Kandidatprogram i datavetenskap

Läsåret 2023/2024

Datorer används överallt. Någon måste programmera dem och se till att programvaran blir lätt att använda och gör vad den ska. Kandidatprogrammet i datavetenskap i Uppsala ger dig praktiska och teoretiska kunskaper om modern informationsteknologi och programutveckling. Efter avslutad utbildning kan du jobba med att utveckla framtidens IT-lösningar på både små och stora företag.

Om programmet

Kandidatprogrammet i datavetenskap ger dig djup förståelse för alltifrån processorer, programmering, och databaser, till programvaruteknik och interaktionsdesign. Detta gör dig väl förberedd för både dagens och framtidens teknik. Programmet börjar från grunden så du behöver inte kunna programmering sen tidigare.

Programmet innehåller en blandning av kurser i matematik och datavetenskap, som grovt kan delas in i fyra delområden:

  • Programvarusystem tar upp vad som krävs för att planera och bygga stora och användbara dator­program.
  • Datorsystem handlar om hur datorer fungerar rent tekniskt, både enskilt och i samverkan.
  • Datalogi behandlar hur man kan beskriva och analysera algoritmer, program, och datorsystem på ett formellt, matematiskt sätt.
  • Databehandling innefattar olika metoder för att räkna fram användbar kunskap ur rådata. Hit hör ämnen som AI, maskininlärning, och optimering.

Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet har mycket framstående verksamhet inom området och världsledande forskning inom områden som människa-datorinteraktion, datorarkitektur, analys av parallella program samt olika former av maskininlärning, till exempel bildanalys för medicinskt bruk. Du kan läsa kurser inom dessa och många fler områden inom programmet.

De flesta lärarna på programmet är aktiva forskare vilket ger dig insyn i den senaste forskningen. Forskningen drivs i nära samarbete med industrin. Uppsala universitet är ett brett universitet som ger dig möjlighet att inom programmet profilera dig genom att läsa kurser i till exempel industriell ekonomi, datajuridik och organisationslära.

Examen

Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen (Bachelor of Science) med datavetenskap som huvudområde.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Hanna Gjöthlén
Från: Stockholm
Läser: Kandidatprogrammet i datavetenskap

Varför valde du den här utbildningen? 
 – Jag blev faktiskt tipsad om den här utbildningen av min kusin och kände ganska direkt efter att ha läst programinfon att detta skulle vara något för mig. Det lät lockande och intressant.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar? 
– Utbildningen motsvarar till viss del mina förväntningar, men eftersom jag aldrig har programmerat eller liknande innan så hade jag knappt några. Det som är bra är att man inte behöver några förkunskaper inom datorer för att söka programmet utan endast matte 4 från gymnasiet. I och med detta börjar programmet på en väldigt grundläggande nivå, vilket kändes bra. Eventuellt i vissa programmeringskurser så kunde det gå lite snabbt fram ibland men då gäller det att ligga i och inte ge upp. 

Vad har varit mest utmanande? 
– Det har varit att lära sig programmera och det skiljer sig markant från allt annat. Att lära sig programmera påminner lite om att lära sig ett nytt språk.

Vad finns det för hjälp att få med studierna?
– Inom matten finns det mattestuga varje måndag–torsdag på campus och inom programmeringen finns det kodstugan varje onsdag där man kan få hjälp med sina uppgifter eller om man har generella frågor. Så det finns alltid hjälp att få om man vågar fråga. 

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
– Den är väldigt bra. Det existerar en fin gemenskap där man kan umgås med alla. 

Är det något område inom datavetenskapen som intresserar dig särskilt mycket?
– Anledningen till att jag valde att plugga kandidatprogrammet i datavetenskap är att jag alltid haft en stor fundering kring hur datorer fungerar på en djupare nivå och genom att ha pluggat här ett år har jag redan nu börjat förstå hur en dator tänker och fungerar, mjukvara som hårdvara. Har även två år kvar, så mer kommer jag att lära och utvecklas vilket känns så spännande. 

