Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Vad tycker Victor och Antonia om kandidatprogrammet i geovetenskap? Vad är roligast med studierna och varför ska man söka programmet?

Tidigare studenter berättar

Vad är geovetenskap, varför är det viktigt och hur är det egentligen att plugga Kandidatprogrammet i geovetenskap? Möt tidigare studenter som berättar om sina erfarenheter från programmet och om vad de jobbar med idag.

Colin, student.

Möt en student på programmet

Namn: Colin Andersson

Exkursionerna, när vi alla åker ut på fältstudier, är ett stort plus!

Hur startade ditt intresse för geovetenskap?
– Jag höll på med "geocaching", som orientering fast med GPS, och det finns inslag av geologi. I början var det en hobby, men sen så fick jag upp ögonen för att man kunde studera det också, och det ville jag ju naturligtvis!

Varför geovetarprogrammet?
– Jag har ett stor intresse av jorden och därmed blev det geovetenskap. Eftersom det finns en ingång för samhällsvetare så kunde jag börja på programmet direkt utan att behöva gå ett tekniskt basår. Jag kollade också runt och märkte att arbetsmarknaden såg bra ut och att det fanns många olika yrken att välja mellan efter examen.

Vet alla vad geovetenskap är?
– Jag upplever att många blandar ihop geovetenskap med geologi. Geologi handlar om berg- och jordarter, och det läser vi också, men geovetenskap är så mycket mer. Geovetenskap handlar om hur jorden är uppbyggd, om klimatförändringar, naturtillgångar, naturgeografi; läran om hur landskapen utvecklas och förändras, hydrologi och mycket mer.

Vad gillar du bäst med programmet?
– Att det finns så många olika, intressanta kurser och att programmet både är teoretiskt och praktiskt. Exkursionerna, när vi alla åker ut på fältstudier är också ett stort plus!

Hur kan en vecka eller månad se ut för en geovetarstudent?
– De flesta kurser har ett antal föreläsningar varje vecka och sedan har vi labb ungefär varannan vecka. Sedan brukar vi åka iväg några dagar eller någon vecka på exkursion och får studera det vi har lärt oss på plats ute i verkligheten. I slutet av kursen får vi sedan redovisa vad vi har lärt oss genom att skriva tenta.

Vilka yrkesmöjligheter finns det efter programmet?
– Massor! Man kan jobba på myndigheter, kommuner, gruvföretag och byggföretag eller som konsult. Du kan arbeta med allt från prospektering, miljökonsultering, handläggning, GIS-konsultering med mera.

Vad vill du göra efter studierna?
– Efter min kandidatexamen så funderar jag på att läsa vidare och ta en master, men jag är inte helt säker på det än. När jag ska börja arbeta så vill jag nog ha ett yrke där jag får vara mycket ute i fält. Jag tror att det kan vara riktigt roligt att få gå ut och undersöka ett områdes bergarter, jordarter eller miljöförhållanden.

Hösten 2022

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin