Nationer

Uppsalas tretton nationer utgör kärnan i Uppsalas studentliv, Sveriges främsta. Som medlem får du tillgång till pubar, lunchserveringar, bibliotek, baler, klubbar samt teater-, musik- och idrottsverksamhet.

Två studenter i V-Dalas nationsbibliotek.Nationerna bildades på 1600-talet och har sedan dess fungerat som ett andra hem för studenter. Här kan du ta en kopp kaffe och läsa hembygdens tidningar, studera, låna böcker i nationsbiblioteken eller spela och sjunga i någon av alla körer och orkestrar. Du kan även gå på nationspubarna eller dansa på nationsklubbarna. Eller varför inte skriva för nationens egen tidning?

En nation är enklast förklarat en plats där du kan plugga och delta i olika slags aktiviteter. Du kan också engagera dig i ideellt arbete på nationen. 

Nationerna har egna studentbostäder som hyrs ut till medlemmar och varje nation har också stipendier att söka.

Här kan du läsa mer om inskrivning i en nation.

Vill du veta hur det är att vara en del av nationslivet? Lyssna på poddavsnittet ”Att bli en del av nationslivet” ur podden Studier & Studentliv. Här får du höra två studenter berätta om vad en nation är och vad man kan göra där. Dessutom presenterar alla nationer sig själva så att du kan känna efter vilken som passar dig. 

Engagera dig i en nation

Nationsverksamheten bedrivs av studenterna själva och alla som vill har möjlighet att engagera sig. Förutom att jobba i baren, servera eller laga mat uppmuntrar många nationer att du kommer med egna förslag på arrangemang. Kanske vill du starta en danskurs eller anordna en modevisning? Om du engagerar dig mycket i nationsarbetet kan du få ett så kallat KK-kort som ger dig och en gäst fritt inträde på alla nationer vid traditionella nationsarrangemang. För många är nationerna bara ett ställe att ha kul på vid sidan av studierna.

Bli medlem i nation!

Vad händer på nationerna?

Mingel, mat, pub, aktiviteter – Uppsalas nationsliv är gränslöst. Vill du veta vad som händer på nationerna? Kolla in Nationsguidens kalendarium så du inte missar något!
Nationsguiden

Tre studenter spelar brädspel på nation

Kika gärna på Kuratorskonventets Youtube-kanal för fler inblickar i nationslivet.
 

Gästkort för studenter vid andra universitet

Den som är student någon annanstans än i Uppsala, men vill ha tillträde till nationerna måste lösa ett tillfälligt ”medlemskap”, kallat gästkort. Gästkortet utfärdas av Kuratorskonventet och säljs i entrén till Uppsala studentkår.

Nationerna – en ordlista

 • Förste kurator (1Q): Nationernas främsta företrädare med övergripande ansvar. Kan liknas vid en ordförande.
 • Andre kurator (2Q): Förvaltar nationernas ekonomi och i vissa fall fastigheter. Kan liknas vid kassör eller ekonomiskt ansvarig.
 • Tredje kurator (3Q): Sköter nationernas köks- och restaurangverksamheter. Posten innefattar omfattande personalansvar.
 • Klubbverkare: Jobbar i nationernas fest- och restaurangverksamheter, på ideell eller avlönad basis.
 • Kuratorskonventet (KK): Nationernas gemensamma samarbetsorgan.
 • Underkonvent: Samarbetsorgan för nationsgemensamma angelägenheter, exempelvis idrotts- eller körverksamhet.
 • Inspektor: Vanligen professor eller lektor, vid Uppsala universitet eller SLU, som tjänar som kontakt mellan nationerna och universitetet.
 • Landskap eller Nationssammankomst: Nationernas högst beslutande organ. Att likna vid ett årsmöte. Hålls fyra till sju gånger per år, varierande mellan nation.
 • Gasque: En finare traditionell sittning, vanligen i finare klädsel. Underhållning, tal och sång förekommer.
 • Sexa: En enklare middag.
 • Skattmästare: Äldre medlem med särskilt ansvar över nationernas ekonomiska och fastighetsorienterade förvaltning. 
 • Spex: Ett slags amatörteater med sång och musik. Inte sällan ges de på rim.

Uppsalas 13 nationer

Gotlands nation, Östra Ågatan 13, 018-13 09 81
Gästrike-Hälsing nation, Trädgårdsgatan 9, 018-66 61 41
Göteborgs nation, S:t Larsgatan 7, 018-13 20 06
Kalmar nation, Svartmangatan 3, 018-69 49 80
Norrlands nation, Västra Ågatan 14, 018-65 70 70
Smålands nation, S:t Larsgatan 5, 018-13 18 54
Stockholms nation, Drottninggatan 11, 018-14 63 33
Södermanlands-Nerikes nation, S:t Olofsgatan 16, 018-15 40 60
Uplands nation, S:t Larsgatan 11, 018-15 21 51
Värmlands nation, Ingmar Bergmansgatan 2, 018-13 44 45
Västgöta nation, Västra Ågatan 18, 018-13 63 60
Västmanlands-Dala nation, S:t Larsgatan 13, 018-10 53 39
Östgöta nation, Trädgårdsgatan 15, 018-13 43 11

Studentkårer och föreningar

Förutom nationer finns studentkårer, föreningar och politiska partier, som arbetar för att göra din tid som student så bra som möjligt. Alla ger dig samtidigt en chans att aktivt vara med och påverka din situation. Du kan till exempel gå med i någon av kårens studiegrupper, skriva i en kårtidning eller bli medlem i en idrottsförening. Möjligheterna är många.

Senast uppdaterad: 2023-02-08