Iscensättning: Kulturarvets visuella uttryck

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV025

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Konstvetenskapliga institutionens styrelse, 20 maj 2013
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Behörighetskrav

Behörig att antas till kursen är den som är antagen till historisk-filosofiska fakultetens masterprogram eller har kandidatexamen.

Mål

Kursen syftar till att ge studenten teoretiska verktyg och fördjupade färdigheter i att använda och presentera visuellt material kopplat till kulturarv, kunskaper som är användbara både inom akademisk forskning och yrkesverksamhet inom till exempel museer, arkiv, arkeologi, kulturmiljövård samt närliggande fält.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • redogöra för, samt förstå och diskutera problemkomplexen kulturarv, iscensättning, globalitet, visualitet och historiebruk kopplat till kulturarvets visuella uttryck,
  • aktivt kunna använda sig av de teoretiska verktyg som presenteras under kursens föreläsningar samt i kurslitteraturen för att analysera lokalt, regionalt och globalt visuellt material kopplat till kulturarv,
  • problematisera och diskutera bildanvändning och visuella representationer både i muntlig och skriftlig form.

Innehåll

Kursen innehåller aktuella teoribildningar inom studier av visuell kultur och kulturarv.

Denna kurs vill särskilt rikta uppmärksamhet på hur identitet, plats, globalitet och kulturarv som resurs visualiseras, inte enbart i den traditionella bildkonsten utan även i kulturmiljöer, kulturinstitutioner, arkivmaterial samt visuella medier.

Undervisning

Undervisningen består av obligatoriska föreläsningar, exkursioner, seminarier och workshops. Studenterna förväntas genomföra både muntliga och skriftliga presentationer under kursens gång.

Examination

Examinationen sker i form av flerdelad hemskrivning samt en muntlig demonstrationsuppgift. Den betygsskala som tillämpas är Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För betyget godkänd krävs att studenten aktivt deltar i kursens olika moment samt att alla uppgifter bedöms uppnå betyget godkänd. För betyget väl godkänd krävs att studenten visar på självständighet samt en särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera och se samband samt kunna resonera för sina ställningstaganden och redogörelser kring ämnesområdet.

Övriga föreskrifter

Vid kursens start ska betygssättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin