Kandidatprogram i speldesign och grafik

Läsåret 2022/2023

Bild för Kandidatprogram i speldesign och grafik 2022/2023
Anmälan

Kandidatprogrammet i speldesign och grafik ger dig de verktyg och färdigheter du behöver för att förstå och arbeta med spel på en professionell nivå. Studierna utrustar dig för att kunna utveckla nya uttryck och upplevelser inom spelmediet. Programmet är specialiserat på spelgrafik, som inleds med 2D-datorgrafik för att sedan fortsätta med 3D-datorgrafik.

Programmet ges vid Uppsala universitet Campus Gotland, i Visby.

Om programmet

Kandidatprogrammet i speldesign och grafik ger en akademisk utbildning i huvudområdet speldesign och i biområdet gestaltning i konvergerande medier, inriktat mot 2D- och 3D-grafik för spel. Du får färdigheter och kunskaper i att utveckla spel, liksom en god förståelse för hur de fungerar och påverkar oss. Utbildningen varvar praktisk spelutveckling i projektform med teoretiska kurser inom speldesign och biområdet.

Inom speldesign utforskas teorier och metoder i speldesign, spelutveckling och spelanalys. Som speldesigner behöver du goda kommunikativa färdigheter både för att kommunicera med ditt arbetslag och för att utforma spelarens upplevelse. Utbildningen innehåller därför kommunikativ träning som ger dig färdigheter i att uttrycka dig muntligt såväl som i text, bild och spel.

Som grafiker får du lära dig att producera grafik för 2D- och 3D-spel. Teoretisk och artistisk kunskap kombineras med de praktiska och tekniska färdigheter som krävs för spelutveckling. Utvecklingsprocessen kräver normalt insatser av speldesigners, grafiker, producenter, testare och programmerare. Därför kommer du också att få träna de samarbetstekniska färdigheter som en grafiker behöver i ett mångsidigt, och i branschen ofta internationellt, spelutvecklingsprojekt.

Utbildningen har ett gott anseende internationellt tack vare den höga nivån på studenternas produktioner. Studentteam från Campus Gotland har en tradition av att vinna priser för sina spel, särskilt vid prestigefyllda Swedish Game Awards.

Institutionen för speldesign är medlem i Higher Education Video Game Alliance, en sammanslutning av huvudsakligen nordamerikanska spelutvecklingsutbildningar på högskolenivå där såväl utbildnings- som forsknings- och branschfrågor står på agendan.

Examen

Programmet leder till en filosofie kandidatexamen (Bachelor of Arts) med speldesign som huvudområde.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Sofiya Nilsson från Sverige, Pim Hopstaken från Nederländerna

Hur valde du ditt program?
Pim – Jag har alltid älskat att spela spel. Så jag letade efter ett universitetsprogram som verkade roligt och något som skulle hålla mig intresserad under tre år. Det här programmet stack ut för mig på grund av det breda utbud av ämnen du får, och det faktum att alla verkade roliga att lära sig om.

Sofiya – När jag forskade om olika program som hade 3D-kurser, speldesign och grafik kom Uppsala universitet upp som ett av alternativen som såg intressanta ut. Jag insåg att programmet hade många intressanta kurser, som jag skulle tycka vara kul att läsa. Jag tänkte inte plugga speldesign från början, men när jag ser tillbaka var det ett bra val att göra. Jag har utmanats kreativt och fått massor av erfarenhet.

Vad är det bästa med att studera vid Uppsala universitet?
Sofiya - Det bästa är studieutrymmena som vi får använda, för att studera, ha möten eller bara spendera tid med vänner och spela kortspel eller brädspel. Det andra bästa med att studera vid Uppsala universitet är de riktigt fina människor man träffar och blir vän med.

Pim – För mig är det faktumet att Campus Gotland ligger så fint. Jag älskar verkligen lugnet i Visby. Det är den perfekta platsen att studera på. Jag älskar också den interaktion vi har med lärare och personal.

Kommer du ihåg ditt första intryck av Visby? Berätta!
Sofiya – När jag först flyttade till Visby var det så fint väder ute. Det fick mig att älska att promenera genom staden och gå till olika kaféer och utforska gamla stan. Campus ligger i ett så fint område med en stor park precis utanför, och så ligger havet bara ett par minuter bort. Visby är en väldigt söt och mysig stad och är en fantastisk studiemiljö där du kan njuta av både lugnet under höst- och vintersäsongen och lite mer action under vår och sommar!

Pim - Det verkade mycket större än på bilderna. Även om staden är väldigt liten, verkar den fortfarande mer stor och livlig. Staden är definitivt väldigt vacker, och jag njuter fortfarande av solnedgångarna varje kväll.

