Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi 2019/2020

  • 300 HP
  • Uppsala
  • Campus 100%
  • Utbildningsplan och studieplan
Anmälan

IT genomsyrar människors arbete och fritid. Vill du förstå hur informationsteknologi fungerar, påverka utvecklingen och skapa morgondagens teknik? Som civilingenjör från IT-programmet i Uppsala kan du jobba med uppgifter som är betydelsefulla för människor i livets alla stadier, för samhällets funktion och för företagens konkurrenskraft.

Om programmet

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi ger en hållbar utbildning med kunskaper som räcker länge. Människor, matematik och programmering är viktiga ingredienser i utbildningen. Teori och praktik, ofta i projektform, ger dig helhetsperspektiv och färdigheter du kan använda både för dagens och morgondagens system. Du får lära dig vad som behövs för att utveckla framtidens motsvarigheter till Google, Skype eller iPhone. Eller kanske utveckla proteser med inbyggda datorer eller lättanvända datorer som aldrig kraschar?

Examen

Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen, vilket är en yrkesexamen.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Emma Tysk
Från: Uppsala
Läser: Civilingenjörsprogram i informationsteknologi

Varför valde du den här utbildningen?
– Min väg till IT-programmet var faktiskt inte helt rak. Jag började studera till civilingenjör i teknisk fysik men fick upp ögonen för programmering under år två efter vår första programmeringskurs. Det jag gillade mest var att man så snabbt kunde se resultat av studierna, efter bara några lektioner så hade vi byggt ett litet program! Dessutom älskade jag den unika kombinationen av problemlösning och designtänk - något jag inte stött på tidigare. Efter endast en månad efter min första lektion i programmering så började jag processen att byta program till IT! Jag insåg att jag ville jobba med programmering i någon form och då kändes IT väldigt relevant. Jag är väldigt intresserad av mötet mellan människan och tekniken - hur man förbättrar, designar och bygger användarvänliga system.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Ja absolut! Utbildningen är väldigt bred, man får testa på många olika områden såsom elektronik, hårdvara och mjukvara vilket gör det lättare sen att välja inriktning under mastern. Det finns ett stort utbud av kurser som ger en hands-on-kunskaper i flera programmeringsspråk vilket verkligen har hjälpt mig nu när jag kommit längre i utbildningen. Jag känner mig väldigt bekväm i att testa nya språk och tekniker!

Vad har varit mest utmanande?
– Det som varit mest utmanande för mig är kurserna där fokuset legat på ren programmering. Till exempel en kurs i Java och C där vi hade många programmeringsuppgifter att lösa. Det var tidskrävande och ibland kunde man bli stressad om man fastnade och inte kom framåt. Dock så arbetade vi ofta tillsammans i grupp så man hade alltid en kompis att vända sig till. Dessutom så lärde man sig otroligt mycket av den kursen, har utan tvekan haft stor nytta av den i efterhand!

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
– Den är verkligen toppen! Vad jag tycker är extra roligt just med IT är att många umgås över årskurserna och klasserna. Vi har en styrelse där man kan engagera sig om man vill vara med och ordna event. Det händer saker hela tiden såsom kräftskivor, pubrundor, filmkvällar och dylikt så det är väldigt lätt att få nya vänner! Jag skulle säga att sammanhållningen mellan tjejerna på programmet är extra stark just eftersom att vi är lite färre.

Hur ser de internationella möjligheterna ut på ditt program?
– Jag skulle faktiskt vilja påstå att IT har bland det bästa internationella möjligheterna av alla civilingenjörsprogram - just för att programmering är ett internationellt språk. Programmera kan du göra var som helst och bristen på programmerare är ett världsomspännande problem. De flesta större företag har kontor i flera länder och jag känner många från IT-programmet som jobbat utomlands, bland annat i Berlin och Los Angeles. Så möjligheterna för en internationell karriär är väldigt stor! Dessutom så samarbetar Uppsala universitet med institutioner över hela världen – så vill du studera utomlands är det bara att välja och vraka. Jag kan verkligen rekommendera att åka på utbyte, pluggade i Melbourne i ett år och hade så roligt!

Du blev utsedd till årets Uppsalastudent 2018, bland annat för ditt engagemang för jämställdhet inom it-branschen – berätta om det.
– Helt ärligt så känns det fortfarande lite overkligt, men så roligt! Anledningen till att jag började engagera mig i den frågan var för att jag insåg att jag själv saknade en kvinnlig förebild inom IT när jag skulle välja utbildning. Om jag hade någon att se upp till i branschen hade jag utan tvekan fått upp ögonen för programmering mycket tidigare. Bara det faktum att få se ett exempel på vad du kan få jobba med gör stor skillnad.

