENLIGHT är en europeisk universitetsallians med målet att skapa en öppen plats för lärande för att få tillgång till de bästa kurserna och undervisningsmöjligheterna inom alla ämnesområden på de tio ENLIGHT-universiteten.
De tio partneruniversiteten inom ENLIGHT:
- Universidad del País Vasco (Spanien)
- Universiteit Gent (Belgien)
- Université de Bordeaux (Frankrike)
- Univerzita Komenského (Slovakien)
- University of Galway (Irland)
- Georg-August-Universität Göttingen (Tyskland)
- Rijksuniversiteit Groningen (Nederländerna)
- Tartu Ülikool (Estland)
- Universität Bern (Schweiz)
- Uppsala universitet (Sverige)
Vem kan söka fristående kurser och sommarkurser?
För att söka fristående kurser och sommarkurser behöver du uppfylla följande krav:
- Du ska ha för avsikt att ta ut din examen vid Uppsala universitet.
- Du måste vara registrerad på 30 hp vid Uppsala universitet vid ansökningstillfället. Om du har ett pågående studieuppehåll som finns registrerat i Ladok ges du dispens. Bifoga beslutsintyget i din ansökan.
- Du måste kunna möta behörighetskraven för respektive kurs som du söker. Kurskraven finns i kurskatalogen på ENLIGHT:s hemsida.
- Om du läser en fristående kurs i ett blandat undervisningsformat måste du kunna fysiskt närvara vid partneruniversitetet vid den obligatoriska fysiska delen av din blandade mobilitet. Kursdatum finns tillgängligt i kurskatalogen på ENLIGHT:s hemsida.
Hur många gånger kan jag söka?
Det finns inga begränsningar för hur många gånger du kan söka under din utbildning, men du kan endast söka upp till och med tre kurser per termin. Observera dock att du endast kan få Erasmusstipendiet för studier och Erasmusstipendiet för blandad mobilitet i sammanlagt 12 månader per studienivå.
Studenter med uppehållstillstånd och avgiftsbelagda studenter
Mer information om vad du som student med uppehållstillstånd eller som avgiftsbelagd student behöver veta innan du ansöker om fristående kurser utomlands via ENLIGHT finns att hitta bland ansökningsinstruktionerna.
Vilka kurser kan du läsa?
Du som student har möjlighet att läsa fristående kurser och sommarkurser som hålls både mellan terminerna och under terminstid. Det erbjuds så väl fysiska som virtuella kurser samt kurser med blandat undervisningsformat, det vill säga både delvis fysiskt och delvis virtuellt.
Kurserna kan vara allt mellan 3hp till 10 hp. Inom utbudet av fristående kurser och sommarkurser finner du interdisciplinära kurser på både kandidat- och masternivå.
Samtliga fristående kurser och sommarkurser som erbjuds tillhandahålls inom ramen för nätverket ENLIGHT. Du hittar kursutbud och kurskatalog via ENLIGHTs hemsida. I kurskatalogen hittar du kunskapskrav för respektive kurs samt länken till ansökan.
För att undersöka möjligheterna att tillgodoräkna en kurs behöver du kontakta din studievägledare, internationella koordinator eller programsamordnare vid din institution innan du söker kursen. Läs mer om att tillgodoräkna kurser.
Eventuella sommarkurser utlyses under vårterminens ansökningsomgång.
Ansökan
Du hittar aktuellt kursutbud i kurskatalogen på ENLIGHT:s hemsida. Ansökan och annan obligatorisk dokumentation skickas in elektroniskt via systemet MoveON.
Ansökan är öppen:
- 15 mars–15 april för studier med start sommaren eller höstterminen
- 15 oktober–15 november för studier med start vårterminen
Ansökningsomgången hösten 2025 kan du söka följande kurser:
Ansökan i MoveON
Ansökan för fristående kurser skickas in digitalt via ansökningsformuläret i systemet MoveON.
Ansökningsinstruktioner
Viktig information om hur du ansöker och vad som händer efter att du blivit antagen till en kurs.
Erasmusstipendiet för blandad mobilitet
Planerar du att läsa fristående kurser och sommarkurser i ett blandad undervisningsformat så kan du söka Erasmusstipendiet för blandad mobilitet. Stipendiet kan sökas ifall att du är antagen till en kurs eller program som är en kombination av fysisk mobilitet (på minst fem och max 30 dagar) och en obligatorisk virtuell komponent antingen före, under eller efter den fysiska mobiliteten.
Kontakt
Tillfälliga ändringar och extrainsatta tillfällen
- Drop-in är inställt 5 december 2024.
- Extra drop in-tillfällen i samband med sista ansökningsdag för utbytesstudier erbjuds den 13/11 och 15/11 kl. 13.00–14.00.
Mejl
- För frågor om utbytesstudier eller ENLIGHT Joint Courses: mobility@uu.se.
- För frågor om stipendiet Minor Field Studies: mfs@uu.se
- För frågor om Erasmuspraktik, Erasmusstipendiet för studier, Erasmusstipendiet för blandad mobilitet eller International Credit Mobility: erasmus@uu.se.
Drop-in: Träffa en handläggare
Träffa en av våra internationella handläggare för att diskutera dina frågor angående studier eller praktik utomlands. Du har möjlighet att mötas via Zoom eller ha ett fysiskt möte på plats.
Var vänlig observera att drop in-sessioner inte kommer att vara tillgängliga under helgdagar eller under ledigheter såsom jul, påsk och sommar.
Studenter i Uppsala
- På Zoom via drop in-länken
- Tisdagar kl. 11.00–12.00
- Torsdagar kl. 13.00–14.00
- På Studenttorget i Segerstedthuset
- Tisdagar kl. 11.00–12.00
- Torsdagar kl. 13.00–14.00
Studenter i Visby
- På Zoom via drop in-länken
- Tisdagar kl. 11.00–12.00
- Torsdagar kl. 13.00–14.00
- På Campus Gotland enligt bokad tid