Vad är tre saker i din kalender den här veckan?
Pim - Den här veckan har jag föreläsningar i mitt biämne grafik två gånger och föreläsning i mitt huvudämne speldesign två gånger. Sen i helgen ska jag gå ut med mina vänner eller kanske bara hänga hemma och avsluta några uppgifter.

Vad är din anledning att studera, och ditt slutmål?
Pim – Jag studerar för att jag vill lära mig saker och inte nödvändigtvis för ett visst jobb eller karriärväg. Men jag gillar verkligen de typer av karriärvägar som är möjliga med det här programmet. Jag skulle fortfarande vilja utforska vilka typer av vägar jag kan ta.

Sofiya - Min anledning till att plugga är att lära mig den tekniska sidan av det jobb jag strävar efter. Även om du kan lära dig mycket på egen hand, är det viktigt att få användbar feedback för din personliga utveckling både som artist och som speldesigner, från personer som antingen har varit en del av branschen eller har mycket erfarenhet.

Beskriv studentlivet!
Sofiya - Studentlivet i Visby är mycket mysigare än i andra studentstäder. Du och dina vänner kanske har ett par ställen som ni brukar umgås på och ni lär känna många nya människor från både ert program och från andra, vilket gör att det känns som att ni är en del av ett litet samhälle.

Pim – Studentlivet är fantastiskt här. Vi har en studentkår med bar. Det bästa de anordnade var nog ”Lamningen”, där nya studenter får en introduktion till studentlivet på Gotland.

Var är det bästa stället att studera?
Sofiya - För mig, som speldesign-student, är det bästa stället att studera förmodligen G-huset på campus. Det har några riktigt fina rum med stora bord där du kan lägga dina saker och stanna så länge du behöver.

Hösten 2022.

Registrera ditt intresse

Upplägg

Kandidatprogram i speldesign och grafik omfattar tre års studier där huvudområdet speldesign läses parallellt med biområdet gestaltning i konvergerande medier, i såväl teoretiska kurser som praktiska projektkurser. De projektbaserade kurserna ges inom ämnet speldesign. Du kommer att läsa kurserna i speldesign tillsammans med studenter på övriga program inom speldesign vid Campus Gotland, och då omsätts dina kunskaper i såväl gestaltning som speldesign i praktiken för att producera spel.

Grafikkurserna börjar från grunden och kommer efter första terminen att leda till ett mindre spelprojekt. Undervisningen och projekten tilltar sedan i komplexitet och omfattning under resten av utbildningen. Gestaltning i konvergerande medier behandlar perspektivlära, karaktärsdesign, digital grafik, färglära, komposition, 3D-modellering, animation, samt realtidsgrafik. Utöver de första grafikkurserna, erbjuds under termin 5 ett utbud av valbara kurser inom bland annat motion capture-teknik och 3D-karaktärsanimation.

Programmet ger dig på så sätt möjligheten att kontinuerligt testa och använda dina kunskaper i realistiska scenarion. Projektkurserna visar på de utmaningar som uppstår när man arbetar i ett arbetslag som innehåller personer med bakgrunder inom många olika discipliner. Både projekten och de teoretiska kurserna tränar dig i akademiskt skrivande och presentation, vilket förbereder dig inför det examensarbete som avslutar det tredje året.

Speldesign utgör 105 högskolepoäng (hp) av de 180 hp som ges inom programmet, medan biområdet i gestaltning i konvergerande medier utgör minst 30 hp. I programmet ingår därutöver valbara kurser om 45 hp, som du kan ägna åt att få ytterligare bredd eller fördjupning inom huvud- eller biområdet, alternativt åt utlandsstudier.

Jämför med de andra programmen i speldesign:

Kandidatprogram i speldesign

Kandidatprogram i speldesign och projektledning

Kandidatprogram i speldesign och programmering

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Kandidatprogrammet i speldesign och grafik ges på Campus Gotland i Visby. All undervisning sker på engelska. Huvudområdet speldesign samläses med studenter från de andra programmen i speldesign.

De teoretiska kurserna inom speldesign undervisas genom salsundervisning, workshops, och små projekt. Merparten av kurserna förutsätter grupparbete. Kurserna inom grafik/gestaltning i konvergerande medier ges samtliga i form av salsundervisning med löpande träning i teckning, datorgrafik och modellering.

De första åren innehåller en eller två projektkurser, under vilka studenterna jobbar med sin specifika roll i grupper, för att producera färdiga spel och då tar undervisningen formen av handledning under processen.

Studera utomlands

Vill du studera utomlands passar det bäst att göra det under termin fem. Du kan söka till de centrala partneruniversiteten eller de partneruniversitet som institutionen samarbetar med. Studenter erbjuds goda möjligheter till utbytesstudier eftersom Uppsala universitet har avtal med fler än 400 utländska universitet.

