Bebyggelsens tradition och historia, 15 hp
Läsåret 2022/2023
-
HT 2022, 50 %, Distans
Startdatum: 29 augusti 2022
Slutdatum: 15 januari 2023
Sista anmälningsdatum: 19 april 2022
Anmälningskod: UU-51701 Anmälan
Undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Flexibel
Urval: Högskolepoäng (max 285 hp)
Uppläggning för distanskurs: Kursen använder en digital lärplattform för undervisning och kommunikation. Plattformen innehåller all information rörande kursen och används för genomförande av kursens obligatoriska aktiviteter. Undervisningen sker i huvudsak genom studieanvisningar, inspelade föreläsningar, övningsuppgifter och diskussioner. En förutsättning för att kunna följa den internetbaserade kursen är tillgång till dator samt internetuppkoppling. Undervisning och examination genomförs helt via den webbaserade lärplattformen. Inga obligatoriska träffar på campus ingår.
Antal obligatoriska träffar på campus: 0
Antal frivilliga träffar på campus: 0
Registrering: 29 juli 2022 – 21 augusti 2022
Behörighet: Kandidatexamen med relevant huvudområde eller t.ex. ingenjörs-, antikvarie- eller arkitektutbildning eller motsvarande
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 25000 kr
Studieavgift, totalt: 25000 kr
Om kursen
Kursen belyser bebyggelsens tradition och historia, vilket även inbegriper arkitekturens historia och stilspråk. Byggnadstradition och bebyggelsehistoria är centrala för kursen och både urban och rural bebyggelse behandlas. Landsbygdens folkliga byggnadsskick sätts i relation till samhällets utveckling liksom staden med dess årsringar och morfologi. Fokus ligger på svenska förhållanden men med utblickar mot omvärlden. Arkitekturens historia och terminologi i Västerlandet behandlas översiktligt. Kursen problematiserar också tidigare bebyggelsehistorisk forskning i Sverige.
Stor vikt läggs vid bebyggelsens funktion och sammanhang. I kursen lyfter vi fram de specifika byggnadstyper och bebyggelsemiljöer som samhället är format kring, till exempel det offentliga rummet och dess byggnader, och samhällstyper som präglats av handel, industri eller kommunikation.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Kontakt
Carina Dahlström, studieadministratör
E-post: carina.dahlstrom@uu.se
Telefon: 0498-10 82 34
Magnus Wessberg
E-post: magnus.wessberg@konstvet.uu.se
Telefon: 0498-10 83 34