Gudstjänstens kropp

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG201

Kod
5RG201
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 22 februari 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Fortsättningskurs i religionsvetenskap eller B-kurs inom något religionsvetenskapligt huvudområde

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • översiktligt redogöra för olika materiella och kroppsliga praktiker som relaterar till kristen gudstjänst i Sverige idag,
  • identifiera och kritiskt diskutera hur teologi uttrycks genom kroppar och materiella föremål,
  • självständigt analysera exempel på materiella och/eller kroppsliga uttryck och praktiker inom kristet gudstjänstliv med hjälp av kurslitteraturen och valda teoretiska perspektiv.

Innehåll

Kursen knyter an till det växande intresset för kropp och materialitet, såväl akademiskt som i praktiskt religiöst liv. Kristna gudstjänsttraditioner står i fokus, primärt så som de gestaltas i Sverige idag, men insatta i ett vidare sammanhang. Kristna traditioners relation till kroppslighet diskuteras i förhållande till konkreta gudstjänstpraktiker. Till de frågor som behandlas hör hur kroppen kan användas liturgiskt och vilken roll materialitet har för kristen gudstjänst. Kursen ger möjlighet till reflektion över hur teologi kan uttryckas med kroppen och över liturgins fysiska uttryck. Konkreta exempel hämtas från såväl litteratur och studiebesök som personliga erfarenheter.

Undervisning

Kursen är en distanskurs. Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma. Under kursen kommer två undervisningstillfällen vid Fjellstedtska skolan i Uppsala att erbjudas. Träffarna är inte obligatoriska.

Examination

Examination sker genom aktivt seminariedeltagande (1,5 hp), PM (4,5 hp) samt muntlig presentation (1,5 hp). 

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin