Är programmet rätt för dig?

Ellen, student.

Möt en student på programmet

Namn: Ellen Berg
Från: Gävle

Vissa ämnen som jag trodde jag skulle uppleva som tråkigare har jag förvånat mig själv med att vilja grotta ner mig i.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har varit fäst vid filosofi sedan gymnasiet, och eftersom KOSA (Kandidatprogrammet i kultur- och samhällsanalys) ger mig möjligheten att riktigt gräva ner mig i mitt favoritämne så blev valet till sist ganska enkelt för mig.

Hur är det att studera på ett universitet?
– För min egen del gillar jag verkligen kombinationen av att ha schemalagda föreläsningar och seminarium, samtidigt som det är mycket upp till mig själv hur jag lägger upp min tid. Jag har blivit tvungen att lära mig ta ansvar för att få saker gjorda på ett sätt som är nytt för mig.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Staden i sig är ett stort plus för mig. Jag gillar blandningen med mycket liv och rörelse, samtidigt som Uppsala har en känsla av att vara litet och tryggt. Man får ett naturligt utbyte med så många andra studenter eftersom de flesta av oss befinner oss ungefär i samma platser i livet, samtidigt som alla har så olika bakgrunder och framtidsplaner.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– För mig som ännu är lite vilsen i vad det är jag borde pyssla med egentligen har det varit inspirerande att se så många olika riktningar folk runt om mig tagit och planerar att ta. Att ständigt lära mig saker om ämnen som är viktiga för mig fyller mig med energi och ett självförtroende som jag saknade tiden före jag började studera.

Vad har varit mest utmanande?
– En utmaning har varit att förstå vilken pluggstrategi som fungerar bäst för mig själv. Vissa pluggar bäst på kvällen medan jag måste ställa klockan och sätta mig på biblioteket för att få någonting gjort. Jag har behövt påminna mig själv om att stöd finns att få bara ett mail eller Zoommöte bort, lärare finns ju där för att hjälpa oss.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Att ha ett öppet sinne. Vissa ämnen som jag trodde jag skulle uppleva som tråkigare har jag förvånat mig själv med att vilja grotta ner mig i, och tvärtom. Att försöka hitta vilken pluggstrategi som fungerar bäst för sig själv, och att våga ta den hjälp som erbjuds när man behöver! Blir man vän med andra studenter så gör ju det också tuffa pluggstunder lite enklare.

Tre snabba
Favoritplats?
– Promenadstråken i Håga

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborgsstämningen slår det mesta!

Vad gör du om fem år?
– Tagit mig vidare i den akademiska världen på ett eller annat vis.

Våren 2021.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin