Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi 2019/2020

  • 300 HP
  • Uppsala
  • Campus 100%
  • Utbildningsplan och studieplan
Anmälan

IT genomsyrar människors arbete och fritid. Vill du förstå hur informationsteknologi fungerar, påverka utvecklingen och skapa morgondagens teknik? Som civilingenjör från IT-programmet i Uppsala kan du jobba med uppgifter som är betydelsefulla för människor i livets alla stadier, för samhällets funktion och för företagens konkurrenskraft.

Om programmet

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi ger en hållbar utbildning med kunskaper som räcker länge. Människor, matematik och programmering är viktiga ingredienser i utbildningen. Teori och praktik, ofta i projektform, ger dig helhetsperspektiv och färdigheter du kan använda både för dagens och morgondagens system. Du får lära dig vad som behövs för att utveckla framtidens motsvarigheter till Google, Skype eller iPhone. Eller kanske utveckla proteser med inbyggda datorer eller lättanvända datorer som aldrig kraschar?

Examen

Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen, vilket är en yrkesexamen.

Upplägg

De första två åren studerar du huvudsakligen programmering, datorsystemskonstruktion, matematik och elektronik. Därefter följer mer avancerade kurser inom till exempel datornätverk, distribuerade datorsystem och signalbehandling.

De sista två åren kan du skräddarsy din utbildning genom att kombinera olika profileringsspår. Du har också möjlighet att studera företagsekonomi och entreprenörskap.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Undervisningen har stark koppling till universitetets framstående forskning inom informationsteknologi. Många av kurserna präglas av innovativa undervisnings- och examensformer baserade på vetenskaplig förankrad pedagogik. Flera av lärarna har fått pris för sin pedagogiska undervisning.

Kurserna genomförs ofta i projektform som en förberedelse för arbetslivet. Flera av projekten sker i samarbete med studenter i andra länder. Programmet avslutas med större tillämpade projekt över en hel eller halv termin. Du arbetar självständigt och kreativt i en internationellt präglad miljö. Programmet ges i Uppsala.

Kurslitteraturen är mestadels på engelska och i de högre årskurserna är undervisningen ofta på engelska.

Studera utomlands

Du kan läsa vissa delar av utbildningen utomlands via programmets egna utbyten eller genom universitetets allmänna utbytesprogram. Programmet har till exempel utbyten med universitet i Berlin, Lyon, Madrid, Shanghai, Seoul, Torino och Zürich. Utlandsstudier sker oftast i slutet av utbildningen.

Karriär

Efter utbildningen har du mycket goda möjligheter att få jobb både i Sverige och utomlands. Du kan arbeta inom en mängd områden - IT behövs och används nästan överallt. Du kan till exempel arbeta med avancerad produktutveckling, kravanalys eller systemdesign - ofta i nära samarbete med kunder och användare.

Många studenter blir konsulter, projektledare eller utvecklare på både stora och små teknikföretag. Andra väljer att starta företag, vilket det finns möjlighet att lära sig mer om under studierna.

Murat Sabotic är systemutvecklare (lead frontend developer) på Visual Art
- Jobbet fick jag när en headhunter övertalade mig att byta jobb. Som systemutvecklare jobbar jag främst med fokus på det visuella i en applikation samtidigt som jag är mentor för våra nya systemutvecklare. Vi har Sveriges största nätverk av digitala reklamplatser (DOOH - Digital Out Of Home), ett område som växer och som kommer kräva flera duktiga IT-innovatörer och kreatörer framöver.
- Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi ger en bra grund för att komma ut till IT-marknaden med en baskunskap som krävs för att bli systemutvecklare, projektledare, testare, testledare, produktägare med flera. Listan kan göras lång. Sedan examen för sju år sen har jag jobbat som projektledare, systemutvecklare, systemarkitekt, utvecklingsansvarig, agile coach med mera. Digitaliseringen växer hela tiden och systemutvecklare är väldigt eftertraktade. Med en utbildning i informationsteknologi är du redo att möta den heta IT-marknaden helt enkelt.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på programmet.

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi

300 HP

HT19 - 100 % - Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 2019-04-15

Anmälningskod: UU-P1502 Anmälan

Undervisningsspråk: svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet A9/9)

Urval: Betyg (67 %) - Högskoleprov (33 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 72500 kr

Total studieavgift: 725000 kr

Kontakt och mer info

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 1, plan 1

Telefon: 018-471 30 03

Johannes Sjöholm studievagledare-it@uadm.uu.se

Telefon: 018-471 77 04

Studentportalen

Studentportalen

Studentportalen ger inloggade studenter tillgång till kurs- och programsidor, studieresultat, studieintyg, kårinformation med mer. För att kunna logga in krävs att du skaffar ett studentkonto. Kurs- och programsidor i Studentportalen går också att se utan inloggning här. Sidorna innehåller basinformation samt de funktioner som institutionerna har valt att göra synliga.