Lär känna Gustav

Porträtt på Gustav Varför valde du Uppsala universitet?

– Jag valde Uppsala Universitet för mina studier eftersom jag hade hört bra om era språkkurser samt att det inte ligger för långt bort från Stockholm där jag har familj, vänner och även hade extrajobb.

Hur var din resa på väg mot studier?

– Efter gymnasiet jobbade jag för att spara ihop pengar till min drömresa. Jag och min vän backpackade i Sydamerika och var borta i närmare sju månader. Där växte intresset för att lära mig och studera språk, framförallt spanska, och jag sökte efter ännu mer jobb till att börja studera för att ta nästa steg i livet och flytta till en ny stad.

Vad var svårast vad gäller studierna, utbildningen, studentlivet, flytt till Uppsala ...?

– Den största omställningen för mig var att gå från heltidsjobb till att studera på heltid och behöva planera sin tid på bästa möjliga sätt. Jag var van att ha lediga helger och kvällar men insåg snabbt att jag med plugget aldrig riktigt kunde ta ledigt då det alltid fanns något läsa. Jag tvekade mycket om det var värt att läsa kurser och inte ett helt program men insåg snabbt att jag gärna planerar några månader i förväg då allt kan hända och livet kan få en på andra banor.

Vad var lättast vad gäller studierna, utbildningen, studentlivet, flytt till Uppsala ...?

– Det lättaste var att jag aldrig kände mig ensam. I de tuffaste tiderna när jag tvekade på mina beslut angående studier så hade jag alltid min pojkvän, vänner och familj i närheten som hjälpte mig och fick mig att hitta motivationen igen.

Vad har du för tips till nya studenter eller de som tänker på att börja studera här?

– Mina tips till nya studenter eller de som har planer på att studera här är först och främst att leta boende så fort du vet att du ska flytta hit. Det är inte det lättaste att hitta boende och man måste kunna vara flexibel. Mitt andra tips är att inte ta allt så seriöst. Självklart måste man ha fokus och göra sitt allra bästa men ett u på en tenta kommer inte förstöra ens framtid. Fler chanser kommer alltid.

Försök att ge dig ut på dagarna när mörkret och vintertiden kommer. Dagsljus är så viktigt och påverkar en mer än vad man kanske tror.

Senast uppdaterad: 2022-07-27