Aktiebolagsrätt

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2JS436

Kod
2JS436
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Rättsvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (B), icke utan beröm godkänd (Ba), med beröm godkänd (AB)
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, 9 januari 2009
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Allmänt

Fastställd den 9 januari 2009 av Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, Uppsala universitet, med stöd av 2 kap. 5 a § högskolelagen och 6 kap. 14 och 15 §§ högskoleförordningen. Kursplanen träder i kraft den 12 januari 2009.

Allmänt

Kursen omfattar 30 högskolepoäng (30 ECTS credits) och ingår som fördjupningskurs på avancerad nivå i utbildningen för juristexamen enligt utbildningsplan fastställd den 16 april 2007 av Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala universitet.

Behörighetskrav

Som allmänt förkunskapskrav till kursen krävs godkänt betyg i fem av de sex terminskurserna på juristprogrammets grundnivå. I den ej avklarade kursen ska samtliga obligatoriska moment ha fullgjorts. Som särskilt förkunskapskrav krävs godkänt betyg på terminskurs 2, 3 och 5.

Om särskilda skäl föreligger kan Juridiska fakultetens dispensnämnd meddela dispens från förkunskapskraven.

Mål

Kursens övergripande syfte är att ge fördjupade kunskaper om aktiebolagsrätt samt förmåga till avancerad juridisk analys och argumentation i aktiebolagsrättsliga frågor.

Tonvikten i undervisningen läggs på färdighetsträning på en avancerad metodologisk nivå i en aktiebolagsrättslig kontext. Efter genomgången kurs skall studenterna ha förmåga att självständigt arbeta med avancerad juridisk problemlösning även vid mycket komplicerade juridiska problem. De skall således ha förmåga att identifiera de juridiska problemen i en ostrukturerad, komplex kontext, att inventera tänkbara lösningsalternativ och de ändamålsskäl som kan anföras för och emot dessa, att motivera värderande ställningstaganden i svårbedömda frågor samt att analysera och kritiskt granska juridiska resonemang. Dessutom skall studenterna ha förmåga att utveckla de valda lösningarna och argumenten för dessa på ett stringent, klargörande och övertygande sätt.

Kunskapsinhämtning sker i nära anslutning till färdighetsträningen. En central målsättning för kursen är att studenterna skall få dels djupa insikter i de grundläggande begreppen och dessas natur på ett teoretiskt plan, dels god kännedom om och förståelse för aktiebolagsrättens frågeställningar, lösningsalternativ och relevanta juridiska argument, dels en god förståelse för hur reglerna praktiskt fungerar och samverkar i relation till aktiebolagsformen.

Innehåll

Kursen behandlar aktiebolagsrätt samt praktiskt tillämpad avancerad juridisk metod. Inom aktiebolagsrätten behandlas Aktiebolagsrätten och dess särdrag, EG:s bolagsrätt, Sanktioner, Bolagsbildning och rättskapacitet, Aktier och andra finansiella instrument, Bolagsstämma, Minoritetsskyddsregler, Styrelsen och VD, Bolagsordning och aktieägaravtal, Revision och revisorer, Rättshandlande för aktiebolag, Vinstutdelning, Låneförbud, Fusion och fission, Likvidation och konkurs samt Upplösning och rättskapacitet. Särskild tonvikt kommer att läggas vid de civilrättsliga huvudfrågorna inom aktiebolagsrätten. Även juridisk metod och argumentationsteknik behandlas.

Undervisning

Undervisningen består av lärarledda diskussionsseminarier och ett mindre antal föreläsningar, studentledda seminarier, praktiska övningar såsom förhandlingsspel, planeringsdiskussioner, processpel, uppsatsarbeten som utförs av studenterna enskilt eller i basgrupper, muntliga studentredovisningar, oppositioner och diskussioner samt handledningar. Den närmare uppläggningen av kursen kan variera från år till år och framgår av bifogad undervisningsplan. Undervisningen bygger på den kurslitteratur som anges i bilagda förteckning, vilken omprövas varje gång kursen ges.

Examination

Examination sker på grundval av en skriftlig tentamen vid kursens slut samt i gränsfall studenternas insatser under skriftliga och muntliga redovisningar, övningar och diskussioner. I anslutning till tentamen ges tillfälle till omtentamen. Kursföreståndaren kan om särskilda skäl föreligger bevilja tillträde till tentamen trots viss frånvaro från undervisningen. Kursföreståndaren kan besluta om enskild muntlig tentamen efter särskild prövning. Närmare bestämmelser om tentamen meddelas i undervisningsplanen. De betyg som ges på kursen är underkänd (U), och de godkända betygsgraderna B, Ba och AB.

Det är inte tillåtet att försöka vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Detta innebär t.ex. att det inte får finnas otillåtna hjälpmedel med under salsskrivningar. Det är även fusk att vid uppsatsskrivande utge annans text för att vara ens egen. Sedvanliga källhänvisningar skall göras. Den som på dessa eller annat sätt fuskar anmäls. Universitetets disciplinnämnd kan besluta om varning eller avstängning under en period om högst sex månader.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin