Är programmet rätt för dig?
Röster om programmet

Kelvin, student från Hong Kong
Det bästa vid Uppsala universitet är att du kan göra om tentor som du vill tills du klarar dem. Det gör mig mindre orolig, trots att jag klarade alla mina tentor (med bra betyg faktiskt).
Hur skiljer sig studierna vid Uppsala universitet från dina tidigare studier?
– Lärarna i Uppsala är väldigt trevliga och hjälpsamma. De svarar gärna på frågor om föreläsningar eller hemuppgifter, vilket gjorde mig lite förvånad. Det gör mitt lärande mer effektivt. Studietrycket är inte heller lika högt här som där jag studerade tidigare och jag känner mig bekväm och mindre deprimerad, vilket verkligen förbättrade min prestation.
Vad är mest utmanande?
– Det mest utmanande i Uppsala är att ta sig igenom vintern. Vintern i Uppsala innebär korta dagar och kallt väder, vilket gjorde mig galen som kommer från ett subtropiskt område. Se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin eftersom solljuset är mer sällsynt. Håll kontakten genom att prata med vänner för att hålla humöret uppe. Regelbunden träning ger dig bättre humör och energi. Slutligen, ta dig tid till promenader för att njuta av den friska luften och hålla dig aktiv.
Har du bra lärare?
– Alla lärare på institutionen för matematik är trevliga! De är hjälpsamma och villiga att svara på dina frågor. Dessutom skapar de en stödjande inlärningsmiljö som uppmuntrar till lärande. Deras engagemang i undervisningen och passion för ämnet förbättrar verkligen den pedagogiska upplevelsen.
Vilka tre saker ska du göra den här veckan?
– Gå på föreläsning, göra uppgifter och ha kul med mina vänner.
Var hoppas du att du befinner dig i din karriär om fem år?
– Jag hoppas att jag kommer att arbeta som doktorand.
Vad skulle du vilja säga till studenter som funderar på att söka till programmet?
– Kurserna och tentorna kommer inte att vara lätta här, men jag tror att du kommer att lära dig mycket användbar kunskap.
Våren 2024

Henri Doerks, student från Tyskland
En av de viktigaste fördelarna med masterprogrammet är att det gör det möjligt för dig att läsa många kurser från andra forskningsområden och strukturera dina studier kring dina intressen med minimala begränsningar.
Varför valde du det här programmet och den här inriktningen vid Uppsala universitet?
– Flera faktorer bidrog till mitt beslut att välja Uppsala universitet. När det gäller ämnesinnehållet letade jag efter ett program som fokuserade mer på tillämpad matematik, särskilt på möjliga tillämpningar inom finans. Jag begränsade min sökning till Skandinavien på grund av den höga levnadsstandarden, den exceptionellt höga engelska språknivån och de rekommendationer jag fick från vänner. Sverige var mitt favoritval. Slutligen letade jag efter en riktig studentstad där jag kunde njuta av livet vid sidan av studierna. Efter de två åren är jag mer än glad att jag hamnade i Uppsala och kan rekommendera det utan att tveka.
Vilka kurser har varit mest intressanta?
– Personligen gillade jag de kurser som hade en direkt koppling mellan matematik och finansiella tillämpningar. Mina tre favoriter var Financial Derivatives, PDE with Applications in Finance och Computer-Intensive Statistics and Applications. Dessutom rekommenderar jag starkt att man läser de två tillgängliga kurserna i maskininlärning, som ger en intressant och mycket matematisk introduktion till detta allt viktigare område: Statistical Machine Learning och Advanced Probabilistic Machine Learning.
Studerar du något annat ämne än matematik inom programmet?
– Det slutade med att jag läste ett förvånansvärt stort antal kurser på avdelningen för datavetenskap och skrev till och med mitt examensarbete där om ”Learning Distributed Optimization with Graph Neural Networks”. Överlag är denna flexibilitet en av de viktigaste fördelarna med masterprogrammet, eftersom det gör att du kan läsa många kurser från andra forskningsområden och strukturera dina studier efter dina intressen med minimala begränsningar. Även externa examensarbeten med företag uppmuntras.
Vad gillar du att göra vid sidan av studierna?
– På fritiden gillar jag att spela alla typer av sporter, till exempel fotboll, hockey eller padel. Jag älskar också att vandra på helgerna, åka skidor på vintern, besöka nationerna och spela brädspel med vänner.
Vad har du för planer efter examen?
– Jag hade turen att få en doktorandtjänst på Matematiska institutionen, i samarbete med Centrum för interdisciplinär matematik (CIM) här i Uppsala. Jag insåg att jag fortfarande tycker om att studera och vill dyka djupare in i vissa ämnen - och Uppsala är en bra plats för det! Så jag kommer att tillbringa de kommande 5 åren med att klia mig i huvudet om stokastiska kontrollproblem med ofullständig information.
Vad skulle du vilja säga till studenter som funderar på att välja Uppsala universitet för masterstudier inom det här programmet?
– Gör det! Det är två år du inte kommer att ångra.
Hösten 2024

