Lär känna Firel

Porträtt på Firel Jabro Vad fick dig att välja Uppsala universitet?

– Jag valde Uppsala Universitet främst eftersom att jag hade hört att Uppsala hade ett bra studentliv. Jag kände att jag ville ha möjligheten till att ha roligt och hitta på grejer vid sidan om studierna och hade hört mycket om Uppsalas nationer.

Hur var din resa på väg mot studier?

– Under gymnasiet visste jag att jag i alla fall ville studera vidare på universitet. Så det viktiga då var att göra bra ifrån mig samt skriva högskoleprovet, för att ha så många dörrar som möjligt öppna sen när jag skulle söka in. Jag började direkt efter gymnasiet, men hade egentligen tankar på att ta ett sabbatsår emellan men det blev inte så. När plugget väl satte i gång på universitet så kände jag inte att det var för mycket då det var så roligt vid sidan om plugget så jag fortsatte.

Vad var svårast vad gäller studierna, utbildningen, studentlivet, flytt till Uppsala ...?

– Det svåraste gällande utbildningen och studentlivet är att balansera mellan hur mycket tid man ska lägga på plugget och hur mycket tid man ska lägga på studentlivet. Det finns mycket att hitta på här i Uppsala och därför får man försöka balansera plugget och det roliga. Gällande flytt så var det svåraste främst att flytta hemifrån och lära sig alla vuxensysslor.

Vad var lättast vad gäller studierna, utbildningen, studentlivet, flytt till Uppsala ...?

– Det lättaste var nog att lära känna folk. Läkarprogrammet och många andra program på Uppsala universitet har en mottagning när man börjar studera, samt en hel del aktiviteter under utbildningens gång. Det gör att man lär känna människor och får ett nytt sammanhang väldigt tidigt.

Vad har du för tips till nya studenter eller de som tänker på att börja studera här?

– Engagera er så mycket det går och gå på aktiviteter som arrangeras! Det gör att man kommer in i studentlivet och inte känner sig ensam när man flyttar hit. Se inte universitetsstudierna bara som plugg utan engagera er i det roliga vid sidan om plugget.

Det mesta löser sig till slut, allt behöver inte vara fixat precis när man flyttat hit. Man kan börja sitt program eller kurs och därefter fixa boende till exempel. Man kommer också träffa många i sin klass som är i precis samma situation som en själv vilket gör att det känns lugnare.

Senast uppdaterad: 2022-07-25