Samhällsgeografi/kulturgeografi

Samhällsgeografi (även kallat kulturgeografi) beskriver och analyserar ekonomiska, sociala och politiska förhållanden och processer ur ett rumsligt perspektiv. I korthet innebär det att undersöka vilken betydelse som plats, fysisk och social omgivning, gränser, avstånd, rumsliga samband och skala har för de processer och beslut som påverkar samhälle och individ.

Exempel på samhällsgeografiska problem

  • Vilka platser ger de bästa förutsättningarna för ett företag inom en specifik bransch, till exempel inom batteritillverkning eller marknadsföring?
  • Var bör skolor, grönområden och resecentra placeras så att de minskar segregationens negativa effekter?
  • Hur förväntas befolkningen förändras i olika länder och hur kan förändringen påverka framtidens migrationsströmmar?
  • Hur påverkas synen på nationell identitet i länder med tilltagande regional polarisering?
  • Vilka geografiska skillnader ser vi i hur människor uppfattar den globala uppvärmningen? Hur påverkas uppfattningarna av de geografiska förutsättningarna som finns på de platser där de bor?

Studier i samhällsgeografi

På kurserna lär du dig bland annat om migration, urbanisering, segregation, befolkningsförändring, klimatförändring, näringslivets förutsättningar på olika platser, geopolitik och globalisering. Du lär dig också om hur frågor om identitet, jämlikhet och rättvisa kan kopplas till plats, rum och landskap.

Utbildningen utvecklar din förmåga att använda kvalitativa och kvantitativa analysmetoder och du har möjlighet att fördjupa dig i GIS (geografiska informationssystem). Fältarbete, kartor och studiebesök är viktiga inslag i undervisningen.

Samhällgeografer i arbetslivet

Samhällsgeografiska kunskaper och analysmetoder är efterfrågade inom kommuner, regioner och statliga verk som arbetar med frågor som rör samhällsplanering och välfärd. Samhällsgeografer har också en arbetsmarknad inom den privata sektorn, till exempel konsultbolag med fokus på omvärldsanalys eller utvecklingsprojekt för stad och landsbygd. Kompetensen är också efterfrågan i internationella organisationer med inriktning mot samverkan, bistånd och säkerhet.

Kurser

Grundnivå, nybörjarkurser

Grundnivå, fortsättningskurser

Avancerad nivå

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin