Masterprogram i management, kommunikation och IT 2021/2022

- 120 HP
- Uppsala
- Campus 100%
- Utbildningsplan och studieplan
Framtidens ledare, kommunikatörer och IT-chefer behöver alla både breda och djupa kunskaper om management, kommunikation och IT. De måste också kunna kommunicera i den snabbt föränderliga IT-världen. På detta program får du en unik utbildning som ger dig både bredd och djup. Du får en IT-profil på din kompetens som svarar mot framtidens krav på gränsöverskridande och flexibilitet.
Om programmet
Management och ledarskap handlar i stor utsträckning om kommunikation och för denna kommunikation blir IT en allt viktigare resurs. En röd tråd i utbildningen är att koppla samman management, kommunikation och IT. Du lär dig att identifiera frågor och problem, analysera och välja olika lösningar. Givetvis handlar det också om att omsätta detta i praktik. Du ska kunna agera.
På utbildningen studerar vi och använder IT i sitt ekonomiska och kommunikativa sammanhang. IT är inte bara en teknik utan en del av en verksamhet. Det handlar om människor. Hur kan vi leda bättre genom att kommunicera och använda IT? Hur kan vi kommunicera bättre genom att leda och använda IT?
Centralt för utbildningen är aktuella teman inom management, kommunikation och IT. På programmet finns fyra ämnen:
- företagsekonomi,
- informationssystem,
- människa-datorinteraktion och
- medie- och kommunikationsvetenskap.
Har du en bakgrund som ekonom fördjupar du dina kunskaper i management samtidigt som du breddar dina kunskaper om kommunikation och IT i moderna företag och organisationer. Är du systemvetare eller har andra IT-kunskaper kommer programmet att fördjupa dina kunskaper om nya sätt att använda IT och samtidigt sätta in det i en ram av management och kommunikation. Som medie- och kommunikationsvetare kommer du att lära dig mer om management och IT-baserad kommunikation i företag och organisationer. Det är i kontakten mellan de olika kunskapsfälten som det spännande sker.
Examen
Programmet leder till en filosofie masterexamen (Master of Social Science, 120 credits) med, beroende på förkunskaper och val av fördjupning, informationssystem, medie- och kommunikationsvetenskap, människa-datorinteraktion eller företagsekonomi som huvudområde. Efter ett års studier finns det möjlighet att ta ut en filosofie magisterexamen (Master of Social Science, 60 credits).
Upplägg
Programmet har en fast kursordning. Den första kursen introducerar det gemensamma fokusområdet. Därefter följer fem delkurser som bearbetar management, kommunikation och IT ur ett ämnesöverskridande perspektiv.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete som redovisas i form av en uppsats. Beroende på studentens förkunskaper är huvudområdet för examensarbetet antingen informationssystem, medie- och kommunikationsvetenskap, människa-datorinteraktion eller företagsekonomi. Examensarbetet kan exempelvis basera sig på ett projektarbete i samarbete med näringslivet och/eller anknyta till aktuell forskning inom området.
Kurser inom programmet
År 1
Introduktion till management, kommunikation och IT
Informationssystem och management
Informationsanalys och beslutsstöd
Corporate communication
År 2
Användbarhet och design av interaktiva system
IT och strategi
Examensarbete
Om undervisningen
Programmet ges i Uppsala. Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner, laborationer och seminarier.
Kurserna ges på svenska men med inslag på engelska. Utformningen av kurserna ämnar väva samman teoretiska idéer med praktiska moment i form av övningar, laborationer, projekt och case-metodik. Examination sker oftast i flera moment på de olika kurserna, då i form av prov, seminarier, dokumentation, laborationer och skriftliga uppgifter.
Karriär
Utbildningen öppnar möjligheter till många olika arbetsområden. Studenter som examinerats från programmet har fått jobb inom såväl konsultbranschen som inom stora organisationer.
Utbildningens profil sticker ofta ut i ansökningsprocesser och den utvecklade kompetensen att kunna se ur olika perspektiv leder ofta till en kort väg till ansvarspositioner inom såväl verksamhetsområden som shared services och andra organisationsövergripande enheter. Många examinerade blir snabbt projektledare eller får olika roller inom processägande. Även för de som får arbeten inom mer etablerade roller för management, kommunikation och IT, uppfattas deras breda kompetens vara en tillgång för hela organisationen.
Utbildningen kan också leda vidare till fortsatta samhällsvetenskapliga studier. Den ger behörighet till forskarutbildning i antingen informationssystem, medie- och kommunikationsvetenskap, människa-datorinteraktion eller företagsekonomi.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd karriäraktiviteter och boka individuella vägledningssamtal. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Masterprogram i management, kommunikation och IT
120 HP
HT21 - 100 % - Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 2021-04-15
Anmälningskod: UU-P2212 Anmälan
Undervisningsspråk: Svenska
Behörighet:
Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp informationssystem, informatik, systemvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller företagsekonomi.
Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.
Urval: Högskolepoäng (max 285 hp). Parallellt urval:
- Urvalsgrupp 1: informationssystem, informatik, systemvetenskap, människa-datorinteraktion (30 %)
- Urvalsgrupp 2: medie- och kommunikationsvetenskap (30 %)
- Urvalsgrupp 3: företagsekonomi (40 %)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 50000 kr
Total studieavgift: 200000 kr
Kontakt och mer info
Kontakt
Institutionen för informatik och media
Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, Uppsala
Box 513, 751 20 Uppsala
018-471 10 10, 018-471 10 11
Studentportalen
Studentportalen ger inloggade studenter tillgång till kurs- och programsidor, studieresultat, studieintyg, kårinformation med mer. För att kunna logga in krävs att du skaffar ett studentkonto. Kurs- och programsidor i Studentportalen går också att se utan inloggning här. Sidorna innehåller basinformation samt de funktioner som institutionerna har valt att göra synliga.
www.uu.se/utbildning