Är programmet rätt för dig?

Max, student.

Möt en student på programmet

Namn: Max Österman Borg
Från: Uppsala

Drömmen är att få forska, föreläsa och doktorera inom sociologi.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har alltid varit väldigt nyfiken och har gillat att lära mig nya saker och ifrågasätta det vi tar för givet och beständigt. Efter gymnasiet valde jag att plugga filosofi som fristående kurs men jag var inte helt nöjd. Till stor del ville jag åt samhörigheten som ett program kan erbjuda. Genom Sociologiprogrammet kunde jag få det tillsammans med en möjlighet för mig att använda min kritiska disposition i förhållande till samhället vi lever i. Hittills är jag väldigt nöjd.

Hur är det att studera på ett universitet?
– Det är utvecklande att få vara i en kontext med så pass specialiserad kunskap. Jag känner att det inspirerar en helt annorlunda framtidssyn. Man vet att för varje kurs så bygger man på sig själv och sin utbildning men även att studierna vid universitet i ett större perspektiv bidrar till vår gemensamma framtid.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– Jag älskar seminarium med stora diskussioner. Detta möte av olika perspektiv och åsikter som gemensamt berikar allas vår kunskap, särskilt när de utgår från klassiska sociologiska verk, det är en så speciell känsla.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– Första tiden så brukade dagarna ofta följa ett schema där man deltog i föreläsningarna eller seminarierna och därefter satt vi ett gäng och plugga i Engelska Parken. Vidare in på kvällen kunde vi gå på nation om det inte var tenta allt för snart.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
– Första tiden var mycket speciell. Det gällde att fånga upp folk i några mindre träffar på nationer och liknande. Tillslut bjöd jag in alla till min lägenhet och efter dem första veckorna var vi rätt sammansvetsade.

Hur upplevde du första tentan?
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. På ett sätt så är varje tenta likt den första. Lite ångest och stress innan man skriver, följt av ett enormt glädjerus och lättnad när den är inlämnad.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– I och med hur gammalt universitet är så känns det verkligen som att man är del av ett historiskt arv. Både intellektuellt och i studentlivet och traditionerna. Man kan studera på många olika ställen men bara i Uppsala kan man studera vid Uppsala universitet.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Jag kan bara rekommendera det. Se till att gå med i Sociologiska Föreningen så förbättras samhörigheten. Studierna blir roligare och bättre när man kan plugga i grupp och gå på sittningar, gasquer och liknande evenemang när det blir aktuellt igen.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Området kring Engelska Parken, särskilt Gamla Kyrkogården. Så otroligt vackert.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Svår fråga! Jag säger Gluntarne för de sammanfattar alla så bra, men till höst hoppas jag kunna säga faddringen/insparken.

Vad gör du om fem år?
– Drömmen är att få forska, föreläsa och doktorera inom sociologi. Så om fem år är jag väl förhoppningsvis kvar inom institutionen i alla fall.

Våren 2021

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin