Kurser och grupper

Tycker du att det känns jobbigt att hålla presentationer? Känner du dig stressad? Eller skjuter du upp saker och ting? Vi ger dig verktyg att förbättra din situation och hitta en bättre balans i tillvaron.

Du som är student vid Uppsala universitet eller SLU kan gå någon av Studenthälsans kurser och workshops:

Vi skapar kurser utifrån vad studenterna oftast behöver hjälp med när de kommer till oss. Här får du fördjupa dig och arbeta i grupp tillsammans med andra med liknande svårigheter. Vi erbjuder både workshoppar och olika föreläsningar. 

Alla kurser är gratis. En kurs kan ställas in om det blir för få anmälda.

Kurserna som ges under hösten 2019 hålls i Studenthälsans lokaler på Övre Slottsgatan 7 i Uppsala om inget annat anges.

Välkommen att anmäla dig!

VÅGA TALA

Många studenter tycker det är svårt och ångestfyllt att tala inför andra. Att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller bara vara aktiva vid seminarier kan bli så jobbigt att man får kroppsliga symtom och studierna kan bli svåra att upprätthålla.

Kursen ”Våga tala” är till för dig som är student och vill komma till rätta med den här typen av problem.

Här får du kunskap om vad som sker i en när talängslan slår till och du får träna på att göra presentationer inför andra. Om du redan är en skicklig talare och vill utvecklas inom det kommer kursen inte att vara till någon hjälp, utan då hänvisar vi i stället till en kurs i retorik.

Tid: Fem gånger under hösten 2019. Onsdagar kl. 14.30-17.00
Onsdag 25 september.
Onsdag 2 oktober.
Onsdag 9 oktober.
Onsdag 16 oktober.
Onsdag 23 oktober.
Anmälan: Du anmäler dig genom att komma upp till vår reception  där du får ta del av lite information om kursen samt lämna dina kontaktuppgifter. Det går inte att mejla anmälan, utan du behöver komma personligen för att anmäla dig. Anmälan är öppen mellan 25 augusti och 17 september. 

Introduktion till mindfulness och självmedkänsla

Att ha orimligt höga krav på oss själva och vara självkritiska kan bli ett hinder både i studier och i vardagen. På den här kursen får du lära dig nya sätt att förhålla dig till dig själv, som många upplever att de mår bättre av. Med mindfulness kan du träna upp din uppmärksamhet och förmåga att vända den inåt och genom att öva dig i självmedkänsla kan du öka din förmåga att ge dig själv värme och omtanke när du har motgångar. När vi lägger märke till hur vi har det och accepterar våra känslor, tankar och behov så som de ser ut skapar vi förutsättningar för ett mer positivt förhållningssätt till oss själva. 

Kursen består av fem träffar och varje tillfälle är två timmar långt. Vi går igenom vad mindfulness och självmedkänsla är och tränar praktiskt tillsammans. Du får också med dig övningar att göra hemma mellan tillfällena.​

Tid: Fem gånger under hösten 2019. Tisdagar kl. 15.00–17.00
Tisdag 5 november.
Tisdag 12 november.
Tisdag 19 november.
Tisdag 26 november.
Tisdag 3 december.
Anmälan öppnar 5 oktober.

Till sidans topp

Gör det nu!

Gör det nu! är till för dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.

Gruppen träffas varje vecka i Studenthälsans lokaler, torsdagar kl.15.15-16.45. 

Om du är intresserad av att delta så mejla en intresseanmälan så kontaktar vi dig för mer information. Gruppen har löpande intag vilket innebär att du som student kan hamna i kö och får börja när det blir en plats ledig. 

Gruppen erbjuds även på engelska där även du som svensktalande är välkommen. Se engelska webbsidan.

Tid: Torsdagar kl. 15.15-16.45. Startar torsdag 26 september 2019.
Anmälan: Mejla till gordetnu@uadm.uu.se.

Till sidans topp

Hantera din stress - för en mer hållbar studietid

Under studietiden är det lätt att uppleva att kraven överstiger ens resurser, vilket lätt kan leda till att man känner sig stressad. Att vara stressad under lång tid kan bli ett problem som påverkar både studier och livet i stort.
Föreläsning där du får kunskap och konkreta tips för att skapa balans i tillvaron genom att stressa mindre och sova bättre! Avslutas med frågestund/diskussion i mån av tid. 

Under hösten 2019 erbjuds även en workshop i stresshantering på engelska där även du som svensktalande är välkommen. Se engelska webbsidan.

Föreläsningar under höstterminen 2019:
Måndag 7 oktober kl 16.00-17.00.
Anmälan: Öppnar 7 sept, ring till receptionen på 018-471 69 00

Onsdag 27 november kl 15:30-16:30.
Anmälan: Öppnar 27 oktober, ring till receptionen på 018-471 69 00
 

Till sidans topp

Utbildning för mottagningsansvariga

Som mottagningsansvarig för din kår, nation eller förening har du en viktig uppgift att få de nya studenterna att känna sig välkomna och trivas.

Studenthälsan erbjuder utbildning i samverkan med Universitetskyrkan, samtliga kårer, Uppsala universitet och Kuratorskonventet.

Målgruppen för utbildningen är alla som är mottagnings-/recce-/insparksansvariga vid nationer, kårer och programföreningar knutna till Uppsala universitet. 40 platser. 

Utbildningen innehåller:

  • Normer och värderingar
  • Likabehandling och diskriminering
  • Grupputveckling och kommunikation
  • Om något händer
    - Krishantering
    - Alkoholens effekter

Utbildningen ges vid ett tillfälle HT-19 och består av två delar. Du som deltar vid dessa dagar får ett intyg. Kursen är kostnadsfri och vi bjuder på något lättare att äta.

Datum: 25 november samt 2 december 2019, kl 15.45-20.00 
Lokal: Plantskolan, Segerstedthuset. 
Anmälan öppnat.

Till sidans topp