Finansiella beräkningsmetoder - prissättning och värdering, 5 hp
Läsåret 2022/2023
-
HT 2022, 33 %, Campus
Startdatum: 29 augusti 2022
Slutdatum: 30 oktober 2022
Sista anmälningsdatum: 19 april 2022
Anmälningskod: UU-12010 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Studieort: Uppsala
Urval: Högskolepoäng inom teknik/naturvetenskap (max 240 hp)
Registrering: 28 juli 2022 – 5 september 2022
Behörighet: 120 hp inom teknik/naturvetenskap, inklusive Beräkningsvetenskap II, 5 hp, alternativt Beräkningsvetenskap, bryggningskurs, 5 hp. Finansiella derivat rekommenderas. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 12083 kr
Studieavgift, totalt: 12083 kr
Om kursen
Inom finansiell ekonomi har användningen av komplicerade matematiska modeller ökat kraftigt. Man studerar och simulerar med dessa modeller finansiella marknader, till exempel värdet på optioner, aktier och liknande värdepapper. För att göra detta används datorberäkningar och numeriska beräkningsmetoder. Den här kursen behandlar de typer av metoder som är vanliga inom det finansiella området, och specifikt metoder för prissättning och värdering av olika värdepapper, till exempel optioner och aktier.
I innehållet finns både användning av kommersiell programvara och studier av hur de beräkningsmetoder som används fungerar och deras egenskaper. Metoder som ingår är exempelvis Monte Carlo-metoder och metoder baserade på så kallade finita differenser. Även om kursen innehåller metoder för finansiell matematik, så är metoderna av mer generell natur. De kunskaper man får kan alltså användas inom andra områden och inte enbart inom finansiell matematik.
Examinationen sker genom miniprojekt, inklusive muntlig och skriftlig redovisning.
Kursen är en "systerkurs" till 1TD188 Finansiella beräkningsmetoder - kalibrering och parameterskattning, men kurserna kan läsas oberoende av varandra och i valfri ordning.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Kontakt
Institutionen för informationsteknologi
hus 10, Lägerhyddsvägen 1
Box 337, 751 05 UPPSALA
E-post: info@it.uu.se
Studievägledare
E-post: studievagledare@it.uu.se