Slaviska språk - Masterprogram i språk
Läsåret 2023/2024

- 120 hp
- HT 2023, Uppsala, 100 %, Campus
- Utbildningsplan
Masterprogrammet i språk med inriktning mot slaviska språk passar för dig som har stort intresse för ett område med spännande historia och rik kultur. Flera av de slaviska språken är idag officiella EU-språk, och studier i slaviska språk på avancerad nivå förbereder dig för kvalificerade arbetsuppgifter inom många yrken nationellt och internationellt. Du får under hela din utbildning öva dig i tal och skrift. Efter programmet kan du även gå vidare till en forskarutbildning.
Om programmet
Språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet har Sveriges bredaste utbud av utbildning i språk och språkrelaterade ämnen. Du väljer att fördjupa dig inom ett eller flera av huvudområdena. Det kan vara språk, litteratur, lingvistik med mera.
Inom masterprogrammet i språk med inriktning mot slaviska språk får du får fördjupa dig i polska, ryska eller serbiska, kroatiska och bosniska. Du kan även välja bulgariska som en breddningskurs. Under utbildningen får du färdighetskurser som breddningskurser inom litteratur, språkvetenskap och kulturstudier.
Dina färdigheter i att utrycka dig i skrift och i tal tränas under hela utbildningen. Dessutom får du möjlighet att stärka din analytiska kompetens genom att självständigt genomföra mindre projekt med tydliga forskningsfrågor som du får möjlighet att presentera.
Även kurser från andra fakulteter kan tas med i examen för att ytterligare specialisera din utbildning. Programmet ger dig möjlighet att läsa arbetslivsinriktade kurser som är specialutformade för språkstuderande. Studierna är forskningsförberedande och ger redan efter första året behörighet till utbildning på forskarnivå.
Examen
Programmet leder till en filosofie masterexamen (Master of Arts, 120 credits) med slaviska språk som huvudområde. Efter ett års studier finns det möjlighet att ta ut en filosofie magisterexamen (Master of Arts, 60 credits).
Alla inriktningar inom programmet
Upplägg
Masterprogrammet omfattar fyra terminers studier. Utbildningen är fördelad på kurser och självständiga arbeten. Under första året löper en arbetslivsinriktad seminarieserie samt organiserade studiebesök som är gemensamma för inriktningar inom programmet. Kurserna inom programmet varierar beroende på vilket huvudområde man väljer att fördjupa sig i.
Termin 1
Den första terminen innehåller två programgemensamma kurser - en kurs i teori och metod samt en kurs med arbetslivsorienterande föreläsningar och studiebesök. Därutöver läses kurser inom det egna huvudområdet.
Termin 2
Andra terminen ägnas åt fördjupning inom huvudområdet, omfattande 15 hp. Resterande 15 hp utgörs av en programgemensam metodkurs med forskningsanknytning samt en valbar kurs inom huvudområde eller andra ämnen.
Termin 3 och 4
Den tredje och fjärde terminen fördelas mellan ett självständigt arbete omfattande 15 eller 30 hp samt valbara kurser inom huvudområde eller andra ämnen. Möjlighet till praktik omfattande 7,5 hp eller 15 hp finns.
Om undervisningen
Under programmets första termin löper en seminarieserie med inbjudna gästföreläsare som representerar olika yrken med språkinriktning. Utöver seminarierna förekommer även besök på arbetsplatser med anknytning till språkyrken. Seminarierna och arbetsplatsbesöken är gemensamma för alla studenter inom programmet och ger en värdefull inblick i yrkeslivet samt tillfälle att knyta personliga kontakter.
Vissa delmoment kräver obligatorisk närvaro. Vissa kurser och moment erbjuds som distanskurser med online-seminarier.
Inom programmet finns det möjlighet att göra praktik om 5 eller 10 veckor. Studenten tar själv kontakt med potentiella praktikplatser. Studier bedrivna vid utländskt universitet kan ofta ingå i examen.
Karriär
Områden inom vilka det kan finnas ett behov av språkvetare är internationella organisationer, statliga myndigheter, statlig och kommunal förvaltning med mera, liksom institutioner och företag som riktar sig till allmänheten och specifika grupper. Exempel på arbetsplatser där språktjänster efterfrågas är företag inom förlags- och tidningsbranschen, reklambyråer, näringslivet och turistnäringen såsom ambassader, UD, Regeringskansliet, SIDA.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Slaviska språk
120 hp
HT 2023, 100 %, Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 17 april 2023
Anmälningskod: UU-P5868 Anmälan
Undervisningsspråk: Svenska
Behörighet: Kandidatexamen med ryska, polska eller serbiska/kroatiska/bosniska som huvudområde.
Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.
Urval: Platsgaranti
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 50000 kr
Total studieavgift: 200000 kr
Kontakt och mer info
Kontakt
Institutionen för moderna språk
Engelska parken, Thunbergsvägen 3 L
Box 636, 751 26 UPPSALA
018-471 1297
Programstart och registrering
Information till antagna
När du blivit antagen till Masterprogrammet i språket måste du registrera dig för att behålla din plats och för att kunna påbörja utbildningen. För att registrera dig behöver du kontakta studievägledare (studievagledare@uu.se). Aktuell information om registreringstider hittar på www.uu.se/student. Du behöver även aktiver ditt studentkonto.
Är du antagen med villkor till din utbildning måste du höra av dig till studievagledare@uu.se senast den 24/8 och meddela att du vill ha din plats. Då håller vi din plats åt dig till att du kan visa att du uppfyller behörighetsvillkoren dock senast till och med terminsstart.
Information till reserver
Eventuella reserver som kan erbjudas plats efter andra urvalet kallas med ett tidsbegränsat erbjudande via mejl till den mejladress du uppgett på antagning.se. Kom ihåg att även kolla i din skräppost så ett eventuellt erbjudande om plats inte har hamnat där.
www.uu.se/utbildning