Kulturarv och historiebruk: begrepp, perspektiv och etnografi

7,5 hp

Kurs, Grundnivå, 5EE121

Hösten 2023 Hösten 2023, Visby, 50 %, Campus, Svenska

Hösten 2023 Hösten 2023, Flexibel, 50 %, Distans, Svenska

Om kursen

I kursen granskas idéer om kulturarvsproduktion och historiebruk som samhälleliga fenomen inom aktuella områden som rör exempelvis museer, turism, traditioner och minnesproduktion. Den ger en översikt över hur kulturarv och historiebruk som begrepp vuxit fram och används av olika aktörer i specifika sammanhang, liksom hur kulturarvsproduktion och bruk av det förflutna byggs upp, upprätthålls och verkar. Det gäller sådant som urvalsprocesser, värdetillskrivning, nätverk, institutionalisering och de hierarkier i samhället som kulturarv och historiebruk bidrar till i en allt mer globaliserad och mångkulturell värld där konfliktnivån kring bruket av kulturarv och historia ökat.

Med etnografiska metoder och exempel hämtade från studenternas egen närmiljö och forskningslitteratur undersöks hur kulturarv och historiebruk samspelar med samhälleliga maktförhållanden och får både sociala, politiska och ekonomiska följder. Särskilt fokus ligger på etiska och moraliska aspekter. Detta är en av två fristående kurser på temat kulturarvspolitik med tyngdpunkten i en etnologisk och folkloristisk vetenskaplig begreppsapparat. Du kan välja mellan att läsa kursen på campus eller på distans.

Distanskursens upplägg: På distans har kursen obligatoriska chattar varje måndag kl. 13.00–14.30. Andra veckodagar kan förekomma i undantagsfall. Vi använder Uppsala universitets lärplattform Studium. Vårt chattverktyg heter Zoom.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin