Byggnadstekniker i sten och trä

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KV749

Kod
5KV749
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturvård G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 22 november 2021
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår i Byggnadsantikvarieprogrammet. Kursen går även att läsa som fristående kurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 alternativt 15 hp kulturvård

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten

ha kunskap om och förståelse för

  • hur traditionella sten- och träbyggnadskonstruktioner kan studeras och analyseras utifrån materialtekniska, hantverksmässiga, byggnadshistoriska och byggnadsarkeologiska perspektiv,
  • sten- och träbyggnadstraditionen i Norden avseende historisk utveckling och arkitektur,

visa färdighet och förmåga att

  • analysera och bestämma de vanligast förekommande sten- och trämaterialen i byggnadskonstruktioner,
  • redogöra för de egenskaper som karaktäriserar respektive material,
  • analysera byggnadskonstruktioner i sten och trä i relation till hantverkets utförande,

kunna värdera och förhålla sig till

  • hur principer för restaurering och konservering av puts, sten och trä har utvecklats och förändrats över tid.

Innehåll

Kursen ger en grundläggande bild av användningen av sten-, mur- och träbyggandet ur ett arkitektur- och bebyggelsehistoriskt perspektiv. Kursen syftar även till att fördjupa bilden av sten och trä som byggnads- och konstruktionsmaterial i historisk tid fram till idag. Fokus ligger på sten- och träbyggnation i Sverige och Norden, men utblickar görs även till andra delar av världen.

Grundläggande materiallära ingår i kursen, där betoningen ligger dels på trä och träets egenskaper och tillväxtsätt (vedanatomi) samt dess nedbrytningsprocesser och dels på egenskaper hos sten, tegel, murbruk och puts. Principer och tekniker för restaurering och konservering av trä, sten och puts behandlas. För att kunna förstå byggnadsmaterialens egenskaper ingår praktiska moment i kursen. De praktiska övningarna syftar till att bekanta studenten med det byggnadshistoriska sten- och trähantverket. Hantverkets betydelse för byggnaders tradition och historia belyses i samband med kursens praktiska moment (hantverkslaborationer).

Undervisning

Syftet med undervisningen är att förmedla en bredare och ämnesöverskridande syn på kunskapsuppbyggnad kring traditionella och moderna byggnadstekniker i sten och trä. Undervisningen sker genom att kombinera föreläsningar och seminarier med övningar i fält och med hantverkslaborationer. De praktiska övningarna, fältstudierna och hantverkslaborationerna sker till stora delar genom handledning av erfarna hantverkare i syfte att fördjupa kunskapen om byggnaders tekniska, konstruktionsmässiga och hantverksmässiga karaktär. En hantverkslaboration kan innebära att studenten bränner kalk och tillverkar kalkbruk eller, utifrån en förlaga som dokumenterats, återskapar hela eller delar av en traditionell träbyggnadskonstruktion.

Examination

Examination sker genom skriftliga individuella uppgifter samt deltagande i de obligatoriska gruppmomenten, seminarierna och praktiska fältarbeten/studier (hantverkslaborationer). På kursen ges något av betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin