Ryska 2019/2020

Trots sin omedelbara närhet är Ryssland fortfarande i mångt och mycket okänt för oss svenskar. Ryssland är ett land som oupphörligen fascinerar, lockar och t.o.m. skrämmer. Det upphör aldrig att trollbinda med sitt enastående kulturutbud inom musik, bild- och scenkonst och med litterära mästerverk som räknas till världslitteraturens kanon. Det lockar med mänsklig värme och gästfrihet. Det skrämmer med sin brutala historia. Genom att lära sig ryska språket kommer du i direkt kontakt med hela den rika och gåtfulla kulturskatten, samtidigt som du närmar dig en förståelse av landet och dess människor.

Ryska räknas bland tio av världens mest talade språk med sina 170 miljoner modersmålstalare i Ryssland. Språket är dessutom 'lingua franca' inom Rysslands närområde, i många östeuropeiska länder, samt på de mest oväntade platser i världen. Ryska är det största av de slaviska språken. Med sitt kyrilliska alfabet och en omfattande formlära låter sig ryskan inte erövras lätt, utan kräver enträget arbete, som dock med tid och tålamod ger rik utdelning. Du kommer att upptäcka hur mjukt och vackert språket låter och fascineras över hur formbart och funktionellt det är.  

Kunskaper i ryska språket efterfrågas på många håll i samhället och ger dig en merit utöver det vanliga. För våra alumner har ryska tjänat som en dörröppnare till attraktiva yrken och arbetstillfällen. Idag ser vi våra utexaminerade studenter på de mest skiftande arbetsplatser i världen: från ambassader och departement till nyhetsredaktioner, bokförlag, myndigheter och storföretag. Idag är ryskkunniga experter efterfrågade som aldrig förr.

Välkommen till oss oavsett vilken yrkesväg du väljer och oavsett vilken bakgrund du har! Vi kan utlova en spännande språklig resa till dig som är nybörjare och en hel del aha-upplevelser till dig med förkunskaper i språket! Låt dig hänföras av ryska språkets skönhet och klangrikedom, såsom den amerikanske forskaren och översättaren Andrew Wachtel har gjort: "Russian … includes within itself the best qualities of the world's major languages. This lends the language a flexibility and capaciousness that makes it an ideal vehicle for universal cultural translation." (Andrew Wachtel "Translation, Imperialism, and National Self-Definition in Russia," in Public Culture 11 no. 1 (1999), 55).

Kontakt

Studievägledare

E-post: studievagledare@moderna.uu.se

Telefon: 018-471 14 31