Följ ansvariga myndigheters rekommendationer med anledning av säkerhetsläget
Uppsala universitet följer I det säkerhetsläge som för närvarande råder i Sverige och utomlands regeringens och de ansvariga myndigheternas rekommendationer. Medarbetare och studenter uppmanas också att hålla sig uppdaterade och följa rekommendationerna.
Under den senaste tiden har säkerhetsläget för Sverige förändrats. Två svenskar föll offer för ett terrorattentat i Belgien, våldet i kriminella miljöer i Sverige har eskalerat och drabbat oskyldiga.
I det här läget har Uppsala universitet nära och löpande kontakt med regeringen och de ansvariga myndigheterna. Uppsala universitet följer rekommendationerna från regeringen och ansvariga myndigheter. Uppsala universitet har inte några andra rekommendationer än de som föreskrivs av regeringen och ansvariga myndigheter.
Uppsala universitet ber alla medarbetare och studenter att hålla sig uppdaterade och följa ansvariga myndigheters rekommendationer.
Utrikesdepartementets reserekommendationer
Inte minst är det viktigt att följa Utrikesdepartementets reserekommendationer som ändras löpande. Utrikesdepartementet ändrade till exempel sina reserekommendationer rörande Palestina och Israel den 8 oktober respektive den 17 oktober 2023. Läs alltid Utrikesdepartementets reserekommendationer inför att en resa planeras.
Utrikesdepartementet har också appen Resklar som du bör ladda ner till din mobiltelefon. Via appen kan du få pushnotiser utifrån den plats du befinner dig på.
Håll dig också uppdaterad om eventuella rekommendationer från ansvariga myndigheter i det land du planerar att eventuellt resa till.
Med anledning av terrorattentatet i Bryssel uppmanar Utrikesdepartementet också alla svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.
Desinformation
I somras uppmanade regeringen svenskar att vara vaksamma mot ryktesspridning och desinformation, att ta del av bekräftad information från myndigheter och att vara källkritisk innan man delar information på sociala medier.
Ta kontakt om du är orolig
Om du känner dig orolig kan det vara bra att prata med någon, som student kan du alltid vända dig till Studenthälsan.
Läs mer
- UD:s reseinformation
- UD Resklar – reseinformation direkt i fickan, regeringens webbplats
- Svensklistan – anmäl din utlandsvistelse, regeringens webbplats
- Arbetet med att stärka Sveriges säkerhet, regeringens webbplats
- Regeringens pressmeddeland om ökad spridning av desinformation
- Uttalande från regeringen med anledning av dådet i Bryssel, regeringens webbplats
- Höjning av terrorhotnivån till högt hot, Säkerhetspolisens webbplats