Bo i Uppsala

Allt löser sig om du ligger i lite. Det hjälper att vara lite kreativ när det kommer till att leta boende i Uppsala och det gäller att börja letandet tidigt.

Det kan verka svårt att hitta bostad. Men lugn, det brukar lösa sig. Liksom det har gjort för tusentals nya studenter före dig, varje terminstart.
Här får du lite tips!

Checklista:

 • Börja i tid
  Samma dag som du söker utbildningen söker du också boende.
 • Bostadssidor och bostadsförmedlingar.
  Det finns flera olika bostadssidor i Uppsala och Visby. 
 • Använd dig av ditt kontaktnätverk.
  Fiska runt bland alla nära och kära och deras kontakter. Kanske finns det någon där som har kontakter i Uppsala eller Visby.
 • Bostadsannonser.
  Sök bostadsannonser eller lägg ut en egen.
 • Nationerna.
  De förvaltar nästan 40% av Uppsalas studentbostäder. Ställ dig i kö på den nation som passar dina önskemål.
 • Inneboende eller boende i andra hand.
  Om du väljer att bo i andra hand innebär det att du hyr ett rum eller en lägenhet av en privatperson. Se till att skriva kontrakt med din hyresvärd och att föreningen godkänner uthyrningen, det är en trygghet för dig att allt går rätt till. 

Bo i studentbostad

I början av terminerna är det stor konkurrens om studentrummen. Ställ dig i kö i så god tid som möjligt. Uppsala Bostadsförmedling är Uppsala kommuns förmedlare av studentbostäder från hyresvärdarna Rikshem och Studentstaden. Du kan också söka bostad hos den studentnation du är medlem i. Om du redan i förväg vet att du kommer att studera i Uppsala kan du börja leta tidigare. Många studenter säger upp sina rum i början av sommaren. Det kan vara smart att redan då visa dig på bostadsmarknaden.

Studentboet

Uppsala studentkår har tillsammans med Uppsala universitet och Uppsala kommun bostadsportalen Studentboet för studenter som bor i eller söker bostad i Uppsala. Här hittar du lediga studentbostäder och nyttig bostadsinformation från de flesta av Uppsalas bostadsbolag, stiftelser och nationer som hyr ut studentbostäder. Även privata uthyrare kan annonsera ut bostäder kostnadsfritt.

Studentboet erbjuder även hyresjuridisk rådgivning. Det kan till exempel innebära hjälp med brister i boende eller i kommunikation med sin hyresvärd.

Boendealternativ

Ett bra sätt att komma in i studentlivet är att bo i studentkorridor. Där får du antingen ett eget möblerat eller omöblerat rum men delar kök med andra studenter. Det finns också studentlägenheter för familjer. Ett annat alternativ är att bo inneboende hos privatpersoner. Uppsala kommun har information om alla typer av bostäder i Uppsala, såväl studentbostäder som andra. 

Bostadsområden i 360 grader

Sajter med information om bostäder

Studentboet
Uppsala studentkår, tillsammans med Uppsala universitet, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Uppsala kommun har en bostadsportal för studenter i Uppsala med lediga bostäder och uppgifter om olika bostadsaktörer.

Nationsbostäder
Uppsalas 13 studentnationer har ett stort bestånd av egna bostäder. Information om nationernas bostäder och vissa nationers kösystem finns på uppsalastudent.com.

Uppsala Bostadsförmedling
Uppsala Bostadsförmedling är en del av Uppsala kommun och förmedlar studentbostäder från Rikshem och Studentstaden, två av Uppsalas största studenthyresvärdar. Även internationella studenter som saknar svenskt personnummer kan få sin studentbostad genom dem. 

Uppsala studentkår
På Uppsala studentkårs hemsida finns information om allt som har med bostäder att göra, inklusive många nyttiga länkar. 

Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder - HUS
HUS, hyresförhandlar för och företräder de flesta som bor inom Studentstaden, Heimstaden, Majklockan och Ultuna. Vi är en ideell förening som kan rätt mycket om studentboendets fram- och baksidor.

Hyr privat

Du kan även hyra lägenheter privat i andra hand eller som inneboende. På bostadsportalen Studentboet annonserar många privata rumsuthyrare. Du kan även hitta annonser på Blocket och i Upsala Nya Tidning. Sök på internet efter olika privata hyresvärdar. 

Varning för bedragare!

Det har förekommit flera fall av bedrägeri i samband med bostadsannonser och särskilt vid terminsstart. Betala aldrig in pengar i förskott! Skriv alltid kontraktet först.

Studentbostäder i området Observatoriet i Uppsala

Hjälp en student!

Hjälp en ny Uppsalabo genom att lägga in en annons på Uppsala studentkårs bostadsportal Studentboet.se.

Du kan även kontakta bostadsansvarig på Uppsala studentkår. 

E-post: info@studentboet.se
Telefon: 018–480 31 20