Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik
Läsåret 2023/2024
- 300 hp
- HT 2023, Uppsala, 100 %, Campus
- Utbildningsplan och studieplan
Vill du designa framtidens elbilar eller utveckla framtidens vindkraftverk? På Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik får du breda kunskaper och chansen att lära dig om alltifrån hur Sveriges elnät fungerar till de små elektronikkomponenterna i din mobiltelefon. Elektroteknik är ett bra val om du vill arbeta mot en mer hållbar och digitaliserad framtid, i en bransch där behovet av ingenjörer ökar i takt med utvecklingen.
Om programmet
Det finns ett växande behov av civilingenjörer med kompetens inom elektroteknik både i Sverige och utomlands. Att förnya och bygga ut Sveriges elkraftnät är viktiga uppgifter, bland annat för att kunna ersätta fossila bränslen med förnybara energikällor. Även utomlands är behoven stora. Europas över 100 år gamla elnät behöver förnyas och i Afrika och Asien saknar två miljarder människor tillgång till elektricitet. Tillgång till billig och miljövänligt framställd el är viktig för samhällsutvecklingen. Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik ger dig de teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter du behöver för att arbeta med dessa frågor och fler därtill.
Utbildningen har stark anknytning till den världsledande forskningen som bedrivs på Ångströmlaboratoriet i Uppsala inom elektrisk energigenerering och elektriska drivsystem. Det ger dig unika kunskaper och god insyn i hur en framtid inom forskningen skulle kunna se ut.
Ett uppskattat inslag på programmet är kursen där du i projektform är med och bygger en egen elbil. Genom kursen får du de verktyg som behövs för att omsätta teori i praktik, vilket utvecklar dina färdigheter och förbättrar dina chanser till attraktiva jobb inom såväl näringsliv som inom forskning.
Examen
Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering), som är en yrkesexamen.


Namn: Emma Pettersson
Från: Norrtälje
Varför valde du den här utbildningen?
– Jag visste länge innan att jag ville gå någon typ av ingenjörsutbildning, men visste inte vilken. Jag har länge varit intresserad av fysikens alla områden och jag ville ha en praktisk utbildning. Efter att ha varit på öppet hus i Uppsala och pratat med några från alla olika utbildningar var det elektroteknik som lockade absolut mest.
Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det är svårt att välja bara en grej då det är så mycket som får mig att tycka om Uppsala. Det är en stad full med härliga människor som gör både att plugga och studentlivet så mycket roligare. Att Ångströmlaboratoriet där vi har våra föreläsningar är så stort och fint skadar inte heller, men min absoluta favorit är nog studentlivet.
Vad är mest utmanade?
– Det finns en del utmanande kurser, som på de flesta program. Om något känns väldigt svårt brukar jag sätta mig med vännerna från klassen och tillsammans försöker vi förstå grund och botten i problemet. Så fort man förstår varför något sker och vet hur allt hänger ihop blir det mycket enklare och roligare att sen lära sig de lite mer avancerade detaljerna.
Berätta om studentlivet!
– Studentlivet i Uppsala kan bli nästan precis vad man vill. Det finns så otroligt mycket att göra som student att man omöjligt kan hinna med allt. Jag själv har hittills engagerat mig både inom elektro och inom kåren, och även käkat en hel del burgare på Uppsalas många nationer. Min personliga favorit är dock de många sittningar som både nationer och sektionen anordnar. Inte mycket slår att dra på overallen, en temaenlig outfit och dra på fulsittning med elektro och andra program.
Vad är tre saker du ska göra denna vecka?
– På riktigt: Just nu har vi arbetsvecka med mitt engagemang, så jag kommer sitta hela veckan och förbereda allt inför nästa termin. Förutom att arbeta kommer vi förhoppningsvis sitta mycket utomhus i sommarsolen och sen när dagen är slut röra oss mot nation för lite after work-öl.
– Under en vecka jag faktiskt pluggade: På onsdag är det tenta i beräkningsvetenskap, och fram till sen kommer jag antagligen sitta med mina vänner på ett campus och plugga. Efter tentan har vi även planerat att ses i Triangeln med lite god dryck, massa kubbspel och grilla egna burgare på grillen.