Karriär

Kandidatprogram i speldesign och grafik är teoretiskt och praktiskt förberedande för yrkesverksamhet inom företag, organisationer, myndigheter eller som egen företagare.

Bland våra tidigare studenter återfinns såväl företagare med egen utvecklingsstudio som anställda vid de mest framgångsrika spelföretagen både i och utanför Sverige, exempelvis Massive Entertainment, CD Project Red, Starbreeze, Crytek, Fatshark, Frictional Games, Ubisoft, Avalanche, Bohemia Interactive, Funcom, CCP, DICE, Activision Blizzard och Might & Delight. Före detta studenter undervisar även vid ett flertal av Sveriges utbildningar inom spelutveckling och speldesign.

En av utbildningens styrkor är dess mycket goda kontakter med spelbranschen, och utbildningens före detta studenter ger dig ett särskilt användbart nätverk. Via årligen återkommande evenemang som vi anordnar, bjuds särskilt framstående profiler från den internationella spelindustrin in, liksom före detta studenter som nu arbetar med spelutveckling, vilket ger dig mycket goda möjligheter att skapa dig ett eget kontaktnätverk för framtida arbete.

Spelbranschen är den största och snabbast växande branschen inom nöjesindustrin. Den genomgår en ständig utveckling vilket leder till stor efterfrågan på en bred skara yrkeskunniga med spelutveckling och speldesign som gemensam nämnare. Förutom expansionen inom industrin ökar användningen av spel inom undervisning och andra områden.

Efter programmet finns möjligheter att studera vidare på magister- eller masterprogram i och utanför Sverige.

"Visby is a wonderful place to study at with a great environment and where your classmates become family. If you ever lack inspiration you could just take a walk through the charming medieval town and along the harbour to recharge and gather new ideas and thoughts. During my studies I participated in many game development events where students got to meet developers from the industry. I believe networking today could be as important as having a strong portfolio when it comes to getting a job in the industry today."

- Lisa Wackenhuth Svanström, 3D Artist at Star Stable Entertainment

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Kandidatprogram i speldesign och grafik

180 hp

HT 2022, 100 %, Campus

Studieort: Visby

Sista anmälningsdatum: 19 april 2022

Anmälningskod: UU-P5124 Anmälan

Undervisningsspråk: Engelska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c

Urval: Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 55000 kr

Total studieavgift: 330000 kr

Kontakt och mer info

Vill du veta mer om det här programmet?

Kontakt

För frågor om programmet, kontakta Studievägledning, Campus Gotland:

studievagledning-cg@uu.se

Har du administrativa frågor om antagning el. registrering, kontakta gärna Studentservice, Campus Gotland:

studentservice-cg@uu.se

Institutionen för speldesign

Strandgatan 1b (Residenset) 621 57 VISBY

Uppsala universitet, Campus Gotland, 62167 Visby

gamedesign@speldesign.uu.se

Programstart och registrering

ANTAGNING OCH REGISTRERING

Om du är antagen och har tackat ja till en plats på ett utbildningsprogram i Speldesign, blir du även direktantagen till höstterminens inledande programkurser. För att behålla din plats på programmet behöver du registrera dig själv på kurserna i "Ladok för studenter". Registreringsperioden är öppen från den 29 juli t.o.m. 22 augusti 2022. Du registrerar dig på de kurser som ingår i ditt program. Följ instruktionerna i Studentingången

Har du missat sista registreringsdag för de inledande kurserna? Kontakta Studentservice på Campus Gotland, studentservice-cg@uu.se, för att se om det fortfarande finns en chans att bli registrerad.

RESERV

Om du är placerad som reserv kommer du att bli kontaktad av Studentservice vid Campus Gotland, via e-post tidigast från den 22 augusti, om vi kan erbjuda dig en plats på programmet. Därefter har du ett par dagar på dig att tacka JA till erbjudandet. OBS! Eftersom vi måste avvakta och se hur många av de antagna som registrerar sig under registreringsperioden, kan vi inte på förhand svara på vilka chanser du har att bli antagen från reservlistan.

SEN ANMÄLAN

Har du gjort en sen anmälan (efter 15 juli)? Sena ansökningar hanteras i turordning, så snart som möjligt, av universitetets antagningsenhet. Om/när du blir antagen kommer du att bli kontaktad av Studentservice Campus Gotland för att erbjudas hjälp med kursregistreringar. Om du placeras på reservlistan behöver du avvakta tills Studentservice kontaktar dig. Det sker endast om vi har en ledig plats på programmet, upp till en vecka efter kursstart.

Senast uppdaterad: 2021-03-02