Studie- och karriärpodden

Studie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.

Senaste avsnitten

Den introverta jobbsökaren

Vad kan utmärka en introvert person? Vad har jag som introvert för styrkor när det kommer till jobbsökande? Och vad innebär ett introvert nätverkande? Missa inte vårt samtal med Edvard Danielsson. Han är studievägledare och lite av ett proffs när det kommer till just introvert jobbsökande.

Lyssna på avsnittet: Den introverta jobbsökaren

Läs transkriberingen av avsnittet: Den introverta jobbsökaren (pdf) Pdf, 132 kB.

Porträtt på Cecilia Thorfinn.

Knyt kontakt med UU-alumner

Vem är alumn och vad kan jag som student ha för nytta av alumner? I detta avsnitt samtalar vi med Sofia Pettersson, alumnkoordinator på Uppsala universitet. Sofia lär oss bland annat att du som student kan söka bland alumner i Uppsala universitets LinkedIn grupp Uppsala University Alumni. Vill du veta mer om våra alumnföreningar? Det och mycket mer hittar du i universitetets alumnnätverk.

Lyssna på avsnittet: Knyt kontakt med UU-alumner

Läs transkriberingen av avsnittet: Knyt kontakt med UU-alumner (pdf) Pdf, 172 kB.

Porträtt på Årets Uppsalastudent.

Ta chansen att åka på utbyte!

Vad är det som är så givande med utlandserfarenheter under studierna? Missa inte vårt samtal med UUs utbytesambassadörer Alva och Emma om vilka möjligheter du har att åka utomlands under dina studier. De delar med sig av sina egna erfarenheter men ger dig också praktiska tips för att söka utlandsstudier.

Instagram #studyabroadfromuu

Lyssna på avsnittet: Ta chansen att åka på utbyte!

Läs transkriberingen av avsnittet: Ta chansen att åka på utbyte! (pdf) Pdf, 137 kB.

Porträtt på Mary Juusela.

Entreprenörskap - att se möjligheter och våga satsa

Vad krävs för att våga starta eget företag? Vi samtalar med apotekarstudenten och entreprenören Viktoria Engqvist. Hon har precis lanserat sitt eget varumärke Lea Cares, parallellt med studierna. Hur lyckas hon balansera de två rollerna? Missa inte Viktorias tips till dig som drömmer om eget företagande. Vill du ha någon att bolla dina företagsidéer med – ta kontakt med Drivhuset Uppsala.

Lyssna på avsnittet: Entreprenörskap

Läs transkriberingen av avsnittet: Entreprenörskap (pdf) Pdf, 121 kB.

Porträtt, Viktoria Engqvist.

Karriär, lön och jämställdhet

Är vår jobbsökarstrategi formad av vår bakgrund? Och vilka mekanismer styr den ojämlika lönebildningen på arbetsmarknaden? I terminens sista poddavsnitt samtalar vi om ekonomiteman som engagerar med Lena Hensvik, professor i Arbetsmarknadsekonomi vid Uppsala universitet.

Lyssna på avsnittet: Karriär, lön och jämställdhet

Läs transkriberingen av avsnittet: Karriär, lön och jämställdhet (pdf) Pdf, 149 kB.

Porträtt på Elin Fellers och Jonas Medin.

Podden produceras av Madelene Rönnberg och Sara Utas Vestling. De jobbar med Studie och karriärvägledning på Uppsala universitet. Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin