Masterprogram i paleobiologi - PANGEA

Läsåret 2022/2023

Bild för Masterprogram i paleobiologi - PANGEA 2022/2023
Anmälan

Är du intresserad av hur livet på jorden såg ut för miljarder år sedan? Vill du förstå hur livet har påverkats av jordens kemiska och fysikaliska förändringar? Och hur har klimatet och miljön förändrats över tid? PANGEA är ett Erasmus Mundus gemensamt masterprogram i samarbete mellan universiteten i Uppsala, Lille i Frankrike, Aten i Grekland och Minho i Portugal.

Om programmet

Syftet med programmet är att förse studenter med en högprofilerad utbildning inom ett av de tre områdena: paleobiologi, bevarandegeologi eller tillämpad paleontologi. Uppsala universitet bidrar till programmet med sin expertis inom paleobiologi.

Under utbildningen kommer du att

  • förstå hur livet har utvecklats under miljontals år och hur livet har anpassat sig till ständiga förändringar i miljö och klimat
  • kombinera traditionella studier av fossil med moderna biologiska metoder
  • studera evolution och utveckling hos allt från mikroorganismer till ryggradsdjur.
Uppsala universitet har en av Europas mest heltäckande forskningsinstitutioner inom geovetenskap. Forskningen spänner från jordens kärna till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och hav bildas och de processer som formar planeten, från tiden för jordens födelse fram till idag.

Institutionens aktuella forskning inom paleobiologi reflekteras i utbildningen. Vi försöker dels förstå hur livet har utvecklats under miljontals år samt hur det anpassat sig till ständiga förändringar i miljö och klimat. Vi gör detta genom att kombinera traditionella studier av fossil med moderna biologiska metoder.

Forskningen innefattar dels djurens utveckling i samband med större biologiska händelser, framförallt vad som hände under den så kallade kambriska explosionen, dels hur olika typer av mikroorganismer har utvecklats och förändrats i förhållande till klimat och klimatförändringar över en period som sträcker sig från nutid tills för över en miljard år sedan.

Examen

Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med geovetenskap som huvudområde samt en motsvarande examen från något av de andra lärosäten som deltar i samarbetet.

Upplägg

Du börjar programmet med en inledande termin vid universitetet i Lille, med syfte att stärka din allmänna bakgrund. Efter första terminen vid Lilleuniversitetet har du möjlighet att specialisera dig inom en av tre professionella inriktningar: paleobiologi, tillämpad paleontologi eller bevarandegeologi (vetenskaplig kommunikation, nätverkande, förvaltning).

Läser du paleobiologispåret kommer du att studera din andra och tredje termin på Uppsala universitet, och kan sedan välja på vilket av partneruniversiteten du vill läsa din sista termin och göra ditt examensarbete.

Se PANGEA:s webbplats för mer information om programmets upplägg.

Kurser inom programmet

Se studieplan för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Lärarna på masterprogrammet i paleobiologi är experter inom sina respektive områden och ger dig den senaste forskningen i en öppen och kreativ miljö. Studenter förväntas delta och bidra aktivt i undervisningen samt ta stort ansvar för sitt eget lärande.

Programkurserna undervisas på engelska vid alla partnerinstitutioner.

Karriär

Vi förväntar oss att studenter efter programmet kommer bidra med expertkunskap hos både myndigheter och organisationer.

Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Observera att sista anmälningsdag är 28 februari 2022. Anmälan sker via PANGEA:s hemsida.

Masterprogram i paleobiologi - PANGEA

120 hp

HT 2022, 100 %, Campus

Studieort: Lille och Uppsala

Sista anmälningsdatum: 28 februari 2022

Anmälan

Undervisningsspråk: Engelska

Behörighet: Examen på grundnivå om minst 180 hp med 90 hp geovetenskap eller 90 hp biologi.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Urval: Se PANGEA:s webbplats för information om urval.

Kontakt och mer info

Vill du veta mer om det här programmet?

Se PANGEA:s webbplats för mer information om programmet

Kontakt

För mer information, kontakta gärna studievägledare:

studievagledare@geo.uu.se

018-471 25 07

Institutionen för geovetenskaper

Geocentrum, Villavägen 16 752 36 Uppsala

Villavägen 16, 752 36 UPPSALA

Senast uppdaterad: 2021-03-02