Masterprogram i materialteknik
Läsåret 2023/2024

- 120 hp
- HT 2023, Uppsala, 100 %, Campus
- Utbildningsplan och studieplan
Innovation inom material skapar möjligheter till utveckling inom all annan teknik. I takt med att medvetenheten om att tillgången på råmaterial är ändlig, växer också behovet av att ta fram nya hållbara material och tekniker. Masterprogrammet i materialteknik förbereder dig för att ta dig an dessa utmaningar. Programmet undervisas på Ångströmslaboratoriet, ett av Europas mest avancerade laboratorier för funktionella material och energi.
Om programmet
Utveckling av nya material med särskilda egenskaper har avgörande betydelse för vetenskapliga och tekniska framsteg inom många områden, som till exempel energi, byggteknik, sjukvård, medicin, transport och elektronik. Materialteknik är även en viktig del av arbetet för ett mer hållbart samhälle, då många lösningar ställer höga krav på nya material. Avancerade och skräddarsydda material ställer i sin tur höga krav på framtida tillverknings- och återvinningstekniker.
På masterprogrammet i materialteknik lär du dig hur olika material är uppbyggda, vilka egenskaper de har, hur de framställs, används och hur du designar, modifierar och tillverkar material för högteknologiska produkter. Materialteknik är tvärvetenskapligt och programmet omfattar kurser från grundläggande teori till olika tillämpningsområden. Du får en bred kunskapsbas och därtill spetskompetens inklusive kritisk analys, helhetsbedömningar och problemlösning som involverar material på olika sätt.
Materialbranschen är väldigt forskningstung. Nästan alla lärare på programmet är också aktiva forskare, detta samt tillgången till modern experimentell utrustning garanterar att det du lär dig är det senaste och på högsta nivå och att du får en mycket konkurrenskraftig kompetens inom området.
Studentprofil
Du har en stark bakgrund inom fysik, kemi, materialvetenskap eller materialteknik (eller en kombination av dessa). Du bör ha ett starkt intresse av utveckling och tillämpningar av material och hur de kan hjälpa till att lösa verkliga problem.
För att följa med i många av kurserna i programmet behöver du kunskaper i fasta tillståndets fysik, materialkemi och kvantfysik. Om du saknar dessa kommer du behöva läsa in dessa ämnen under programmets första månader.
Examen
Programmet leder till en teknologie masterexamen (Master of Science, 120 credits) med materialteknik som huvudområde.
Upplägg
Under den första delen av den inledande terminen kommer kurserna anpassas för att skapa en gemensam grund för studenter med olika ämnesbakgrund. Detta kan till exempel vara i form av en individuellt utformad påbyggnadskurs i materialvetenskap, materialkemi eller grundläggande hållfasthetslära.
Under resten av programmet kommer du att studera en rad ämnen, inklusive fördjupningskurser i materialanalys, materialmekanik, mikrosystemteknologi och nanomaterial. Hållbar utveckling genomsyrar hela utbildningen och är ett viktigt tema i bland annat kursen Material och hållbar utveckling.
Programmet omfattar valbara kurser som låter dig specialisera dig inom ett av tre områden eller profiler: tekniska material, medicinska material och energimaterial. Under det sista året kommer kurserna att vara nära kopplade till aktuell forskning och utveckling, både inom och utanför akademin. Sista terminen genomför du ett självständigt examensarbete, antingen som en del i ett akademiskt forskningsprojekt eller i samverkan med industrin.
Kurser inom programmet
Se studieplan för kurser inom programmet.
Om undervisningen
Som student på programmet förväntas du aktivt bidra till undervisningen samtidigt som du tar ansvar för ditt eget lärande. Under en stor del av programmet studerar du på egen hand eller i en studiegrupp utanför klassrummet, och därför är det viktigt att du aktivt strukturerar dina egna studier
Programmet kommer att innehålla flera olika undervisningsformer. Dessa kan vara av mer teoretisk art, som att lyssna på föreläsningar, gå igenom räkneuppgifter på lektioner samt läsa och räkna på egen hand, men även mer praktiska, som laborationer
All undervisning sker på engelska.
Karriär
Med en masterexamen inom materialteknik kommer du vara attraktiv för både nationella och internationella industriföretag och ha många möjliga karriärvägar.
Nästan alla teknikföretag, inte bara materialtillverkare, behöver materialvetare. Arbetsgivare finns i alla branscher där material är viktigt som till exempel, fordons-, energi-, bygg-, elektronik-, verkstads-, förpacknings- och medicinsk industri. Du kan arbeta med till exempel framställning och utveckling av material, produktion och produktutveckling, test av material, återvinningsprocesser och system, rådgivning, forskning och innovativ affärsutveckling.
Du kan jobba som forskare och specialist eller som en materialexpert med brett kunnande som jobbar med tillämpningen och helheten som till exempel projektledare eller samordnare, informatör eller säljare - teknikföretag behöver ofta materialkunniga i många olika roller.
Du kan också välja att fortsätta med en utbildning på forskarnivå, antingen vid Uppsala universitet, eller vid andra svenska eller utländska universitet. Efter avklarad forskarutbildning kan du välja att forska vidare inom akademin eller på ett företag men är även attraktiv i många andra roller på arbetsmarknaden.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Ladda upp ditt personliga brev (1 sida) på antagning.se.
Masterprogram i materialteknik
120 hp
HT 2023, 100 %, Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 17 april 2023
Anmälningskod: UU-P1415 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Behörighet: Examen på grundnivå om minst 180 hp med 70 hp inom ämnena fysik, kemi, materialvetenskap och/eller materialteknik samt 20 hp matematik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Urval: Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 72500 kr
Total studieavgift: 290000 kr
Kontakt och mer info
Kontakt
Programansvarig Mikael Karlsson
Institutionen för materialvetenskap
Ångströmlaboratoriet, Lägerhyddsvägen 1
Box 534, 751 21 Uppsala, Sweden
www.uu.se/utbildning