Jane Austen som global författare, 7,5 hp

Läsåret 2022/2023

 • HT 2022, 50 %, Distans

  Startdatum: 26 september 2022

  Slutdatum: 4 december 2022

  Sista anmälningsdatum: 19 april 2022

  Anmälningskod: UU-55058 Anmälan

  Undervisningsspråk: Engelska

  Studieort: Flexibel

  Urval: Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)

  Uppläggning för distanskurs: Kursen bygger på självstudier och kommunikation i den webbaserade undervisningsmiljön, som används för genomförande av kursens obligatoriska aktiviteter. Undervisningen sker i huvudsak genom studieanvisningar, övningsuppgifter och diskussioner. Tillgång till dator med internetuppkoppling krävs för att följa kursen. Undervisning och examination genomförs helt via den webbaserade lärplattformen. Inga träffar på campus ingår. Inga schemalagda obligatoriska möten online förekommer. Att läsa en kurs på distans innebär att du själv i hög grad bestämmer när du studerar, eftersom du inte är lika bunden till schemalagda lektioner. Tänk dock på att en distanskurs kräver lika stor arbetsinsats som en vanlig campuskurs.

  Antal obligatoriska träffar på campus: 0

  Antal frivilliga träffar på campus: 0

  Registrering: 1 augusti 2022 – 11 september 2022

Behörighet: Grundläggande behörighet och Engelska 6

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första inbetalningen: 11250 kr

Studieavgift, totalt: 11250 kr

Om kursen

Fram till slutet av 1900-talet diskuterades romanerna om Jane Austen som exempel på inhemsk realism och provinsiell engelskhet. Hennes egen iakttagelse att "tre eller fyra familjer på landsbygden är perfekt att arbeta med" togs som uppriktig. Det är svårt att överskatta effekterna av Edward Saids vision av Mansfield Park som positionerad "i centrum för intressen som sträcker sig över halvklotet, två stora hav och fyra kontinenter" i sitt klassiska postkoloniala verk från 1993, Culture and Imperialism.

I den här kursen kommer du att bekanta dig med Saids intervention och den därpå följande kritiska debatten om Austens verk. Viktiga resurser för att förstå både författarens plats i imperiets historia kommer att introduceras, inklusive öst- och västindiska förbindelser, och hur hennes verk mottas global idag. Du kommer att läsa två av romanerna och utdrag ur flera, liksom hennes brev och oavslutade sista verk. Dessa texter kommer att kompletteras med relevant sekundärmaterial.

Mer information

Kursplan med litteraturlista

Kursplan med litteraturlista

För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.

Kontakt

Engelska institutionen

Engelska parken, Thunbergsvägen 3 L

Box 527, 751 20 Uppsala

Telefon: 018-471 1247 018-471 1245

E-post: Info@engelska.uu.se

Studievägledare

E-post: studievagledare@engelska.uu.se

Telefon: 018-471 12 47