Nordiska språk A, 30 hp

Läsåret 2023/2024

  • HT 2023, 100 %, Campus

    Startdatum: 28 augusti 2023

    Slutdatum: 14 januari 2024

    Sista anmälningsdatum: 17 april 2023

    Anmälningskod: UU-55630 Anmälan

    Undervisningsspråk: Svenska

    Studieort: Uppsala

    Urval: Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)

    Registrering: 27 juli 2023 – 27 augusti 2023

  • VT 2024, 100 %, Campus

    Startdatum: 15 januari 2024

    Slutdatum: 2 juni 2024

    Sista anmälningsdatum: 16 oktober 2023

    Anmälningskod: UU-05630 Anmälan

    Undervisningsspråk: Svenska

    Studieort: Uppsala

    Urval: Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)

    Registrering: 14 december 2023 – 14 januari 2024

Behörighet: Grundläggande behörighet

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första inbetalningen: 45000 kr

Studieavgift, totalt: 45000 kr

Om kursen

Fyra språk, en kurs. I den här kursen lär du dig mer om det svenska språket och de andra nordiska språken. Du får fördjupade kunskaper i svensk grammatik, svenska språkets utveckling och hur olika faktorer som t.ex. geografi och sociala grupper påverkar språklig variation. Du får också grundläggande kunskaper i modern isländska, norska och danska. Kursen ger dig en inblick i hur de nordiska språken hänger ihop. Kursen behandlar de nordiska språken och den nordiska språkgemenskapen, både i ett modernt och historiskt perspektiv. Denna kurs passar dig som är intresserad av de nordiska språken och dig som tänker dig en karriär i hela Norden. 

Kursen består av följande delkurser:

Isländska - en kurs om det isländska språket, som är både ålderdomligt och modernt på samma gång. Tack vare Islands geografiska isolering har språket bevarats och är än idag mycket likt det språk som talades i norden för tusen år sedan och ger oss därför en glimt också om hur det svenska språket har sett ut. En grundkurs i isländska där du lär dig att läsa och skriva isländska. Du får träna på uttal och lyssning och du får grundläggande kunskaper om isländsk grammatik och ordförråd. Du lär dig också om isländska språket i förhållande till de andra nordiska språken och särskilt svenskan.

Språkstruktur - en kurs i svensk grammatik. Du får kunskaper om språkets grammatiska funktion och om syntax, den struktur som orden har när de sätts ihop i en mening. Du lär dig mer om morfologi och semantik som handlar om ordbildning och ords betydelser. Du får också en inblick i grundläggande begrepp inom fonetik - hur språket låter och hur språkljud formas.                                                                                               

Svenskan i tid och rum - en genomgång av svenska språkets historia och förändring, från 1500-talet fram till idag. Genom att läsa texter från olika tider och lyssna på talspråk från olika områden får du överblick över svenskans grammatiska, dialektala och språkpolitiska förändringar. 

Danska och norska - en grundkurs om svenskans närmaste släktingar, danskan och norskan. Du får inblick i den historiska bakgrunden till att danska och norska i dag är som de är och du lär dig om den aktuella språksituationen i Danmark och Norge. Du tränar på läsning genom att läsa skönlitterära texter på båda språken och du tränar på hörförståelse genom att lyssna till lärarna som undervisar på danska och norska. 

Mer information

Kursplan med litteraturlista

Kursplan med litteraturlista

För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.

Kontakt

Institutionen för nordiska språk

Thunbergsvägen 3L, hus 16, plan 2 Institutionen för nordiska språk

Uppsala universitet, Institutionen för nordiska språk, Box 527, 751 20 UPPSALA

Telefon: 018-471 1271

E-post: info@nordiska.uu.se

Studievägledare

E-post: studievagledningen@nordiska.uu.se

Telefon: 018-471 12 76