Antikens kultur och samhällsliv B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AK260

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AK260
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Antikens kultur och samhällsliv G1E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 7 februari 2012
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Antikens kultur och samhällsliv A.

Mål

Efter genomförd kurs skall studenterna ha uppnått följande mål:

- ha erhållit en fördjupning av de kunskaper och färdigheter som inhämtats i baskurs A med en ökad tonvikt på källmaterial, metod och övning i analytisk och kritisk beskrivning av fakta och sammanhang.

- kunna särskilja mellan olika typer av databaser och göra ämnesrelaterade sökningar, kunna bedöma informationen och identifiera olika typer av publikationer samt ha kännedom om referenshanteringens olika format.

Innehåll

Moment 1 Historia (7,5 hp)

Tematiska, metod- och problemorienterade studier av den grekiska och romerska världens historia. I momentet ingår bl.a. analys och diskussion av antika texter.

Moment 2 Arkeologi och GIS (7,5 hp)

I momentet ingår bl.a. analys och diskussion av arkeologiskt källmaterial. I mån av medel anordnas en museiexkursion. Momentet skall ge studenterna kunskaper och färdigheter i arkeologiska tillämpningar av geografiska informationssystem (s.k. GIS).

Moment 3 Litteratur och konst (7,5 hp)

Tematiska, metod- och problemorienterade studier av den grekiska och romerska världens litteratur och konst. I momentet ingår bl.a. analys och diskussion av antika texter samt konstvetenskapliga stilanalyser.

Moment 4 Uppsats (7,5 hp)

Utarbetande av en vetenskapligt dokumenterad uppsats om ca 10-12 sidor med historisk, arkeologisk eller konstvetenskaplig inriktning baserad på en mindre sammanställning av antikvetenskaplig litteratur eller källmaterial. Bibliotekskunskap och datakunskap ingår som en obligatorisk del i momentet. Här ingår också utbildning i informationskompetens och referenshantering i samarbete med bibliotekets personal.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier och/eller seminarier med skriftliga och muntliga redovisningsuppgifter. Moment 2 innehåller även laborationer medan moment 4 inkluderar ett självständigt arbete under handledning. Undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examination kan ske genom skriftlig salsskrivning, skriftlig hemtentamen, skriftliga inlämningsuppgifter, aktivt seminariedeltagande, muntlig tentamen, eller genom någon kombination av dessa examinationsformer fastställd av kursansvarig examinator. På moment 2 ges endast betyget Godkänd eller Underkänd. Moment 4 avslutas genom ingivande av en godkänd ventilerad uppsats. Kursdeltagare som genomför examination efter utsatt tid kan inte erhålla betyget Väl Godkänd om inte speciella omständigheter föreligger. Examination på engelska kan förekomma.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin