Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Hör studenten Sonja Wengström berätta om Sjuksköterskeprogrammet och varför man ska söka programmet.

Klara och Philip, studenter.

Möt två studenter på programmet

Philip Luttner från Järna och Klara Holmgren från Umeå

Var säker på att du vill jobba med människor. Om du är det kommer valet att bli sjuksköterska vara något av det bästa du gjort i ditt liv – Philip.

Varför valde ni den här utbildningen?
Klara: Det har alltid varit självklart för mig att jobba nära människor och länge tänkte jag studera till lärare. När jag väl skulle skicka in min ansökan kändes det istället självklart att jag ville bli sjuksköterska. Jag har jobbat en hel del inom vården tidigare och växt upp med många sjuksköterskor omkring vilket har inspirerat mig.

Philip: Främst för att jag vill jobba med människor. Mitt mål är att jobba inom ambulansen och då stod valet mellan undersköterska och sjuksköterska. Jag kände att utbildningen till sjuksköterska har större möjligheter till vidareutveckling så jag valde det.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Philip: Jag hade inga förväntningar på utbildningen när jag började. Nu i efterhand märker jag att yrket är mycket större och bredare än jag någonsin kunnat föreställa mig.

Hur är det att studera på ett universitet?
Klara: För det mesta älskar jag det. Människor från helt olika bakgrunder, åldrar och intressen möts och sätts i ett sammanhang där alla vill samma sak. Det är seriöst på ett annat sätt än i gymnasiet och det ställs högre krav på självdisciplin jämfört med ett arbete, det är bara du själv som ansvarar för att läsa på och göra det som ska göras.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
Philip: Det bästa med att plugga till sjuksköterska vid Uppsala universitet är den praktik (även kallad VFU) som ingår vid Akademiska sjukhuset. Akademiska sjukhuset är stort och det finns så många möjligheter att upptäcka nya och spännande aspekter och områden inom yrket. Sedan är studentlivet här i staden helt fantastiskt och det finns verkligen någon för alla, oberoende vad en har för intressen.

Klara: Studentengagemanget! Alla nationer som drivs av studenter och olika studentföreningar. Det finns ett sammanhang för alla. Som nyinflyttad i en studentkorridor i Uppsala tog det bara någon dag innan min korridorgranne bjöd in mig till ett event som Norrlands nation anordnade. Vidare är Uppsala också en otroligt fin stad med alla gamla byggnader, caféer och naturområden som Hågadalen och kullarna i Gamla Uppsala.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
Klara: Mitt absolut främsta mål är att bli en bra sjuksköterska som fortsätter att utvecklas. Just nu brinner jag lite extra för akutsjukvård och ambulans men jag tycker också att det är väldigt spännande med kirurgi och barnsjukvård.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
Philip: Varje termin varvar teori med praktiskt utbildning. Den teoretiska utbildningen består av föreläsningar, seminarier och självstudier. Under praktiken är vi antingen placerade på olika vårdavdelningar runt om i Uppsala eller har praktiska simuleringar och undervisning i medicinsk teknik (HLR, injektioner, blodprov med mera).

Berätta om studentlivet!
Philip: Studentlivet är vid sidan av utbildningen det bästa med att plugga vid Uppsala universitet. Engagemanget från studenter i nationer, kårer och studentföreningar förgyller ens studietid dag efter dag. Sittningar, gasquer, körer, sport, evenemang, fester, fika, hänga... You name it, Uppsala got it!

Vad vill ni ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
Klara: Sjuksköterskeyrket är otroligt brett och de flesta eventuella rädslor som en kan ha innan en börjar studera övervinns antingen under utbildningens gång eller när du väl börjar jobba. Oavsett om du vill bli barnmorska, akutsjuksköterska, jobba inom äldreomsorg eller kanske inte alls vet vad du vill så finns något för dig.

Philip: Var säker på att du vill jobba med människor. Om du är det kommer valet att bli sjuksköterska vara något av det bästa du gjort i ditt liv. Tänk även på att ta tillvara på alla resurser som finns under din studietid. Ett hett tips är att ta kontakt sjuksköterskeprogrammets egen studentförening, SSiU, som alltid jobbar för att göra studietiden både lättare och roligare för alla som går programmet.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
Philip: Carolina Rediviva, finns inget bättre ställe att plugga på.

Klara: Takterrassen på V-Dala eller annan uteservering en solig vårdag.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
Philip: Nationslivet!

Klara: Åh! Svårt. Valborg? Kubbspel i ekoparken? Inspark?

Vad gör du om fem år?
Philip: Troligtvis jobbar inom ambulansen men med alla dessa möjligheter vet en aldrig säkert.

Klara: Troligen har eller ska jag läsa någon specialistutbildning. Förmodligen till intensivvårdssjuksköterska

Våren 2021

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin