Masterprogram i människa-datorinteraktion

Läsåret 2023/2024

Bild för Masterprogram i människa-datorinteraktion 2023/2024
Anmälan

Specialister i människa-datorinteraktion gör informationsteknik intressant, användbar och rolig. Idag när informationsteknologi är en väsentlig del av vardagen och nästan varenda produkt och tjänst, är det viktigare än någonsin att göra den användarvänlig. Oavsett om ditt mål är att skapa framtidens mobiltelefon, designa nästa generations sociala medier, eller hjälpa personer med funktionsnedsättning till ett rikt liv med hjälp av IT, är masterprogrammet i människa-datorinteraktion något för dig.

Om programmet

Mastersprogrammet i människa-datorinteraktion i Uppsala ger unika möjligheter att kombinera ett samhällsvetenskapligt perspektiv på människa-datorinteraktion med grundlig kunskap om bästa praxis inom användarstudier och utvärdering, samt interaktionsdesignmetodik. Programmet erbjuder fördjupad kunskap om människa-datorinteraktion och en blick framåt till den senaste tekniska utvecklingen.

På programmet kommer du att

 • lära dig metoder, verktyg och principer för design av IT-gränssnitt, artefakter och tjänster
 • studera hur människor använder informationsteknologi, förstå hur de känner för den och hur de anpassar den för sina egna syften
 • designa i team tillsammans med människor med olika bakgrund, färdigheter och mål
 • lära dig att involvera användarna i designprocessen
 • undersöka och förstå etiska frågor och hållbarhetsfrågor inom IT-design
 • reflektera över utvecklingen av IT-produkter och tjänster ur ett sociologiskt och psykologiskt perspektiv.

Din skicklighet som gränssnittsdesigner beror på den teoretiska grunden detta program ger dig. Det hjälper dig att förstå varför vissa gränssnitt fungerar och andra inte - och varför situationen kan vara exakt omvänd i en annan situation, eller med en annan grupp människor.

För att ge utmanande och relevant praxis under hela programmet är många kurser baserade på projektarbete, och det finns möjlighet till praktikplatser både inom akademin och industrin.

Efter examen kan du arbeta med alla aspekter av interaktionsdesign och användbarhet, från analys och kravsamling till design och implementering av interaktiva artefakter, användargränssnitt och IT-tjänster. Du kommer att ha kompetens inom en rad metoder för utvärdering av system under utveckling samt att studera deras användning.

Examen

Programmet leder till en filosofie masterexamen (Master of Social Science, 120 credits) med människa-datorinteraktion som huvudområde.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Alessandra
Från: Italien

Vad fick dig att välja det här programmet och inriktningen?
När jag valde inriktningen mot människa-datorinteraktion så var det helt ärligt en chansning. Jag hade bara en vag idé om vad ämnet innebar, och visste inte mycket om högre studier överlag. Jag skulle beskriva mig själv som en mångsysslare, någon som har gjort lite av allt och som drivs av en kunskapslust. Det kändes som om människa-datorinteraktion var lite likt mig själv, inte helt bundet till ett spår, ett ämne, utan en blandning av många olika ämnen.

Varför valde du Uppsala universitet?
Uppsala universitet är en internationell hubb för studenter från hela världen. Jag älskar staden – du bor i en studentstad, i lugnet av en mindre stad, nära naturen. Innan jag valde hade jag läst på om många andra universitet och program runt Europa, men det var människa-datorinteraktion som bäst matchade mina mål.

Vad är det bästa med ditt masterprogram?
Jag uppskattar verkligen lärarnas öppna dialog med studenterna, att vi blir behandlade som likar – jag skulle vilja säga att det är hela poängen med utbildning.
Jag har också träffat personer som jag har kommit väldigt nära, och som jag lärt mig massa från. Alla har sina egna kunskaper och erfarenheter, och jag blir alltid förvånad i grupparbeten över hur mycket alla kan, och kreativiteten.

Hur skulle du beskriva miljön i klassrummet och på campus?
På dem campus jag har pluggat så har det varit fullt av studenter – några pluggar till tentor, andra i grupp. Det är otroligt motiverande att se! Det kan vara lite fullt ibland, men då finns det bra tysta rum man kan sitta i istället.
I klassrummet så är föreläsningarna väldigt dynamiska – lärarna öppnar upp för frågor och uppmuntrar oss att diskutera i grupp. Det är välkomnande, vänligt och stimulerande!

Vad ser du fram emot efter att du tar examen?
Jag letar redan efter ett jobb inom branschen. Min dröm är att bli professor i framtiden, men jag tror att mina akademiska erfarenheter behöver balanseras med praktiskt kunskap. Just nu söker jag mig till jobb som exempelvis UX Researcher, UX Designer, och UX Engineer.

Har du något tips till studenter som funderar på att söka programmet?
Om du älskar att läsa, och en forsknings-fokuserad approach, så är det här programmet för dig! Var nyfiken, ställ frågor! Var inte rädd för att prata med dina lärare, de är öppna för dialog och diskussion.
Jag önskar er lycka till med era studier, och glöm inte att samla värdefulla minnen och erfarenheter!

Vår 2021.

Upplägg

Den första terminen ger en översikt över ämnet människa-datorinteraktion. Under terminen presenteras ämnets teoretiska inriktningar, vanliga metoder - både kvantitativa och kvalitativa - samt ämnets metoder. Andra och tredje terminen inkluderar valbara kurser.

Termin två erbjuder avancerade kurser i gränssnittsutveckling, design och designperspektiv samt etiska och organisatoriska perspektiv.

Termin tre erbjuder kurser i relaterade ämnen som människa, teknik och organisation, sociala medier, inkluderande design och praxis.

Den sista terminen ägnas åt ett examensarbete på 30 hp.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Kurserna i masterprogrammet i människa-datorinteraktion är organiserade kring föreläsningar och seminarier samt praktiska uppgifter. Labbutrymmen är tillgängliga för kreativt arbete, innovation, utveckling och användarstudier. Aktivt deltagande i seminarier förväntas och är ibland obligatoriskt, och många kurser använder detta som sin viktigaste examinationsform.

En betydande del av kunskapen förvärvas genom praktiskt (individuellt och grupp) arbete. Praktiskt fältarbete med autentiska uppgifter används för att komplettera föreläsningar och seminarier.

Programmet erbjuds i Uppsala. Undervisning är på engelska.

Karriär

Som expert på användbarhet hos IT-system är du efterfrågad på arbetsmarknaden och har goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands. En examen från masterprogrammet i människa-datorinteraktion ger goda möjligheter till anställning i många olika sektorer.

Våra tidigare studenter arbetar bland annat som:

 • UX-designers
 • UI-designers
 • User Researcher

Arbetsgivare är till exempel:

 • Spotify
 • Länsförsäkringar
 • Viaplay

En del tidigare studenter doktorerar även, till exempel här vid Uppsala, vid KU Leuven, Belgien eller vid Lancaster University, Storbritannien.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Masterprogram i människa-datorinteraktion

120 hp

HT 2023, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 17 april 2023

Anmälningskod: UU-P2635 Anmälan

Undervisningsspråk: Engelska

Behörighet: Examen på grundnivå om minst 180 hp med 30 hp i ett datarelaterat ämne.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Urval: Högskolepoäng (max 285 hp)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 60000 kr

Total studieavgift: 240000 kr

Kontakt och mer info

Kontakt

Studievägledare

studievagledare@im.uu.se

018-471 10 70

Institutionen för informatik och media

Ekonomikum (plan 3) Kyrkogårdsgatan 10

Box 513, 751 20 UPPSALA

018-471 1011 018-471 1010

info@im.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-02