Offentlig konst som framtidens kulturarv

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV031

Kod
5KV031
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 16 april 2018
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Behörighetskrav

Kandidatexamen med ett huvudområde inom historisk-filosofisk, samhällsvetenskaplig eller teknisk-naturvetenskaplig fakultet.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten

ha kunskap om och förståelse för

  • den offentliga konstens tillkomstprocesser, handläggning, bevarande- och underhållsfrågor samt tillsynsansvar,
  • offentlig konst som konstvetenskapligt fält inbegripet tillämpliga teoretiska perspektiv och metoder för analys samt aktuella forskningsfrågor,

visa färdighet och förmåga att

  • redogöra för, förstå och diskutera olika begrepp, perspektiv och problematik kopplade till offentlig konst och estetiska gestaltningar i offentlig miljö, genom historien och i samtiden,
  • redogöra för och förstå den offentliga konstens förutsättningar rörande material/underhåll samt tillsyn och förvaltning,
  • göra självständiga analyser med kritiska perspektiv av offentlig konst i skriftlig och muntlig form,

kunna värdera och förhålla sig till

  • olika förståelser av offentlig konst som begrepp med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • olika förståelser av kulturarv och kulturarvsproduktion.

Innehåll

Kursen behandlar konst och estetiska gestaltningar i det offentliga rummet, i såväl profan som sakral miljö och ger en förståelse för konstteoretiska, kulturella och samhälleliga kontexter. Fokus ligger på svenskt 1900-tal med vissa utblickar i tid och rum. Under kursens gång behandlas olika konstnärliga medier och företeelser såsom måleri, skulptur och textil, liksom så kallad icke-sanktionerad offentlig konst såsom gatukonst och graffiti. En viktig utgångspunkt är den offentliga konstens förutsättningar och fortsatta liv i sin miljö, varför en orientering i beslutsprocesser, handläggning, tillsynsansvar och även en viss inblick i material- och bevarandefrågor ingår, liksom även frågor om urval och värdering.

Vidare uppmärksammas att konstverk åldras och därmed utsätts för skador och slitage, att formspråk och motiv kan uppfattas som otidsenliga och att byggda miljöer med tiden kan ha fått ändrad funktion eller övergivits, vilket lett till att de konstverk som har skapats för dessa platser kan således ha blivit inaktuella i sin ursprungliga kontext.

Kursens syfte är att ge en fördjupad förståelse för den offentliga konstens plats i samhället i relation till frågor som demokrati, folkbildning, nationalism, makt, minne m.m. Vidare ska de studerande utveckla sina analytiska verktyg och sin förmåga att kommunicera kritiska perspektiv på den offentliga konstens föränderliga funktioner och betydelser, samt ha fördjupade kunskaper inom någon del av området offentlig konst.

Offentlig konst som framtidens kulturarv erbjuder kompetensutveckling för anställda inom kultursektorn med till exempel kommunen, landstinget och eller staten som arbetsgivare.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, textseminarier, studiebesök och möten med aktörer inom olika yrkesprofessioner på fältet. Undervisningen är obligatorisk.

Examination

Examinationen sker löpande genom skriftliga inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid kursens start ska betygssättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska kompenseras.

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin