Några röster om kompletteringsutbildningen

Möt Leen, Muhmmad och Asmaa som har läst kompletteringsutbildningen för apotekare och receptarier med utländsk utbildning. De berättar om hur de upplevde sin tid på utbildningen och ger tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på.

Leen

Porträtt på tidigare student på ett apotek

Leen Sharshar läste sin apotekarutbildning i sitt hemland, Syrien, innan hon flyttade till Sverige. Idag arbetar hon som legitimerad apotekare tack vare att hon kunde gå kompletteringsutbildningen genom Uppsala universitet. Innan hon läste utbildningen hade hon både en språkpraktik på ett apotek och arbetade efter det som apoteksassistent och egenvårdsrådgivare.

Hur upplevde du kompletteringsutbildningen?

- Det var ett fantastiskt år, utbildningen hade högt tempo rakt igenom och det krävdes mycket jobb, men det var verkligen värt det och varenda minut var givande.

Vad lärde du dig som kan hjälpa andra som ska läsa utbildningen?

- Jag lärde mig att samarbete åstadkommer underverk. Jag och några som jag studerade med bildade en grupp på nätet och studerade tillsammans under hela utbildningen, det var roligt och lärorikt och nu är vi nära vänner som hjälps åt även om vi inte bor i samma stad.

Vad tyckte du om praktikperioden under andra terminen?

- Den var mycket bättre än vad jag väntat mig, det gick väldigt fort och jag fick praktiskt använda de kunskaperna jag hade lärt mig vilket gav mig mer självförtroende och trygghet. Man blir mer bekväm med arbetet på apoteket och förstår bättre hur hälso- och sjukvården fungerar i Sverige.

Har du några tips till andra som ska söka till kompletteringsutbildningen?

- Att lyckas med studierna kräver god planering. Planera så att du hinner läsa utan att stressa och våga fråga dina lärare och de du studerar med. Läs alltid gamla tentor i för att veta hur du ska studera. Kom också ihåg att det verkligen är en utbildning på heltid och man behöver läsa minst åtta timmar per dag. Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att alla ni som läser utbildningen klarar det så ses vi på arbetsmarknaden!

Muhmmad

Muhmmad Omar Hmeadi har en apotekarutbildning från University of Aleppo i Syrien. Han antogs till kompletteringsutbildningen för apotekare med utländsk utbildning höstterminen 2017 och gjorde sin verksamhetförlagda utbildning under programmets andra termin.

Hur upplevde du kompletteringsutbildningen?

- Jag trivdes jättebra på kompletteringsutbildningen och mina förväntningar är definitivt uppfyllda. Jag kommer aldrig att ångra mitt val att börja på utbildningen.

Vad har du lärt dig av kurserna i utbildningen?

- Många av föreläsningarna är på distans, så man pluggar hemma. Oftast planerade jag min egen tid och då hann jag arbeta samt studera på sidan av. Det är flexibelt och riktigt bra. Vi hade uppgifter och grupparbete tillsammans med assistenter som oftast är äldre studenter. De har läst samma kurs och kunde lättare förstå och förklara svårigheter eftersom de nyligen gått igenom samma sak. Vi har även haft väldigt många kompetenta lärare som är experter inom sina områden.

Vad tyckte du om att vara ute på praktik?

- Väldigt bra. Jag gjorde praktik är på ett sjukhusapotek med stor personal och många kunder och lärde mig mycket varje dag.

Har du några tips till andra som ska söka till kompletteringsutbildningen?

- Mycket beror på dig själv. Det krävs lite extra planering för att hänga med. Mitt råd är att försöka hitta rätt information och referenser och inte vara blyg att fråga om allt du undrar om.

Porträtt mot bakgrund av byggnader och palmer

Asmaa

Porträtt i halvfigur mot stadsbakgrund vid en gågata

Asmaa Abushammala har en apotekarutbildning från University of Tripoli i Libyen. Även hon antogs till kompletteringsutbildningen för apotekare med utländsk utbildning höstterminen 2017 och gjorde sin verksamhetsförlagda utbildning under programmets andra termin.

Hur upplevde du kompletteringsutbildningen?

- Att man etablerar sig som apotekare i ett nytt land innebär förstås många utmaningar. Jag har gjort en lång resa för att bli antagen till kompletteringsutbildningen för apotekare med utländsk utbildning. I början mötte jag flera svårigheter. Det var många ämnen som man skulle lära sig under kort tid men tack vare otroligt hjälpsamma lärare som har förstått situationen, och som jag har hållit kontakt med genom mejl, telefon och diskussionsforumet i studentportalen, blev det lättare. Dessutom uppskattade jag mina underbara och hjälpsamma kurskamrater.

Vad har du lärt dig av kurserna i utbildningen?

- Egentligen har jag redan en bred farmaceutisk kunskap från studierna i mitt hemland, men under kompletteringsutbildningen har jag fått viktig kunskap som jag måste ha för att arbeta inom i svensk hälso- och sjukvård. Det gav mig också större självförtroende under praktikperioden.

Har du några tips till andra som ska söka till kompletteringsutbildningen?

- Utnyttja er chans och slösa inte bort tiden. Fråga alltid era lärare om ni har frågor. Stötta varandra och läs i grupper. Vilken tur ni har att ni också har de föregående studenterna som har gått igenom samma utbildning och som kan tipsa och stötta er. Lycka till med er kompletteringsutbildning!

Senast uppdaterad: 2022-03-21