För att ändra på situationen så bestämde jag mig för att höra av mig till skolor i Uppsala för att komma och föreläsa om IT-branschen och min utbildning. Jag skapade också ett instagramkonto (@emma.codes) där jag delar med mig av min vardag som programmerare.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Svår fråga, det finns så mycket ..! Det jag älskar mest med Uppsala universitet är just studentlivet och sammanhållningen mellan alla olika utbildningar. Det finns alltid någonting att göra, en möjlighet att träffa nya vänner och lära sig nya saker. Själva utbildningen i sig håller också en väldigt hög standard när det kommer till kursutbud och deras innehåll. De flesta lärare är väldigt engagerade och intresserade av vad de lär ut.

Vilket är ditt mål med utbildningen och vad hoppas du att du gör om 5 år?
– Mitt mål med utbildningen är att få en bra grund inför min framtida karriär inom IT. Jag har länge drömt om att göra en karriär utomlands så om fem år hoppas jag att jag sitter som fullstack-utvecklare på något spännande IT-företag i New York!

Hösten 2019

Registrera ditt intresse

Upplägg

De första två åren studerar du huvudsakligen programmering, datorsystemskonstruktion, matematik och elektronik. Därefter följer mer avancerade kurser inom till exempel datornätverk, distribuerade datorsystem och signalbehandling.

De sista två åren kan du skräddarsy din utbildning genom att kombinera olika profileringsspår. Du har också möjlighet att studera företagsekonomi och entreprenörskap.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Undervisningen har stark koppling till universitetets framstående forskning inom informationsteknologi. Många av kurserna präglas av innovativa undervisnings- och examensformer baserade på vetenskaplig förankrad pedagogik. Flera av lärarna har fått pris för sin pedagogiska undervisning.

Kurserna genomförs ofta i projektform som en förberedelse för arbetslivet. Flera av projekten sker i samarbete med studenter i andra länder. Programmet avslutas med större tillämpade projekt över en hel eller halv termin. Du arbetar självständigt och kreativt i en internationellt präglad miljö. Programmet ges i Uppsala.

Kurslitteraturen är mestadels på engelska och i de högre årskurserna är undervisningen ofta på engelska.

Studera utomlands

Du kan läsa vissa delar av utbildningen utomlands via programmets egna utbyten eller genom universitetets allmänna utbytesprogram. Programmet har till exempel utbyten med universitet i Berlin, Lyon, Madrid, Shanghai, Seoul, Torino och Zürich. Utlandsstudier sker oftast i slutet av utbildningen.

Karriär

Efter utbildningen har du mycket goda möjligheter att få jobb både i Sverige och utomlands. Du kan arbeta inom en mängd områden - IT behövs och används nästan överallt. Du kan till exempel arbeta med avancerad produktutveckling, kravanalys eller systemdesign - ofta i nära samarbete med kunder och användare.

Många studenter blir konsulter, projektledare eller utvecklare på både stora och små teknikföretag. Andra väljer att starta företag, vilket det finns möjlighet att lära sig mer om under studierna.

Murat Sabotic är systemutvecklare (lead frontend developer) på Visual Art
- Jobbet fick jag när en headhunter övertalade mig att byta jobb. Som systemutvecklare jobbar jag främst med fokus på det visuella i en applikation samtidigt som jag är mentor för våra nya systemutvecklare. Vi har Sveriges största nätverk av digitala reklamplatser (DOOH - Digital Out Of Home), ett område som växer och som kommer kräva flera duktiga IT-innovatörer och kreatörer framöver.
- Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi ger en bra grund för att komma ut till IT-marknaden med en baskunskap som krävs för att bli systemutvecklare, projektledare, testare, testledare, produktägare med flera. Listan kan göras lång. Sedan examen för sju år sen har jag jobbat som projektledare, systemutvecklare, systemarkitekt, utvecklingsansvarig, agile coach med mera. Digitaliseringen växer hela tiden och systemutvecklare är väldigt eftertraktade. Med en utbildning i informationsteknologi är du redo att möta den heta IT-marknaden helt enkelt.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på programmet.

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi

300 HP

HT19 - 100 % - Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 2019-04-15

Anmälningskod: UU-P1502 Anmälan

Undervisningsspråk: svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet A9/9)

Urval: Betyg (67 %) - Högskoleprov (33 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 72500 kr

Total studieavgift: 725000 kr

Kontakt och mer info

Kontakt

Johannes Sjöholm

studievagledare-it@uadm.uu.se

018-471 77 04

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 1, plan 1

018-471 30 03

Studentportalen

Studentportalen

Studentportalen ger inloggade studenter tillgång till kurs- och programsidor, studieresultat, studieintyg, kårinformation med mer. För att kunna logga in krävs att du skaffar ett studentkonto. Kurs- och programsidor i Studentportalen går också att se utan inloggning här. Sidorna innehåller basinformation samt de funktioner som institutionerna har valt att göra synliga.