Studie- och karriärpodden

Studie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.

Senaste avsnitten

Entreprenörskap - att se möjligheter och våga satsa

Vad krävs för att våga starta eget företag? Vi samtalar med apotekarstudenten och entreprenören Viktoria Engqvist. Hon har precis lanserat sitt eget varumärke Lea Cares, parallellt med studierna. Hur lyckas hon balansera de två rollerna? Missa inte Viktorias tips till dig som drömmer om eget företagande. Vill du ha någon att bolla dina företagsidéer med – ta kontakt med Drivhuset Uppsala.

Porträtt, Viktoria Engqvist.

Karriär, lön och jämställdhet

Är vår jobbsökarstrategi formad av vår bakgrund? Och vilka mekanismer styr den ojämlika lönebildningen på arbetsmarknaden? I terminens sista poddavsnitt samtalar vi om ekonomiteman som engagerar med Lena Hensvik, professor i Arbetsmarknadsekonomi vid Uppsala universitet.

Lyssna på avsnittet: Karriär, lön och jämställdhet

Läs transkriberingen av avsnittet: Karriär, lön och jämställdhet Pdf, 149 kB.

Porträtt på Elin Fellers och Jonas Medin.

När drömmen om en doktorandtjänst blev sann

Hur sticker du ut i mängden av 200 sökanden till en doktorandtjänst? Vi samtalar med Dolores Fors, doktorand i Engelsk språkvetenskap, om konkurrenskraft och nördighet som doktorand. Dolores ger dig också handfasta tips på vad du kan göra för att knipa doktorandtjänsten.

Porträtt på Cecilia Thorfinn.

Mångfald och inkludering i rekrytering

Hur vet jag vad som är relevant att fokusera på när jag söker ett jobb? Tillsammans med Martin Sjögren, med mångårig erfarenhet inom rekrytering från Randstad, reder vi ut begreppen i detta avsnitt.

Lyssna på avsnittet: Mångfad och inkludering i rekrytering

Läs transkriberingen av avsnittet: Mångfald och inkludering i rekrytering (pdf) Pdf, 188 kB.

Porträtt på Årets Uppsalastudent.

Tillsammanskraft – hur kan vi stärka vår potential som medmänniskor?

Du är inte din prestation - du har ditt värde i din person. I terminens sista avsnitt samtalar vi med den sociala entreprenören, författaren och medmänniskan Mary Juusela. Ett samtal om ”lika olika metoden”. Vi väljer sällan varandra, men ändå ska det fungera. Alla dessa relationer, varje dag. Livet är ingen enmansshow. Vad har vi för mänskliga verktyg inom oss för att klara av att arbeta och leva tillsammans? Hur beter vi oss när vi möter någon och vad kan ett leende leda till? Och vad innebär det egentligen att stå på snällhetssidan?

Porträtt på Mary Juusela.

Podden produceras av Madelene Rönnberg och Sara Utas Vestling. De jobbar med Studie och karriärvägledning på Uppsala universitet. Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin