Idéhistoriens huvudlinjer, nyare tiden
Kursplan, Grundnivå, 5LH351
- Kod
- 5LH351
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Idé- och lärdomshistoria G1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 12 oktober 2009
- Ansvarig institution
- Institutionen för idéhistoria
Allmänt
Kursansvarig är institutionen för idé- och lärdomshistoria. Kursen är en fristående kurs och kan ingå i lärarutbildningen. Kursplanen är fastställd av historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2007-02-27 och reviderad 2009-10-12.
Behörighetskrav
Hi A, Sh A (områdesbehörighet 1)
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten
- kunna redogöra för de idéhistoriskt viktigaste tankeströmningar och deras främsta företrädare (manliga och kvinnliga tänkare, filosofer, vetenskapsmän etc.) från 1700-talets upplysning fram till vår egen tid
- vara orienterad i skilda historiskt relevanta kunskapsområden och kunna redogöra för deras nyckelbegrepp, institutionella och samhälleliga förankring samt deras inbördes relationer
- kunna anlägga ett kritiskt perspektiv på historieskrivningen
- ha tillägnat sig en grundläggande analytisk och kommunikativ förmåga
Innehåll
Kursen behandlar västerlandets filosofi, vetenskap, samhällstänkande och religion från 1700-talets upplysning fram till vår egen tid. Här ges en bred genomgång av den västerländska tankeutvecklingen och de olika kulturepokerna.
Undervisning
Undervisningen består i huvudsak av föreläsningar och i mindre utsträckning gruppövningar. Obligatorisk närvaro gäller för vissa kursmoment.
Examination
Examination sker såväl i muntlig som skriftlig form, individuellt eller i grupp.
Kursen bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Godkänd krävs aktivt deltagande i seminariediskussionerna.