Bo i Uppsala

Allt löser sig om du ligger i lite. Det hjälper att vara lite kreativ för att hitta boende i Uppsala och att börja leta tidigt.

Funderar du på att plugga i Uppsala? Att vara tidigt ute med att söka boende kan löna sig rejält. Om du ställer dig i kö i olika bostadsköer före ”alla andra” har du ett stort försprång. Söktrycket är ofta lågt i början av sommaren, eller mitt i en termin. Det brukar lösa sig, det har det gjort för tusentals nya studenter före dig, varje terminsstart. Här får du lite tips!

Checklista

  • Börja i tid! Samma dag som du söker utbildningen börjar du också söka boende.
  • Bostadssidor och bostadsförmedlingar. Det finns flera bostadsförmedlingar i Uppsala och Visby. 
  • Använd dig av ditt nätverk Fråga runt bland nära och kära och deras kontakter. Kanske finns det någon där som har kontakter i Uppsala eller Visby?
  • Bostadsannonser Sök bostadsannonser eller lägg ut en egen.
  • Nationerna Nationerna förvaltar nästan 40 procent av Uppsalas studentbostäder. Ställ dig i kö hos den nation som passar dina önskemål.
  • Inneboende eller boende i andra hand Att bo i andra hand innebär att hyra ett rum eller en lägenhet av en privatperson. Se till att skriva kontrakt med din hyresvärd och, om det är en bostadsrättsförening, att föreningen godkänner uthyrningen. Det är en trygghet för dig att allt går rätt till. 
  • Var inte kräsen Ditt första boende i Uppsala blir nog troligen inte ditt drömboende. Men du kan alltid leta vidare när du väl har tak över huvudet. 

Bo i studentbostad

I början av terminerna är det stor konkurrens om studentrummen. Ställ dig i kö i så god tid som möjligt. Uppsala Bostadsförmedling är Uppsala kommuns förmedlare av studentbostäder från hyresvärdarna Uppsalahem och Rikshem. Du kan också söka bostad hos den studentnation du är medlem i. Om du redan i förväg vet att du kommer att studera i Uppsala kan du börja leta tidigare. Många studenter säger upp sina rum i början av sommaren. Det kan vara smart att redan då börja undersöka bostadsmarknaden.

Studentboet

Bostadsportalen Studentboet drivs av Uppsala studentkår, Uppsala universitet, SLU och Uppsala kommun. Här hittar du lediga studentbostäder och nyttig bostadsinformation från de flesta av Uppsalas bostadsbolag, stiftelser och nationer som hyr ut studentbostäder. Studentboet granskar andrahandsmarknadens annonser och bistår även med bostadsjuridisk rådgivning till studenter. Även privata uthyrare kan annonsera ut bostäder kostnadsfritt.

Studentboet erbjuder även hyresjuridisk rådgivning. Det kan till exempel innebära hjälp med brister i boende eller i kommunikation med sin hyresvärd.

Boendealternativ

studenter som packar upp flyttkartongerEtt bra sätt att komma in i studentlivet är att bo i studentkorridor. Där får du ett eget rum (möblerat eller omöblerat) och delar kök med andra studenter. Det finns också studentlägenheter för familjer. Ett annat alternativ är att bo inneboende hos privatpersoner. Uppsala kommun har information om alla typer av bostäder i Uppsala, såväl studentbostäder som andra. Det finns även nationer som har bostäder som är öronmärkta för recentiorer, det vill säga nya studenter. 

Du kan även hålla utkik efter bostäder hos Uppsala akademiförvaltning och Waldenströmska studenthemmet.

Bostadsområden i 360 grader

Lyssna på avsnittet ”Att hitta boende i Uppsala” ur podden Studier & Studentliv för fler tips från andra studenter. 

Sajter med information om bostäder

Tips! En hemförsäkring är bra att ha, oavsett om du hyr i första eller andra hand. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om villkoren. 

Studentboet

Bostadsportal för studenter i Uppsala med lediga bostäder och uppgifter om olika bostadsaktörer. Drivs av Uppsala studentkår, tillsammans med Uppsala universitet, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Uppsala kommun. 

Nationsbostäder

Uppsalas tretton studentnationer har ett stort bestånd av egna bostäder. Information om nationernas bostäder och vissa nationers kösystem finns på uppsalastudent.com.

Uppsala Bostadsförmedling

Uppsala Bostadsförmedling är en del av Uppsala kommun och förmedlar studentbostäder från Uppsalahem och Rikshem, två av Uppsalas största studenthyresvärdar. Även internationella studenter som saknar svenskt personnummer kan få sin studentbostad genom dem. 

Uppsala studentkår

På Uppsala studentkårs webbplats finns information om allt som har med bostäder att göra, inklusive många nyttiga länkar. 

Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder – HUS

HUS är en ideell förening som hyresförhandlar för och företräder de flesta som bor inom Studentstaden, Heimstaden, Majklockan och Ultuna. 

Hyr privat

Du kan även hyra lägenheter privat i andra hand eller som inneboende. På bostadsportalen Studentboet annonserar många privata rumsuthyrare. Sök på internet efter olika privata hyresvärdar. 

Varning för bedragare!

Det har förekommit flera fall av bedrägeri i samband med bostadsannonser och särskilt vid terminsstart. Betala aldrig in pengar i förskott! Skriv alltid kontraktet först.

Senast uppdaterad: 2023-02-08