Kulturmiljövård och uppdragsarkeologi

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5AR008

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AR008
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Antikens kultur och samhällsliv A1N, Arkeologi A1N, Global miljöhistoria A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 19 oktober 2015
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Behörig till kursen är den som antagits masterprogram i humaniora med inriktning arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, egyptologi, eller till masterprogram i global miljöhistoria.

Mål

Efter genomförd kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för kulturmiljövårdens utveckling i Sverige eller annat område
  • kritiskt diskutera de grundläggande teoretiska debatter och praktiska principer som idag formar kulturmiljövården i Sverige och internationellt
  • analysera den arkeologiska kulturmiljövårdens förhållande till samverkande eller konkurrerande naturvårds- och andra samhällsintressen
  • analysera och problematisera den arkeologiska kulturmiljövårdens relationer till kulturmiljöns brukare

Innehåll

Under kursen behandlas kulturmiljövårdens regelverk, tillämpningar och praxis i Sverige och i ett globalt jämförande perspektiv. Hur påverkar det alltmer urbaniserade, mångkulturella och globala samhället människornas personliga band till platser i kulturlandskapet. De traditionella antikvariska och museala förhållningssätten har även kommit att starkt ifrågasättas. Inom samhällsplanering ställs kulturmiljövård, naturvård, ekonomi och andra samhällsintressen ofta emot varandra och svåra avväganden måste göras. Kursen syftar mot denna bakgrund till att presentera bilden av en dynamisk och problematisk kulturarvssituation med utgångspunkt från Sverige och med globala jämförelser.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och studiebesök. Kursen ges på engelska med möjlighet till handledning på svenska.

Examination

Examination sker löpande genom muntliga och skriftliga seminarieuppgifter, dessutom genom en fallstudie som presenteras skriftligt och muntligt. Kursdeltagare som genomför examination efter utsatt tid kan inte erhålla betyget väl godkänd (VG) om inte speciella omständigheter föreligger. Examination sker på engelska eller på svenska.

Övriga föreskrifter

Begränsning av rätten att ta med kursen i examen: Kursen ersätter Arkeologisk kulturmiljövård 7.5 hp, 5AR761 och kan inte ingå i samma examen.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin