Hållbara ekonomiska framtider - natur, rättvisa och samhälle, 15 hp
Läsåret 2022/2023
-
VT 2023, 50 %, Campus
Startdatum: 16 januari 2023
Slutdatum: 4 juni 2023
Sista anmälningsdatum: 17 oktober 2022
Anmälningskod: UU-69518 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Studieort: Uppsala
Urval: Högskolepoäng (max 165 hp)
Registrering: 15 december 2022 – 15 januari 2023
Behörighet: 60 hp
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 32500 kr
Studieavgift, totalt: 32500 kr
Om kursen
Hur kan nya hållbara ekonomiska system utvecklas och hur skulle de fungera? Hur skulle olika lokala hållbara ekonomiska initiativ från hela världen kunna fungera som inspiration för framtiden? Hur skulle olika ekonomiska utbyten och aktiviteter omformas till att förbättra samhället för människa och natur samt minska klimatutsläpp?
Kursen tar avstamp i en bred teoretisk, begrepps- och definitionsorientering utifrån olika tvär- och mångvetenskapliga forskningsområden inom ekologisk ekonomi och miljöekonomi. Detta kombineras med teoretiska inriktningar som "degrowth", "steady-state economics" och "post-growth", som syftar till att begripliggöra och inspirera till hur olika hållbar ekonomiska system på olika nivåer kan utformas och implementeras av olika aktörer. Denna orientering sammankopplar även frågor rörande framtida ekonomiska system med de globala hållbarhetsmålen och andra ramverk för hållbar utveckling.
Efter den inledande delen går kursen vidare till att fördjupa diskussionen och belysa de ekologiska, resursmässiga, sociala och kulturella förutsättningarna och grunderna för ett hållbart och rättvist framtida ekonomiskt system. Denna process förenar systemtänkande och en tvärvetenskaplig förståelse gällande hur dessa förutsättningar och grunder hänger samman och interagerar. Även konsekvenserna av olika framtida, hållbara ekonomiska system utreds och analyseras. Kursens många perspektiv, frågor och diskussioner ger dig en lång rad områden att fokusera på i projektarbetet, som mynnar ut i ett praktiskt projekt.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Kontakt
Institutionen för geovetenskaper
Geocentrum, Villavägen 16 752 36 Uppsala
Villavägen 16, 752 36 UPPSALA