Genetisk och molekylär växtbiologi - Masterprogram i biologi 2021/2022

- 120 HP
- Uppsala
- Campus 100%
- Utbildningsplan och studieplan
Växternas tillväxt, utveckling och interaktioner med omgivning och med andra organismer studeras på inriktningen genetisk och molekylär växtbiologi inom masterprogrammet i biologi. Tillämpningarna finns inom forskning, växtförädling, genetisk ingenjörskonst och bioteknik. Uppsala universitet samarbetar med Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet och du läser på alla tre universiteten där varje universitet bidrar med sin starka profil.
Uppsala universitet är internationellt välkänt och masterprogrammet i biologi ger dig en examen med gott anseende världen över. Vi strävar efter att alla sorters biologi ska finnas på universitetet. Varje student på masterprogrammet i biologi har sin egen personliga studieplan och du kan välja fritt bland ett stort antal kurser efter eget intresse. Vi ger dig också förslag på en genomtänkt studiegång.
Programmet har en tydlig internationell prägel då både studenter och lärare utgör en blandning av människor från olika länder. Examensarbetet under andra året sker i nära kontakt med näringsliv eller universitet. På så sätt får du göra ett examensarbete i ett aktuellt ämne. Masterprogrammet i biologi förbereder dig både för en framtida forskningskarriär och för arbete inom näringslivet.
Om programmet
Målet med inriktningen genetisk och molekylär växtbiologi inom masterprogrammet i biologi är att du ska förstå växternas livsprocesser, tillväxt och utveckling samt växternas interaktioner med omgivningen (till exempel symbios) - förståelse som är nödvändig för praktiska och forskningsmässiga tillämpningar inom växtförädling, bioteknik eller naturvårdsfrågor. Kunskap om växter och deras interaktioner är fundamental för arbetet med en hållbar utveckling.
Vid de tre lärosätena som gemensamt organiserar utbildningen bedrivs högklassig forskning inom växtbiologi. Kurserna under första året organiseras gemensamt av framstående och engagerade forskare vid de tre lärosätena. Forskningen vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) samlas inom det gemensamma Linnean Centre for Plant Science.
Under utbildningen kommer du att
- kunna skapa din egen profil och öka din personliga konkurrenskraft
- öka din kunskap och förståelse för växtförädling, bioteknik och bevarandefrågor
- kunna skapa dig ett vittomfamnande nätverk och en utmärkt grund för fortsatt forskning.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med biologi som huvudområde.
Alla inriktningar inom programmet
Upplägg
Första kursen, Genetisk och molekylär växtbiologi, läser du på Uppsala universitet och den fokuserar på de mekanismer på molekylär-, cell- och organismnivå som styr olika faser av växtens utveckling. Växters tillväxt och utveckling är genetiskt programmerad men styrs också i hög grad av externa signaler - till exempel blommar många arter inte förrän de utsatts för en period av kyla. Förutom hormoner och genetiska funktioner studerar vi därför också hur faktorer som ljus och temperatur påverkar växternas utveckling. Kursen innehåller även en introduktion till masterstudierna.
Nästa kurs, Genetic diversity and plant breeding ges av SLU och handlar om biodiversitet och selektion, växtförädling, jämförande genetik samt biotekniska frågeställningar och bioinformatiska verktyg inom området växtförädling.
Vårterminen inleds med kursen Molekylära växt-mikrobinteraktioner (Stockholms universitet), som fokuserar på växternas interaktioner med sin omgivning, bland annat fenomenet symbios, samt effekter av angrepp från insekter och mikroorganismer. I denna kurs ingår också ett fem veckors projektarbete.
I den avslutande perioden under det första året rekommenderas kursen Genomfunktion på Uppsala universitet. Den ger fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper om de storskaliga och teknik-drivna strategier som idag tillämpas inom det molekylärbiologiska fältet. Under andra året kan man läsa ytterligare valfria kurser, eller kombinera forskningspraktik och ett examensarbete på 30, 45 eller 60 hp. Detta gör att du i din masterutbildning kan förbereda dig för såväl forskarutbildning som en karriär utanför universitetsmiljön.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Om undervisningen
Biologiutbildningen sker i nära anslutning till aktuell forskning. Alla lärare är aktiva forskare med djupa ämneskunskaper. Vi fäster stor vikt vid att träna dig som är student i ett vetenskapligt arbetssätt och du får inblick i den senaste forskningen. Lärarna på programmet är diskussionsvilliga och vi förväntar oss att du som student är aktiv under föreläsningar och laborationer.
Under masterprogrammet i biologi skaffar du dig omfattande faktakunskaper och du ges ofta tillfälle till praktisk träning i form av laborationer och exkursioner. Du får också kompetens att lösa problem, tänka analytiskt och arbeta vetenskapligt både enskilt och i grupp.
Som biologistudent får du också systematisk kommunikationsträning - något som alltmer efterfrågas ute i arbetslivet. Övningar i muntlig och skriftlig framställning är en starkt integrerad del av undervisningen liksom övningar i diskussioner och debatter.
Programmet har en stark internationell prägel och ges på engelska.
Karriär
Masterprogrammet i biologi ger dig kunskaper och färdigheter för kvalificerad yrkesverksamhet med speciella och avancerade arbetsuppgifter inom näringsliv, myndighet och eget företagande. Du kan även fortsätta med en doktorandutbildning.
Du förbereder dig för forskarstudier och forskning inom växtbiologi och närliggande biologiska och molekylära vetenskaper och för kvalificerade uppgifter inom privata företag, offentlig förvaltning och andra organisationer. Programmet ger dig möjlighet att skaffa kontakter inom tre svenska universitet och via lärarnas kontaktnät även med den internationella forskarvärlden.
Inom denna inriktning kan du skaffa dig kunskaper och färdigheter för en yrkeskarriär som forskare eller kvalificerad handläggare eller utredare inom högre utbildning och forskning, myndigheter eller näringsliv med inriktning mot till exempel växtförädling, bioteknik eller farmakognosi och även naturvård.
Som biolog kan du också arbeta som lärare eller vetenskapsjournalist.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd karriäraktiviteter och boka individuella vägledningssamtal. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Ladda ned det programspecifika meritformuläret (Application Summary Sheet) och fyll i det. Meritformuläret och dokumentation som styrker behörighet och urval laddas upp på antagning.se.
Genetisk och molekylär växtbiologi
120 HP
HT21 - 100 % - Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 2021-04-15
Anmälningskod: UU-P1138 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Behörighet:
Examen på grundnivå om minst 180 hp med 60 hp biologi och 30 hp kemi.
Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Urval: Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev (1 sida) där du förklarar varför du vill läsa programmet.
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 72500 kr
Total studieavgift: 290000 kr
Kontakt och mer info
Vill du veta mer om det här programmet?
Kontakt
Programansvarig Richard Svanbäck
018-471 29 38
Frågor om antagning: Fredrik Sundström
018-471 41 38
Institutionen för biologisk grundutbildning
EBC, Norbyvägen 14 / BMC A8:1
Norbyvägen 14, 752 36 UPPSALA/Box 592, 751 24 UPPSALA
Studentportalen
Studentportalen ger inloggade studenter tillgång till kurs- och programsidor, studieresultat, studieintyg, kårinformation med mer. För att kunna logga in krävs att du skaffar ett studentkonto. Kurs- och programsidor i Studentportalen går också att se utan inloggning här. Sidorna innehåller basinformation samt de funktioner som institutionerna har valt att göra synliga.
www.uu.se/utbildning