Platons Gorgias

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5FT166

Kod
5FT166
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Teoretisk filosofi G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 30 augusti 2022
Ansvarig institution
Filosofiska institutionen

Allmänt

Kursen kan komma att samläsas med kursen 5FT165 på avancerad nivå. Kurskraven är högre för studenter på avancerad nivå än för studenter på C-nivå.

Behörighetskrav

60 hp i teoretisk filosofi eller praktisk filosofi

Mål

Efter godkänd kurs skall studenten:

  • ha en översikt över de viktigaste argumenten i Platons Gorgias
  • kunna placera denna klassiker bland Platons övriga verk och visa på dess relevans för Platons filosofi i sin helhet
  • ha skaffat sig verktyg för att reflektera över förhållandet mellan olika retoriska färdigheter och dessas förhållande till politisk makt, filosofisk argumentation och dygd
  • känna till det relevanta filosofiska sammanhanget
  • ha skaffat sig färdigheter för att läsa, förstå och bedöma historiska texter i filosofi
  • ha erhållit förmåga att tolka och kritisera antika filosofiska teorier och argument.

Innehåll

Kursen erbjuder en närläsning av en av antikens klassiska texter, Platons Gorgias. Gorgias är känd för sin kritik och undersökning av vilken typ av konst retoriken är och vilken påverkan den har på människor. Huvudtalaren, Gorgias, hävdar att han i retoriken kan lära sina elever något som leder såväl till frihet som kontroll över andra människor, deras åhörare. På vilka grunder kritiserar Platon retoriken, och hur hänger denna kritik ihop med vad filosofin är och kan åstadkomma? Dialogen erbjuder bland annat olika klassificeringar och arbetsdefinitioner av intellektuell verksamhet, vilket leder oss till att undersöka verksamheternas syften och de färdigheter som de använder sig av. Hur hänger tal- och argumentationskonsten ihop med politisk makt? Varför behöver vi kunskap om det ämne som vi talar om? Vilka möjligheter finns det att hitta något gemensamt mellan människor som eftersträvar politisk makt och någon som Sokrates som eftersträvar välbefinnande och dygd?

Kursen erbjuder också verktyg för att reflektera över hur man skall tolka en platonsk text -- dialoger snarare än filosofisk prosa -- och hur man bör förstå sambandet mellan litterär form och filosofisk argumentation.

Undervisning

Föreläsningar och diskussionsbaserade seminarier. Föreläsningarna kommer att vara interaktiva och studenterna förväntas delta och bidra.

Examination

En längre uppsats (3000 ord) och en kortare skrivuppgift (1000 ord). Aktivt och förtjänstfullt deltagande under föreläsningarna kan komma studenten till godo när kursen i sin helhet bedöms.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin