Anestesisjukvård - Specialistsjuksköterskeprogrammet
Läsåret 2023/2024

- 60 hp
- HT 2023, Uppsala, 100 %, Campus
- Utbildningsplan och studieplan
Som specialistsjuksköterska med inriktning anestesisjukvård ansvarar du för narkos och bedövning vid operation och andra kritiska situationer. Med högteknologisk utrustning vårdar du patientens kropp och dess funktioner under anestesin. Det är ett arbete som kräver kunskaper om anatomi och fysiologi liksom förmåga att omsätta dessa i akuta situationer. Vid Uppsala universitet möter du kliniskt verksamma lärare och handledare som hjälper dig att bygga den kompetens du behöver som anestesisjuksköterska.
Specialistsjuksköterskeprogrammet är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå för legitimerade sjuksköterskor.
Om programmet
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård ger dig fördjupad kunskap i att utföra avancerad omvårdnad då patienten hamnar i livshotande tillstånd eller står inför operation. Du arbetar i en tekniskt avancerad miljö som förutsätter ständigt uppdaterad kunskap om såväl människa som maskin. Vid Uppsala universitet erbjuder vi en utbildning med varierande undervisning och problembaserat lärande som stimulerar egen aktivitet och lägger grunden till ett livslångt lärande.
Som specialistsjuksköterska med inriktning anestesisjukvård
- ingår du i ett vårdteam där du ansvarar för planering och genomförande av anestesi vid operationer och kritiska situationer
- bedriver du personcentrerad vård och tillvaratar patientens behov
- ansvarar du för kommunikation med patienten och dennes närstående
- dokumenterar du anestesiarbetet, ser till att föreskrifter följs och att utvärdering sker
- deltar du i förbättringsarbeten och kvalitetsutveckling inom anestesisjukvården.
Specialistkompetens
Studierna ger dig en hög omvårdnadskompetens genom att kombinera såväl teori som verksamhetsförlagd utbildning. Du tränar och utvecklar din förmåga i att fatta självständiga beslut, göra etiska ställningstaganden och färdighet i att följa och tillämpa kunskapsutvecklingen. Målet är att du ska ha den kompetens som krävs för att självständigt kunna ansvara för patientens omvårdnad vid olika specifika tillstånd inom såväl heldygnsvård som öppen vård samt leda utvecklingen av evidensbaserad omvårdnad.
Studier nära verksamheten
Utbildningen är nära förknippad med den kliniska verksamheten. Alla våra lärare och föreläsare har nära kontakt med praktisk omvårdnad och behandling och många är även i forskningsfronten inom sina respektive områden.
Välutbildade handledare under den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är något som vi strategiskt arbetar med. Under VFU-veckorna möter du utmaningar med nya tankesätt och lösningar som kommer att berika ditt framtida yrkesliv.
Examen
Programmet leder till en specialistsjuksköterskeexamen (Postgraduate Diploma in Specialist Nursing) som är en yrkesexamen. Du kan även ansöka om en medicine magisterexamen (Master of Medical Science, 60 credits) med vårdvetenskap som huvudområde.
Alla inriktningar inom programmet
Upplägg
Specialiseringen mot anestesisjukvård omfattar sammanlagt 60 hp. De kurser som du kommer att läsa är alla riktade mot anestesisjukvård.
Kurser inom programmet
Omvårdnad, anatomi, fysiologi och farmakologi, 6 hp
Vårdvetenskaplig teori och metod, 7,5 hp
Omvårdnad inom anestesisjukvård 1, 16,5 hp
Omvårdnad inom anestesisjukvård 2, 15,0 hp
Examensarbete med inriktning mot anestesisjukvård, 15 hp
Om undervisningen
Programmets undervisning bygger på studentaktiverande pedagogik. Verksamhetsanknutna situationer och patientfall utgör grunden för problembearbetning. Målet är att skapa en personlig utveckling och stimulera till fortsatt utveckling av ett kritiskt analyserande tänkande och en god problemlösande förmåga.
Studera utomlands
Det finns möjligheter att åka utomlands som student vid Uppsala universitet, dels har medicinska fakulteten utbytesplatser kopplade till utbildningen, dels har Uppsala universitet generella utbytesplatser runt om i världen. Kontakta din studievägledare för mer information om utlandsstudier.
Karriär
Som specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård är du alltid eftertraktad på arbetsmarknaden. Det råder stor brist på anestesisjuksköterskor vid bland annat akutmottagningar, pre/postoperativa avdelningar, smärtenheter, luftburen intensivvård och många andra vårdenheter.
Med högteknologisk utrustning ansvarar du för den avancerade omvårdnaden av patienten under anestesin. Det är ett arbete som kräver goda kunskaper om såväl omvårdnad som fysiologi och farmakologi liksom förmåga att omsätta dessa i akuta situationer. Vid Uppsala universitet möter du forskande och kliniskt verksamma lärare och handledare som hjälper dig att bygga den kompetens du behöver som anestesisjuksköterska. Uppsala universitet ger dig också goda möjligheter till en fortsatt kompetensutveckling och en akademisk karriär inom forskning och undervisning.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Anmälan öppnar 15 februari 2023. Sista anmälningsdag är 15 mars 2023.
Om du har en registrerad yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen behöver du inte ladda upp den. Uppgifter om din legitimationsstatus hämtas centralt. Bifoga tjänstgöringsintyg som styrker din yrkeslivserfarenhet.
Anestesisjukvård
60 hp
HT 2023, 100 %, Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 15 mars 2023
Anmälningskod: UU-P3531 Anmälan
Undervisningsspråk: Svenska
Behörighet: För tillträde krävs av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska samt kandidatexamen om 180 hp med 90 hp inom huvudområdet vårdvetenskap, vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad, omvårdnadsvetenskap, omvårdnad, eller motsvarande utländsk examen. Kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå. Dessutom krävs yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månaders heltidstjänstgöring.
Urval: Högskolepoäng (max 285 hp) (50 %) - Yrkeslivserfarenhet (50 %). Sökande inom den senare urvalsgruppen rangordnas efter antal hela yrkesverksamma år, på minst halvtid, som sjuksköterska.
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 72500 kr
Total studieavgift: 145000 kr
Kontakt och mer info
Vill du veta mer om det här programmet?
Kontakt
Studentservice, farmaci, medicin och vård
Studentservice A4:1, BMC, Husargatan 3, Uppsala
Box 586, 751 23 Uppsala
www.uu.se/utbildning