Selektiv mutism hos barn och ungdomar - kartläggning och intervention 2021/2022 (7,5 hp)
VT22, 50 %, Campus
Startdatum: 7 mars 2022
Slutdatum: 22 maj 2022
Sista ansökningsdatum: 15 oktober 2021
Anmälningskod: UU-97401 Anmälan
Undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Uppsala
Urval: Högskolepoäng (max 285 hp)
Behörighet: Svensk legitimation som logoped, svensk legitimation som psykolog, speciallärarexamen eller specialpedagogexamen.
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 18125 kr
Studieavgift, totalt: 18125 kr
Om kursen
Selektiv mutism är ett tillstånd där en person kan tala flytande och automatiserat i somliga situationer men inte andra. Talhämningen orsakas av ångest som uppstår då personen förväntas tala i vissa sammanhang, i vissa miljöer eller med vissa personer. För diagnos selektiv mutism, ska talhämningen inte bättre kunna förklaras av andra faktorer som exempelvis bristande språkförmåga, autism eller generell blyghet. Tillståndet ska även ha varat under en längre tid (inte enbart under någon enstaka vecka). Selektiv mutism debuterar i förskoleålder och tidig diagnos och behandling har visat sig påtagligt reducera risken för att svårigheterna ska bli befästa. Förekomst av selektiv mutism har undersökts i ett flertal studier och uppgifterna varierar från 0,18 % till 2 %.
I kursen ingår
- barns normala språkutveckling (framförallt riktat till icke logopeder) samt en översiktlig beskrivning av mekanismerna bakom ångest och hur ångestreaktioner kan påverka barnets utveckling och inlärning (framförallt riktat till icke psykologer)
- aktuella teorier om ångestreaktioner kopplat till den verbala uttrycksförmågan som påverkar barnets emotionella utveckling, självförtroende, kommunikativa kompetens, språkutveckling och kunskapsutveckling
- utrednings- och diagnostikmetodik samt behandlingsmetodik vid direkt respektive indirekt behandling grundad på den litteratur och den erfarenhet som finns
- en modell för handledningsmetodik mot förskola/skola samt vårdnadshavare.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Studentportalen
Studentportalen ger inloggade studenter tillgång till kurs- och programsidor, studieresultat, studieintyg, kårinformation med mer. För att kunna logga in krävs att du skaffar ett studentkonto. Kurs- och programsidor i Studentportalen går också att se utan inloggning här. Sidorna innehåller basinformation samt de funktioner som institutionerna har valt att göra synliga.
Kontakt
Institutionen för neurovetenskap
BMC Husargatan 3 751 23 UPPSALA
Box 593, 751 24 UPPSALA
Fax: 018-511540
E-post: neuro@neuro.uu.se