Peiyu Wang, alumn, Lead Data Scientist på Sprinque
Jag är den person som tar ledningen och ansvarar för att ta fram idéer och implementera dem.
Var kommer du ifrån och vad har du för utbildningsbakgrund?
– Jag kommer från Kina. Jag studerade matematik som min kandidatexamen i Kina, Sichuan University. Sedan avslutade jag min magisterexamen i finansiell matematik vid Uppsala universitet.
Vad gör du som Lead Data Scientist på Sprinque?
– Som Lead Data Scientist på Sprinque är jag ansvarig för all maskininlärning inom företaget. Inklusive att integrera GPT4 i vårt arbetsflöde, skapa maskininlärningsmodeller för att förutsäga sannolikt beteende hos våra kunder och sätta motsvarande gränser, upptäcka bedrägerier med maskininlärning och generera insikter med all data vi har i företaget.
Hur samarbetar du med andra matematiker och andra yrkesgrupper?
– Eftersom vi är ett nystartat företag är jag den person som tar ledningen och ansvarar för att ta fram idéer och implementera dem. Men på grund av mina tidigare fem års erfarenhet på Klarna, hänger jag fortfarande med andra datavetare och maskininlärningsingenjörer i Sverige, för att fånga upp den senaste trenden, nyutvecklade modeller och branschinsikter.
Tog du kurser i maskininlärning inom programmet?
– Tyvärr inte, när jag studerade vid Uppsala universitet var maskininlärning fortfarande inte en grej, och vi hade inga kurser om det. Jag lärde mig det när jag jobbade på Klarna. Jag hörde att det nu finns kurser att ta inom maskininlärning och att ha någon maskininlärningskurs kommer definitivt att hjälpa studenter att bli mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.
Användningen av AI ökar i alla branscher. Hur stor är den i finansbranschen eller i den del av finansbranschen där du arbetar?
– Det är definitivt viktigt att AI integreras i affärsmodellen, särskilt när vi är nystartade och fortfarande behöver finansiering från investerare. Vi måste ha en färdplan med hjälp av AI för att kunna förnya branschen och gå vidare i en mer effektiv och smidig riktning.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att jag kan använda min kompetens för att påverka verksamheten. Att se miljontals EUR gå igenom modellen, bli utvärderade utifrån kreditrisk och samtidigt förhindra potentiella bedrägerier, och dessutom växa med verksamheten, känns fantastiskt!
Var arbetar du?
– Jag jobbar hemifrån i Stockholm, eftersom det helt är ett distansjobb. Men vi träffas i Amsterdam då och då.
På vilket sätt har din utbildning förberett dig för utmaningarna i ditt yrke?
– Jag skulle säga att det handlar mer om tankesätt, hur man ser på problem. Hur du skulle lösa ett affärsproblem på ett matematiskt sätt.
Har du några råd till någon som funderar på att söka programmet?
– Kombinera det du lärt dig med praktiska problem och försök att börja koda så tidigt som möjligt. Kolla in sånt som Kaggle och använd det du lärt dig för att lösa verkliga problem.
Våren 2024

Anna Shchekina, alumn, kvantitativ analytiker på Handelsbanken Capitial Markets
Läs igenom listan över krav, till exempel specifika programmeringsspråk och ämnen inom finans i platsannonser för de roller du ser dig själv i, och lägg ditt fokus därefter.
Var kommer du ifrån och vad har du för utbildningsbakgrund?
– Jag kommer från Sankt Petersburg, Ryssland. Jag har en master i finansiell matematik vid Uppsala universitet och kandidatexamen i tillämpad matematik och datavetenskap med inriktning på beräkningsbaserad stokastik och statistisk modellering vid Saint Petersburg State University.
Vad gör du som kvantitativ analytiker på Handelsbanken?
– Kvantgruppen för räntederivat ansvarar för prissättning av räntederivat och avkastningskurvor. En front office-position innebär direkt närhet till handlare och försäljning, till vilka vi levererar och stöder olika analytiska verktyg.
Vad gillar du med ditt jobb?
– Det finns inte så många jobb där man kan tillämpa både programmering och matematik på en avancerad nivå. Precision värdesätts, till skillnad från den akademiska världen där det ofta är viktigare att nå ett visst resultat. På Handelsbanken gillar jag särskilt bredden och variationen i arbetsuppgifterna och den dagliga kontakten med intressenter.
Hur hamnade du där du är idag?
– Mitt första studentjobb var på Itivity där jag skrev om en grundläggande C++-modul för prissättning av asiatiska optioner från deras handelssystem för användning på grafiska processorer. Därefter arbetade jag som forskningsassistent på Riksbankens forskningsgrupp i två år och gick in i den akademiska världen under en kort period för att sedan inse att jag saknade det mer tillämpade yrkesområdet.
På vilket sätt har din utbildning förberett dig för utmaningarna i ditt yrke?
– De mest relevanta kurserna ur praktikerns perspektiv var kanske de i numeriska metoder, särskilt labbar och hemmaprojekt, särskilt eftersom de tränade felsökningsförmågan.
Om din relation till matematik
– Från början planerade jag att ta en examen i företagsledning men blev fascinerad av matematik när jag förberedde mig för inträdesproven. Eftersom jag hade studerat språk som huvudämne fram till sista året i skolan var det en överraskning att få höga poäng, så jag bestämde mig för att ägna mig åt det på heltid, ett beslut jag inte ångrat. Mina favoritkurser på universitetet var sannolikhetsteori och stokastiska processer, vilket naturligtvis ledde mig till en idé om att försöka mig på finansiell matematik.
Har du några råd till våra nuvarande och blivande studenter?
– Läs igenom listan över krav, till exempel specifika programmeringsspråk och ämnen inom finans i platsannonser för de roller du ser dig själv i, och lägg ditt fokus därefter.
Våren 2024
Läs intervjuer om de andra inriktningarna på programmet
Kontakt
- Studievägledare Kibret Sigstam:
- masters@math.uu.se
- 018-471 32 03
- Studievägledare Clara Gauffin:
- masters@math.uu.se
- 018-471 32 00