Avancerade principer för läkemedelsformulering, 7,5 hp
Läsåret 2022/2023
-
HT 2022, 100 %, Campus
Startdatum: 29 augusti 2022
Slutdatum: 28 september 2022
Sista anmälningsdatum: 19 april 2022
Anmälningskod: UU-39006 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Studieort: Uppsala
Urval: Högskolepoäng inom teknik/naturvetenskap (max 240 hp)
Registrering: 21 augusti 2022 – 29 augusti 2022
Behörighet: För sökande inom:
Masterprogrammen i läkemedelsmodellering och läkemedelsutveckling ska den studerande ha godkänd kurs i molekylär biofarmaci eller motsvarande.
För antagning till fristående kurs krävs minst 150 hp, varav minst 15 hp i galenisk farmaci och farmakokinetik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 18125 kr
Studieavgift, totalt: 18125 kr
Om kursen
Kursen ger fördjupad förståelse för läkemedels molekylegenskaper och hur det påverkar val av formulering och administrationsväg. Den beskriver vidare hur farmakokinetiska och farmakodynamiska modeller används för att prediktera läkemedels biotillgänglighet och effekt för olika administrationsvägar.
Vi relaterar barriäregenskaper (fysiologiska, biokemiska, kemiska), transportproteiner och enzymer till deras betydelse för läkemedelstillförsel via olika administrationsvägar. Detta inkluderar cellodlingsmodeller för att studera mekanismer för läkemedelstransport över biologiska barriärer.
Vi studerar intracellulär läkemedelstillförsel och subcellulär läkemedelsdistribution och hur man väljer lämpliga läkemedelsformuleringar för att läkemedel ska kunna ta sig över dessa barriärer. Kursen kommer vidare att behandla formuleringsprinciper för olika administrationsvägar; pulmonärt, parenteralt, oralt, dermalt och vaginalt. Detta innefattar kolloidala och halvfasta system (till exempel liposomer, geler), fasta mesoporösa bärare, nanobärare och prodrogstrategier samt avancerade karakteriseringsmetoder av läkemedelsformuleringar in silico och in vitro.
Slutligen kommer vi att diskutera regulatoriska aspekter vid val av formulering och beredningsform.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Kontakt
Biomedicinskt Centrum BMC, Husargatan 3 752 37 Uppsala
Box 580, 751 23 UPPSALA
Per Larsson
E-post: per.r.larsson@uu.se