Bo i Uppsala

Allt löser sig om du ligger i lite. Det hjälper att vara lite kreativ när det kommer till att leta boende i Uppsala och det gäller att börja letandet tidigt.

Funderar du på att plugga i Uppsala? Att vara tidigt ute med att söka boende kan löna sig rejält. Om du ställer dig i kö i olika bostadsköer innan “alla andra” gör det har du ett stort försprång. Tider då söktrycket är lågt är till exempel i början av sommaren, eller mitt i en termin. Lugn, det brukar lösa sig. Liksom det har gjort för tusentals nya studenter före dig, varje terminsstart. Här får du lite tips!

Checklista

 • Börja i tid
  Samma dag som du söker utbildningen söker du också boende.
 • Bostadssidor och bostadsförmedlingar.
  Det finns flera olika bostadsförmedlingar i Uppsala och Visby. 
 • Använd dig av ditt kontaktnätverk
  Fiska runt bland alla nära och kära och deras kontakter. Kanske finns det någon där som har kontakter i Uppsala eller Visby.
 • Bostadsannonser
  Sök bostadsannonser eller lägg ut en egen.
 • Nationerna
  Nationerna förvaltar nästan 40 % av Uppsalas studentbostäder. Ställ dig i kö på den nation som passar dina önskemål.
 • Inneboende eller boende i andra hand
  Om du väljer att bo i andra hand innebär det att du hyr ett rum eller en lägenhet av en privatperson. Se till att skriva kontrakt med din hyresvärd och att föreningen godkänner uthyrningen, det är en trygghet för dig att allt går rätt till. 
 • Var inte kräsen
  Ditt första boende i Uppsala blir nog mest troligt inte ditt drömboende. Men du kan alltid leta vidare när du väl har tak över huvudet. 

Bo i studentbostad

I början av terminerna är det stor konkurrens om studentrummen. Ställ dig i kö i så god tid som möjligt. Uppsala Bostadsförmedling är Uppsala kommuns förmedlare av studentbostäder från hyresvärdarna Uppsalahem och Rikshem. Du kan också söka bostad hos den studentnation du är medlem i. Om du redan i förväg vet att du kommer att studera i Uppsala kan du börja leta tidigare. Många studenter säger upp sina rum i början av sommaren. Det kan vara smart att redan då visa dig på bostadsmarknaden.

Studentboet

Uppsala studentkår har tillsammans med Uppsala universitet och Uppsala kommun bostadsportalen Studentboet för studenter som bor i eller söker bostad i Uppsala. Här hittar du lediga studentbostäder och nyttig bostadsinformation från de flesta av Uppsalas bostadsbolag, stiftelser och nationer som hyr ut studentbostäder. Studentboet granskar andrahandsmarknadens annonser och bistår även med bostadsjuridisk rådgivning till studenter. Även privata uthyrare kan annonsera ut bostäder kostnadsfritt.

Studentboet erbjuder även hyresjuridisk rådgivning. Det kan till exempel innebära hjälp med brister i boende eller i kommunikation med sin hyresvärd.

Boendealternativ

studenter som packar upp flyttkartongerEtt bra sätt att komma in i studentlivet är att bo i studentkorridor. Där får du antingen ett eget möblerat eller omöblerat rum men delar kök med andra studenter. Det finns också studentlägenheter för familjer. Ett annat alternativ är att bo inneboende hos privatpersoner. Uppsala kommun har information om alla typer av bostäder i Uppsala, såväl studentbostäder som andra. Det finns även nationer som har bostäder som är öronmärkta för recentiorer, det vill säga nya studenter. 

Man kan även hålla utkik efter bostäder på:

 • Uppsala akademiförvaltning 
 • Waldenströmska studenthemmet

Bostadsområden i 360 grader

Lyssna på avsnittet "Att hitta boende i Uppsala" ur podden Studier & Studentliv för fler tips från andra studenter. 

Sajter med information om bostäder

Tips! En hemförsäkring är bra att ha, oavsett om du hyr i första eller andra hand. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om villkoren. 

Studentboet

Uppsala studentkår, tillsammans med Uppsala universitet, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Uppsala kommun har en bostadsportal för studenter i Uppsala med lediga bostäder och uppgifter om olika bostadsaktörer.

Nationsbostäder

Uppsalas 13 studentnationer har ett stort bestånd av egna bostäder. Information om nationernas bostäder och vissa nationers kösystem finns på uppsalastudent.com.

Uppsala Bostadsförmedling

Uppsala Bostadsförmedling är en del av Uppsala kommun och förmedlar studentbostäder från Rikshem och Studentstaden, två av Uppsalas största studenthyresvärdar. Även internationella studenter som saknar svenskt personnummer kan få sin studentbostad genom dem. 

Uppsala studentkår

På Uppsala studentkårs hemsida finns information om allt som har med bostäder att göra, inklusive många nyttiga länkar. 

Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder - HUS

HUS, hyresförhandlar för och företräder de flesta som bor inom Studentstaden, Heimstaden, Majklockan och Ultuna. Vi är en ideell förening som kan rätt mycket om studentboendets fram- och baksidor.

Hyr privat

Du kan även hyra lägenheter privat i andra hand eller som inneboende. På bostadsportalen Studentboet annonserar många privata rumsuthyrare. Sök på internet efter olika privata hyresvärdar. 

Varning för bedragare!

Det har förekommit flera fall av bedrägeri i samband med bostadsannonser och särskilt vid terminsstart. Betala aldrig in pengar i förskott! Skriv alltid kontraktet först.

Studentbostäder i området Observatoriet i Uppsala

Hjälp en student!

Hjälp en ny Uppsalabo genom att lägga in en annons på Uppsala studentkårs bostadsportal Studentboet.se.

Du kan även kontakta bostadsansvarig på Uppsala studentkår. 

E-post: info@studentboet.se
Telefon: 018–480 31 20

Senast uppdaterad: 2021-05-07