Vad är ditt mål med utbildningen?
– Att lyckas ta examen medan jag ändå får absolut största mängden kul när jag inte pluggar, och efter det förhoppningsvis ha kunskaperna nog att få ett arbete jag brinner för.
Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar att söka den här utbildningen?
– Det är mycket räkna med strömmar och spänningar eller sitta i labbsalen och experimentera med olika kretsar och komponenter. Så om det är något som låter intressant skulle jag definitivt rekommendera att söka även om du inte har så bra koll på elektronik sen innan. Jag är väldigt nöjd med mitt val även fast jag nästan inte visste någonting innan jag började. Jag skulle verkligen vilja lägga in ett gott ord för att engagera sig för att maximera studentlivet.
Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Bredvid Fyrisån i solen med en glass i handen.
Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala Universitet?
– Overallen.
Var finns den bästa studieplatsen?
– Nybyggda hus 10 på Ångan är riktigt trevligt.
Våren 2022
Upplägg
Under årskurs ett läser du ett stort kursblock i elektroteknikens grunder, samt matematik och beräkningsvetenskap. Under årskurs två och tre bygger du upp en stadig grund inom elektronik, elkraftteknik och systemteknik, samtidigt som du läser mer matematik, mekanik, programmering, CAD samt företagsekonomi.
Under de två avslutande åren kan du, beroende på intresseområde, välja mellan att ytterligare bredda din kompetens eller fördjupa dig i ett smalare område inom elektroteknik. Du har möjlighet att inrikta dig mot antingen förnybar elgenerering eller elektriska styrsystem, samtidigt som du fördjupar dina kunskaper i fysik och elektronik.
Som avslutning på programmet gör du den sista terminen ett examensarbete på 30 högskolepoäng. Därigenom får du chans att visa din förmåga som ingenjör och även tillfälle att direkt knyta viktig kontakt med en möjlig framtida arbetsgivare.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Om undervisningen
Kärnkurserna i elektroteknik under de inledande tre åren ger dig breda grundkunskaper och direkt tillämpbara färdigheter. Projektarbeten knutna till dessa kurser är viktiga moment redan från årskurs ett. Kurserna och delar av kurslitteraturen är på svenska under dessa år men det förekommer föreläsningar, artiklar och ett flertal kursböcker på engelska.
Under de två avslutande åren läser du kurser på avancerad nivå och utvecklar då din förmåga att göra självständiga analyser, bedömningar och designbeslut. Då hålls flera kurser på engelska och kurslitteraturen är normalt på engelska.
Som student på Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik får du under hela utbildningen koppling till möjliga arbetsgivare genom studiebesök, fältlaborationer och projektuppgifter. Företag som samarbete brukar ske tillsammans med är exempelvis ABB, Vattenfall och Fortum.
Studera utomlands
Det finns möjlighet att under de avslutande åren tillbringa en termin eller ett helt läsår utomlands. Uppsala universitet har utbytesavtal med över 400 universitet i hela världen.
Karriär
Med en examen i elektroteknik får du möjlighet till ett spännande och utvecklande arbete. Civilingenjörer i elektroteknik behövs för arbete med utveckling, konstruktion och verifiering av elektrotekniska system inom olika områden. Allt fler produkter och system innehåller idag intelligens i form av elektroniska styrsystem, så behovet är stort.
Vår framtida energiförsörjning är ett viktigt område där elektroingenjörer kan jobba med allt från att producera elkraft till intelligent styrning av såväl energiproduktion som förbrukning.
Efter examen är du behörig att söka utbildning på forskarnivå inom alla delområden av elektroteknik vid Uppsala universitet. Till exempel inom elektricitetslära, signalbehandling och reglerteknik.
Läs mer om att jobba som ingenjör
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på något av våra civilingenjörsprogram.
Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik
300 hp
HT 2023, 100 %, Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 17 april 2023
Anmälningskod: UU-P1509 Anmälan
Undervisningsspråk: Svenska
Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E
Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 72500 kr
Total studieavgift: 725000 kr
Kontakt och mer info
Kontakt
www.uu.se/utbildning