Kostvetenskap 2022/2023
Kurslista
Lista över kurser.
Kostvetenskap
Lista över kurser inom Kostvetenskap.
Grundnivå, nybörjarkurser
Grundnivå, fortsättningskurser
- Hem- och konsumentkunskap, fortsättningskurs för lärare i grundskolan (del 1), 15 hp
- Hem- och konsumentkunskap, fortsättningskurs för lärare i grundskolan (del 2), 15 hp
- Hem- och konsumentkunskap, fördjupningskurs för lärare i grundskolan, 30 hp
- Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 30 hp
- Kostvetenskap C: Examensarbete, 15 hp
- Kostvetenskap C: Sociologiska perspektiv på mat, 7,5 hp
- Kostvetenskap C: Vetenskapliga metoder, 7,5 hp
- Mat, marknad och ledarskap I, 15 hp
- Mat, marknad och ledarskap II, 15 hp
- Nutrition och folkhälsa, 15 hp
- Sensorik och produktutveckling, 15 hp
Avancerad nivå
- Aktuella perspektiv på mat och samhälle: kultur, migration och hälsa, 7,5 hp
- Avancerad sensorisk analysteknik, 7,5 hp
- Avancerad sensorisk analysteknik och produktutveckling, 15 hp
- Barns mat och ätande - biologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv, 7,5 hp
- Evidensbaserad nutrition: att granska, värdera och tillämpa koststudier, 7,5 hp
- Kostvetenskap: Magisteruppsats, 15 hp
- Kostvetenskap: Masteruppsats, 30 hp
- Mat, hälsa och kommunikation, 7,5 hp
Om ämnet
Kostvetenskap - ett ämne i tiden - handlar om vad som sker i människans möte med maten ur ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Kostvetenskap sätter maten och människans hälsa i centrum och innefattar allt från kostrådgivning, kostbehandling och kostinformation på samhälls-, grupp- och individnivå till den gastronomiska matlagningens förutsättningar, kostproduktion i storkök och produktutveckling med sensorisk analys.
Du läser bland annat näringslära med biokemi, livsmedelsvetenskap, matlagningstekniker, mikrobiologi och sensorik. Ämnet ger förutsättningar för att planera mat både för enskilda individer och för olika grupper i samhället samt för att analysera och värdera måltider utifrån näringsmässiga, livsmedelsteknologiska, ekonomiska, miljömässiga och kulturella aspekter.
Kostvetenskap är grunden för vidare studier i dietetik och klinisk näringslära vid Dietistprogrammet, i måltidsservice vid Kostvetarprogrammet, kan vara en del av lärarprogrammet, som inriktning hem- och konsumentkunskap eller som specialisering. Kostvetenskap kan också ingå i samhällsvetarprogrammet. Kostvetenskap kan vara huvudområde i kandidat-, magister- och masterexamen. Ämnet kostvetenskap kan läsas på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.