Kursplan för Kost, nutrition och folkhälsa
Diet, Nutrition and Public Health
Kursplan
- 7,5 högskolepoäng
- Kurskod: 3FV372
- Utbildningsnivå: Avancerad nivå
-
Huvudområde(n) och successiv fördjupning:
Folkhälsovetenskap A1N
Förklaring av koder
Koden visar kursens utbildningsnivå och fördjupning i förhållande till andra kurser inom huvudområdet och examensfordringarna för generella examina:
Grundnivå
- G1N: har endast gymnasiala förkunskapskrav
- G1F: har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- G1E: innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen
- G2F: har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- G2E: har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
- GXX: kursens fördjupning kan inte klassificeras
Avancerad nivå
- A1N: har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- A1F: har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
- A1E: innehåller examensarbete för magisterexamen
- A2E: innehåller examensarbete för masterexamen
- AXX: kursens fördjupning kan inte klassificeras
- Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G)
- Inrättad: 2016-06-21
- Inrättad av: Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten
- Reviderad: 2018-09-12
- Reviderad av: Programkommittén för masterprogrammen vid medicinska fakulteten
- Gäller från: VT 2019
-
Behörighet:
180 hp
- Ansvarig institution: Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten
- kunna redogöra för om grundläggande näringslära, energiomsättning och metoder för bestämning av kroppssammansättning
- kunna redogöra för bakomliggande bestämningsfaktorer som styr matintag och matvanor
- kunna redogöra för näringsrekommendationer och deras vetenskapliga bakgrund
- kunna söka, sammanställa och värdera nutritionsforskning
- kunna värdera och kritiskt granska nutritionspåståenden
- kunna analysera folkhälsostrategier för nutrition
- kunna tillämpa, analysera och sammanställa kostrekommendationer för riskgrupper för att förebygga ohälsa
Innehåll
- Näringslära och energiomsättning
- Kroppssammansättning och näringsstatus
- Näringsrekommendationer och dess bakgrund
- Nutritionsepidemiologi
- Aptitreglering och bestämningsfaktorer för matintag och matvanor
- Folkhälsonutrition på nätet
- Folkhälsostrategier för nutrition
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.
Examination
Muntliga och skriftliga redovisningar . Som betygsgrader används godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla inlämningsuppgifter bedömts som godkända, samt att studenten uppfyllt kriterier för deltagande i seminarium, gruppövningar och muntliga redovisningar.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter 3FV271 Kost, nutrition och folkhälsa.
Versioner av kursplanen
- Senaste kursplan (giltig från VT 2019, version 3)
- Äldre kursplan (giltig från VT 2019, version 2)
- Äldre kursplan (giltig från VT 2019, version 1)
Litteratur
Litteraturlista
Gäller från: HT 2022
I bibliotekets söktjänst kan du se om en titel finns elektroniskt.
Litteratur
-
Berg, Christina;
Ellegård, Lars;
Larsson, Christel
Näringslära för högskolan
Sjunde upplagan: Stockholm: Liber, [2021]
Obligatorisk
Versioner av litteraturlistan
- Senaste litteraturlista (giltig från HT 2022)
- Äldre litteraturlista (giltig från HT 2018)