Egyptisk socialhistoria - arkitektur i kontext
Kursplan, Avancerad nivå, 5EG703
- Kod
- 5EG703
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Egyptologi A1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 9 september 2019
- Ansvarig institution
- Institutionen för arkeologi, antik historia och kulturvård
Behörighetskrav
Kandidatexamen
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- uppvisa fördjupad förståelse av forntida egyptisk hushålls-, begravnings-, militär- och tempelarkitektur
- presentera historiska utvecklingslinjer och beroendeförhållanden hos arkitektoniska byggnader och strukturer
- demonstrera fördjupad förståelse av samband mellan arkitektoniska strukturer och deras innehåll (t.ex. statyer, altare, offerbord, begravningsutrustning och hushållsföremål)
- beskriva och syntetisera byggprocesserna och olika aktörer involverade
Innehåll
Alla typer av arkitektur utgör delar av sociala rum och är viktiga i förståelsen i förhållande till deras användning och brukare. Kurser erbjuder födjupad analys av kungliga och privata monument och byggnader i det forntida Egypten från omkring 3500 f.Kr. till den ptolemeiska och romerska perioden. Fokus ligger på utvecklingen av hushållsarkitektur, palats, fortifikationer, bosättningar, gravar och tempel. Byggnadsprocesserna studeras som en del av interaktionen inom den hierarkiska sociala strukturen. Monumenten analyseras med hjälp av planer och fotografier. Dekoration och utförande möjliggör en bättre förståelse av funktionen och betydelsen hos egyptiska monument. Förhållander mellan arkitektur och dess kringliggande landskap utgör en viktig aspekt.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, självstudier samt seminarier med gruppdiskussioner och -övningar. Individuella presentationer av olika monument förekommer. All undervisning sker på engelska.
Examination
Examination sker löpande genom aktivt deltagande i muntliga seminarieuppgifter, dessutom genom en skriftlig fördjupningsuppgift. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.