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet? 
– Det är att engagera sig och lära känna nya människor; själv är jag med i styrelsen för studentföreningen Uppsala Datavetare vilket är superroligt. Såklart tillhör också studentlivet bland det bästa med att plugga här. Uppsala universitet har även bra kontakt med andra universitet utanför Sverige, så om man skulle vilja studera utomlands så är det inga problem alls. Själv skulle jag vilja åka till Taiwan eller något annat land i Asien för att studerar och lära mig mer om landets kultur. 

Vad gör du helst på fritiden? 
– På fritiden sjunger jag i skolans kör, pluggar och umgås med mina vänner här i Uppsala.

Vilket är ditt mål med utbildningen och vad hoppas du att du gör om fem år? 
– Mitt mål med utbildningen är att lära mig så mycket som möjligt så att jag kan ha användning för det på min framtida arbetsplats. Men jag vill också visa för andra tjejer att datavetenskap inte är synonymt med killar, utan att alla kan koda. Om fem år vill jag komma till en arbetsplats där jag trivs och har en rolig dynamik.
 

Hösten 2019

Registrera ditt intresse

Upplägg

​Kandidatprogrammet i datavetenskap omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre års heltidsstudier. De två första åren ägnar du åt grundläggande studier i datavetenskap och matematik. Du lär dig bland annat programmera i flera programspråk, datorns arkitektur och hur operativsystem egentligen fungerar.

Det tredje året läser du mer avancerade datavetenskapliga kurser inom exempelvis datakommunikation, kompilatorteknik och programsemantik. Om du väljer att fortsätta läsa två år till på ett masterprogram kan du välja från ett mycket stort utbud av spännande kurser.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Föreläsningar i helklass och lektioner i mindre grupper blandas med mer praktiska inslag som laborationer, inlämningsuppgifter och projektarbeten. Kurslitteraturen är till stor del på engelska. Ibland är föreläsningarna på engelska, särskilt under det tredje året.

De praktiska momenten är viktiga och dessa gör du oftast med hjälp av datorer.

Inlämningsuppgifterna går oftast ut på att lösa problem som liknar dem du kan ställas inför i arbetslivet.

Studera utomlands

Det finns mycket goda möjligheter att studera utomlands under det tredje året på programmet. Uppsala universitet har avtal med fler än 400 utländska universitet i Europa, Mellanöstern, Nordamerika, Sydamerika, Sydafrika, Asien, Australien och Nya Zeeland. Dessutom har institutionen för informationsteknologi egna utbyten med institutioner i till exempel Frankrike, Italien, Kina, Nederländerna, Singapore, Spanien, Storbritannien, Turkiet eller Tyskland.

Datavetenskap är ett internationellt ämne, så ta chansen att se dig om i världen och ge din utbildning extra konkurrenskraft.

Karriär

Efterfrågan på kompetens inom det datavetenskapliga området är mycket stor och väntas fortsätta växa. Många datavetare får jobb direkt efter kandidatexamen, och arbetar sedan som IT-konsult, systemutvecklare eller datavetare. Vanliga arbetsgivare är både myndigheter, mindre företag och storföretag, mest inom IT-branschen men inte bara där. Många storföretag har mycket stora IT-avdelningar och egen programutveckling vilket gör att datavetare kan hamna i nästan vilken bransch som helst.

Efter din kandidatexamen kan du även bredda och fördjupa dina kunskaper genom att fortsätta med en tvåårig påbyggnad i form av en masterutbildning i datavetenskap eller något angränsande område.

Se film där tre personer som gått programmet berättar om sina jobb.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på programmet.

Kandidatprogram i datavetenskap

180 hp

HT 2023, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 17 april 2023

Anmälningskod: UU-P1100 Anmälan

Undervisningsspråk: Svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Matematik 4/Matematik D

Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 65000 kr

Total studieavgift: 390000 kr

Kontakt och mer info

Vill du veta mer om det här programmet?

Besök programmets Facebooksida.

Kontakt

Studievägledare Olle Gällmo

olle.gallmo@it.uu.se

018-471 10 09

Institutionen för informationsteknologi

hus 10, Lägerhyddsvägen 1

Box 337, 751 05 UPPSALA

info@it.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-03-02