Läkemedelsanvändning

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FF475

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FF475
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Läkemedelsanvändning A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 25 april 2019
Ansvarig institution
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

Behörighetskrav

Antagen till masterprogrammet i läkemedelsanvändning.

Inom apotekarprogrammet krävs 150 hp inklusive godkända kurser i farmakologi och fysiologi samt att alla kurser på termin 1-7 har genomgåtts.

Inom receptarieprogrammet krävs 120 hp inklusive godkända kurser i farmakologi och fysiologi samt att alla kurser på termin 1-5 har genomgåtts.

För fristående kurs krävs farmacie kandidat/receptarieexamen 180 hp eller motsvarande.

Kunskaper i engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning.

Mål

Studenten ska efter kursen besitta fördjupad kunskap om faktorer relaterande till läkemedelsanvändning i samhället samt ha insikt om och förståelse för komplexiteten inom området.

Efter fullgjord kurs ska den studerande kunna:

  • beskriva, analysera och kritiskt värdera faktorer, aktörer och processer som kan påverka 
läkemedelsanvändningen

  • kritiskt värdera vetenskapliga publikationer och annan information relaterat till olika aspekter av läkemedelsanvändning

  • sammanställa informationen på ett begripligt sätt för olika målgrupper

  • såväl muntligt som skriftligt kommunicera sin kunskap rörande läkemedelsanvändning på ett vetenskapligt och nivåanpassat sätt till lekmän och specialister

Innehåll

Kursen behandlar olika faktorer och processer som påverkar användningen av läkemedel och dess konsekvenser för användaren. Under kursen kommer följande att behandlas:


  • Hur sociodemografiska faktorer såsom etnicitet, kulturell bakgrund och social klass, informationsgivare och livsstilsfaktorer kan påverka läkemedelsanvändning

  • Hur individrelaterade faktorer såsom arv, kön, hälsa, erfarenheter, förväntningar och livsstilsfaktorer kan påverka läkemedelsanvändning

  • Hur interaktioner resulterande från intag av kombinationer av olika typer av läkemedel, naturläkemedel och livsmedel kan påverka läkemedelsanvändning

  • Strategier för att förbättra patientsäkerheten i samband med läkemedelsanvändning

  • Organisationer och grupper med intressen i och påverkan på läkemedelsanvändning i samhället

Undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och studiebesök. Under kursen genomförs ett individuellt litteraturarbete som inkluderar en muntlig och en skriftlig presentation. Ett projektarbete, i form av en fallstudie, genomförs i grupp och redovisas såväl muntligt som skriftligt.

Obligatoriska moment

Aktivt deltagande i seminarier, studiebesök, litteraturarbete och fallstudie.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt resultat på obligatoriska moment (provkoder). Möjlighet att komplettera icke godkända obligatoriska moment kan beredas tidigast vid nästa kurstillfälle och endast i mån av plats.

Examinationen sker genom bedömning av studentens prestation på obligatoriska moment utifrån givna bedömningskriterier baserade på kursens mål. Betyg på kursen baseras på sammanvägning av betygen från de olika momenten.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t. ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kurslitteratur omfattar utdelat kursmaterial.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin