Lär känna Johanna

Porträtt på Johanna PalmVad fick dig att välja Uppsala universitet?

– En stor anledning till att jag valde Uppsala universitet var att jag hade hört så mycket positivt om Uppsala som studentstad. De personer jag pratade med som hade studerat i Uppsala pratade väldigt gott om såväl staden som det aktiva studentlivet med alla nationer, föreningar och traditioner. En annan anledning var att jag också hade hört mycket positivt om Uppsala universitet som lärosäte, och att såväl utbildningen som forskningen som bedrevs här var av hög kvalitet.

En tredje anledning till att jag valde att studera på UU var att jag från första gången jag besökte Uppsala, när jag funderade på min kommande studieort, blev helt förälskad i staden. Universitetet genomsyrar verkligen hela staden, men de olika campusen och nationshusen som alla ligger centralt, och biblioteket Carolina Rediviva som blickar ner på centrala Uppsala från sin plats högst upp på Drottninggatan. Trots att Uppsala är Sveriges fjärde största stad så har jag aldrig heller känt det som att jag bor i en storstad, utan tycker staden känns väldigt lugn och mysig med sina kullerstensgatorna, gamla byggnader och mysiga fik, vilket jag personligen trivs väldigt bra med.

Hur var din resa på väg mot studier?

– Jag var under tredje året på gymnasiet sugen på att studera vidare direkt, och efter att ha gjort en del efterforskningar på olika universitetsprogram och läst på om de olika kurserna som ingick och yrkesmöjligheter så fastnade jag för psykologprogrammet. Jag visste därför i slutet på gymnasiet vilken utbildning jag ville söka, och mina funderingar efter det handlade därför mer om val av universitet än program.

I och med att jag inte skulle ta något uppehåll eller åka på någon längre resa efter gymnasiet så visste jag att jag ville flytta och studera på en annan ort, för att på så sätt ändå få möjlighet att byta miljö och testa på något nytt. Efter att ha funderat på olika orter som jag skulle kunna tänka mig så började jag söka information om dem på nätet, och det tog inte lång tid förrän jag hade blivit fäst vid just Uppsala.

Bilderna på de vackra nationshusen, de stora biblioteken och staden med domkyrkan och Fyrisån, tillsammans med all information om det aktiva studentlivet med sina nationer och traditioner gjorde att jag direkt längtade hit och till att själv få vara en del av det. Så efter att jag gjort mitt val av studieort så skickade jag in min ansökan under den sista terminen på gymnasiet, fick mitt antagningsbesked och flyttade sedan ner för att påbörja mina studier i slutet på sommaren samma år.

Vad var svårast vad gäller studierna, utbildningen, studentlivet, flytt till Uppsala ...?

– En av mina svåraste stunder relaterat till studierna och studentlivet tror jag var när jag precis hade flyttat ner till Uppsala, dagarna innan utbildningen och faddringen drog igång. Jag var väldigt taggad på att få träffa nya människor, börja läsa mina första kurser och utforska studentlivet och nationerna, men jag var också nervös och orolig för att det inte skulle bli som jag hade hoppats. Jag oroade mig för att inte få några vänner, att inte trivas med mitt programval eller klara av studierna och att jag gjort ett stort misstag som flyttat själv över halva landet till en ny stad där jag inte kände någon.

Så de där första dagarna av nervositet och oro över att inte veta vad som väntade eller hur saker skulle bli var svåra, men när allting väl drog igång så försvann tankarna på att ha gjort ett misstag väldigt fort, och jag har inte ångrat mig sen dess!

Vad var lättast vad gäller studierna, utbildningen, studentlivet, flytt till Uppsala ...?

– Det som var lättast för mig med att börja studera tror jag var själva studierna i sig. I och med att jag började på universitetet direkt efter gymnasiet så hade jag mycket av studievanan inne, och att läsa litteratur, närvara på föreläsningar och självständigt lägga upp mina studier var därför inte så svårt att komma in i.

Vad har du för tips till nya studenter eller de som tänker på att börja studera här?

– Mitt tips till de som funderar på att börja studera här i Uppsala är att söka information om staden och kurserna/programmen man funderar på, om man är osäker, för att kunna göra sig en bild av vad det skulle innebära att studera här. För mig personligen var det väldigt hjälpsamt att gå igenom de individuella kurserna som ingick i de program jag var intresserade av, för att få en mer konkret bild över vad jag faktiskt skulle studera och göra om jag valde det programmet. Att läsa på om staden och studentlivet, kolla på bilder och höra med andra som varit i staden tyckte jag också var hjälpsamt för att få en känsla för om jag trodde jag skulle trivas med att bo här.

Mitt främsta tips/råd till nya studenter är att komma ihåg att det inte bara finns ett ”rätt” sätt att vara student på, och att våga testa sig fram med olika aktiviteter och sammanhang för att hitta det du själv trivs med.

En av fördelarna med det det aktiva studentlivet i Uppsala är att det finns ett så brett utbud av olika saker att göra eller engagera sig i. Tycker du om att gå på pub eller klubb så finns stora möjligheter till detta. Men nationerna erbjuder även lördagsfikan, söndagsbruncher och studieplatser såväl som möjligheter att sjunga i kör, delta i olika lagsporter, dansgrupper, spexgrupper och orkestrar, eller vara med i en bokcirkel! Det finns alltså många olika sätt att delta i studentlivet och hitta sammanhang. Mitt stora tips till nya studenter är därför att fundera över vad som lockar just er och utgå från det när ni väljer vad ni vill fylla er studietid med här i Uppsala.

Senast uppdaterad: 2022-07-27